402
Ο Αντονι Φάουτσι εμβολιάζεται για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | Patrick Semansky /Pool via REUTERS

Με πόση ανοσία αγέλης θα είναι οι επιστήμονες ικανοποιημένοι

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2021, 18:34
Ο Αντονι Φάουτσι εμβολιάζεται για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|Patrick Semansky /Pool via REUTERS

Με πόση ανοσία αγέλης θα είναι οι επιστήμονες ικανοποιημένοι

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2021, 18:34

Σε ποιο σημείο ακριβώς μια χώρα επιτυγχάνει τείχος ανοσίας; Τι ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί ή να νοσήσει για να αποκτήσει αντίσταση στη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και η ζωή μας να επιστρέψει στην κανονικότητα;

Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, το ποσοστό που αναφέρουν όλοι οι επιδημιολόγοι στον κόσμο, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι από 60% έως και 70%.

Ωστόσο, ο δρ Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής σύμβουλος πανδημίας του Ντόναλτ Τραμπ, αλλά και της επερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν, έχει διαφορετική άποψη και μάλιστα… κλιμακούμενη.

Σύμφωνα με τους New York Times (NYT), τους πρώτους μήνες της πανδημίας ο δρ Φάουτσι εξέφραζε ακριβώς την ίδια άποψη με όλους τους συναδέλφους του και φυσικά τον ΠΟΥ.

Ωστόσο, πριν από έναν μήνα, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του άρχισε να υποστηρίζει ότι η ανοσία αγέλης για τον κορονοϊό χτίζεται όταν ανοσοποιηθεί το 70%-75% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει είτε να αρρωστήσει είτε να κάνει το εμβόλιο.

Ούτε και σε αυτή την εκτίμησή του όμως παρέμεινε σταθερός, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκε στο CNBC News, από όπου ενημέρωσε τους πολίτες των ΗΠΑ ότι η επιθυμητή ανοσία αγέλης θα επιτευχθεί με ανοσοποίηση «80% και πάνω» του γενικού πληθυσμού.

Σε έτερη συνέντευξη την επόμενη ημέρα, ο δρ Φάουτσι αναγνώρισε ότι σκόπιμα μετακινεί τον στόχο της ανοσίας αγέλης.

Oπως γράφουν οι NYT, δύο είναι οι βασικοί λόγοι που το κάνει αυτό. Ο πρώτος είναι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και ο δεύτερος το επαγγελματικό του ένστικτο, το οποίο του υπαγορεύει ότι η χώρα είναι έτοιμη να ακούσει αυτό που πραγματικά έχει στο μυαλό του.

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι για να σταματήσει ο ιός να μεταδίδεται, ίσως απαιτηθεί ποσοστό ανοσοποίησης 90% για να δημιουργηθεί ανοσία αγέλης, όσο δηλαδή χρειάστηκε και για την ιλαρά.

Τόνισε, πάντως, ότι το ποσοστό αυτό είναι μία «εικασία» και ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% με 85% του πληθυσμού.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 24 Δεκ. στην αμερικανική εφημερίδα, είχε δηλώσει πως «όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μόνο οι μισοί από τους Αμερικανούς θα κάνουν το εμβόλιο, θεωρούσα ότι η ανοσία της αγέλης θα μπορούσε να επιτευχθεί με τον εμβολιασμό του 70% έως 75 % του πληθυσμού. Ομως οι νεότερες έρευνες έδειξαν ότι το 60% και πλέον των Αμερικανών θα έκανε το εμβόλιο. Και έτσι σκέφτηκα ότι μπορώ να το επεκτείνω λίγο, οπότε πήγα στο 80% με 85%».

«Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό», πρόσθεσε ο Φάουτσι, «νομίζω ότι κυμαίνεται μεταξύ 70% και 90%».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...