592
Τηλεόραση σε καφέ της Κωνσταντινούπολης προβάλει το debate των υποψήφιων δημάρχων | REUTERS

Τηλεοπτικά πυρά αντάλλαξαν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 11:14
Τηλεόραση σε καφέ της Κωνσταντινούπολης προβάλει το debate των υποψήφιων δημάρχων
|REUTERS

Τηλεοπτικά πυρά αντάλλαξαν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 11:14

Οι δύο υποψήφιοι για το αξίωμα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης συγκρούστηκαν σε ένα «ιστορικό» ντιμπέιτ ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής στη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συμμαχίας», το σχήμα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αναμετρήθηκε με τον υποψήφιο της «Εθνικής Συμμαχίας», το σχήμα του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Στις πρώτες εκλογές, ο Ιμάμογλου είχε κερδίσει με μικρή διαφορά τον Γιλντιρίμ.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο επαναλαμβάνεται η διαδικασία, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι το AKP ήθελε απλά να μετρηθούν τα άκυρα ψηφοδέλτια, όχι να ξαναγίνουν εκλογές, αλλά η αντιπολίτευση δεν συνεργάστηκε.

«Αν η δική μου ψήφος καταμετρήθηκε υπέρ του CHP ή του υποψήφιου κάποιου άλλου κόμματος, αυτό ήταν κλοπή», κατήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας. Αν η αντιπολίτευση δεν πρόβαλε τόσο σφοδρή αντίσταση στην ανακαταμέτρηση, οι εκλογές δεν θα επαναλαμβάνονταν και η χώρα και ο λαός θα είχαν αποφύγει όλη αυτή τη σύγχυση, ισχυρίστηκε.

Ο Ιμάμογλου αντέδρασε αμέσως, απαιτώντας ο Γιλντιρίμ να πει ποιος ισχυρίζεται ότι διέπραξε «κλοπή» στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, τις οποίες κέρδισε, πριν η εκλογική επιτροπή ακυρώσει το αποτέλεσμα «λόγω παρατυπιών».

«Αναφέρεστε στους εκλογικούς αντιπροσώπους του AKP, του IYI, του MHP, ή μήπως του CHP;», ρώτησε. «Ή μήπως στους επικεφαλής των εφορευτικών επιτροπών;».

Ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε την επαναληπτική ψηφοφορία μέρος του αγώνα «για τη δημοκρατία» στην Τουρκία και όχι απλά «μια τοπική εκλογική διαδικασία».

Στη συνέχεια, ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε τον Ιμάμογλου διότι αντέγραψε δεδομένα από υπολογιστές του δήμου κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του στο αξίωμα του δημάρχου. «Αυτή η δουλειά, η αντιγραφή δεδομένων, είναι τακτική της FETO», είπε, η «τρομοκρατική» οργάνωση του Φετουλάχ (Γκιουλέν), του θρησκευτικού τάγματος στο οποίο η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. «Η FETO το έκανε αυτό στην ιστορία της», επέμεινε.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου σε προεκλογική συγκέντρωση τη Δευτέρα – EPA

Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, τρεις ειδικοί εκτός δήμου έχουν επίσης αναλάβει να ερευνήσουν την αντιγραφή των δεδομένων, την οποία χαρακτήρισε «καταστροφική».

Ανταπαντώντας, ο Ιμάμογλου επισήμανε ότι ένας δήμαρχος δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του χωρίς να μελετήσει τι συμβαίνει στον δήμο του και τόνισε ότι δεν έβαλε σε κίνδυνο την ασφάλεια του δήμου.

Ο υποψήφιος του CHP κατήγγειλε ότι υπήρξε κακοδιαχείριση και κατασπατάληση χρημάτων από την αυτοδιοίκηση της Κωνσταντινούπολης και πρόσθεσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης είναι η φτώχεια και η σπατάλη πόρων.

Ο Ιμάμογλου υποστήριξε ότι μια αναφορά του τουρκικού ελεγκτικού συνεδρίου, κάνει λόγο για κακοδιαχείριση 127,5 εκατ. δολαρίων μέσα σε πέντε χρόνια στην Εταιρεία Ηλεκτρικών Τραμ και Τούνελ της Κωνσταντινούπολης, στην δημοτική υπηρεσία ύδρευσης και στον δήμο.

Ο Γιλντιρίμ όμως, το αντέκρουσε: «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ποσό σε έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου», είπε. Και επέμεινε ότι το ποσό για το οποίο υπάρχουν υποψίες για κακοδιαχείριση δεν ξεπερνά τα 18.300 δολάρια.

Περαστικοί περνούν μπροστά από αφίσα του Μπιναλί Γιλντιρίμ – EPA

Ο Γιλντιρίμ εξήγγειλε ότι θα δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε πέντε χρόνια, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και ότι θα ιδρύσει ένα κέντρο τεχνολογίας για τα λεγόμενα «μεγάλα δεδομένα» (big data) και την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Ιμάμογλου τόνισε πως η μία στις τέσσερις οικογένειες στην Τουρκία ζει κάτω από το όριο της πείνας και ότι σχεδιάζει ο δήμος να δώσει επιδόματα για να τις βοηθήσει. Εξήγγειλε και αυτός ότι θα δημιουργηθούν 200.000 θέσεις εργασίας για όσους εγγραφούν στο γραφείο εύρεσης εργασίας της περιφέρειας.

Η πλειοδοσία των δύο αντιπάλων συνεχίστηκε με υποσχέσεις για μία «πράσινη» Κωνσταντινούπολη: ο Ιμάμογλου εξήγγειλε 30 εκατ. τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, ο Γιλντιρίμ 37,5 εκατ. τμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...