490
Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις εκεί... | REUTERS/Leah Millis

Ράπισμα της Γερουσίας στον Τραμπ: Με 81-13 απέρριψαν το βέτο του για τον αμυντικό προϋπολογισμό

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2021, 23:00
Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις εκεί...
|REUTERS/Leah Millis

Ράπισμα της Γερουσίας στον Τραμπ: Με 81-13 απέρριψαν το βέτο του για τον αμυντικό προϋπολογισμό

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2021, 23:00

Είναι κάτι που σπανίως γίνεται. Βέβαια ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι και κάτι το συνηθισμένο, αλλά και πάλι: η Γερουσία να απορρίπτει με εμφατικό τρόπο ενέργεια του προέδρου των ΗΠΑ, να του αρνείται το δικαίωμα της αρνησικυρίας, είναι κάτι σπάνιο ακόμα και για τα δεδομένα της αμερικανικής πολιτικής, πολύ δε περισσότερο σε κάτι που αφορά τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Η Γερουσία ενέκρινε την Παρασκευή, με  συντριπτική πλειοψηφία —81 ψήφους υπέρ και 13 κατά—,  τον προϋπολογισμό των 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την άμυνα παρά τις «ενστάσεις του προέδρου», σε μια έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε το ίδιο τη Δευτέρα, το κείμενο υιοθετείται οριστικά.

Η πλειοψηφία των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ένωσε τη φωνή της με εκείνη των Δημοκρατικών, αψηφώντας τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ 20 ημέρες πριν το τέλος της θητείας του κι ενώ εκείνος δήλωνε πάντα υπερήφανος για τη στήριξή τους (και αρνείται την ήττα του).

Τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε εννέα φορές το δικαίωμα βέτο που είχε σε βάρος νομοσχεδίων. Το Κογκρέσο δεν είχε ποτέ καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που ήταν αναγκαία για να το παρακάμψει.

Το «χαστούκι» έλαβε χώρα την ώρα που στελέχη του κόμματός του αναγνωρίζουν, ένας μετά τον άλλο, την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, μια ήττα που ο ίδιος συνεχίζει να μην αποδέχεται, καλώντας μάλιστα σε διαδήλωση στην Ουάσινγκτον κατά της επικύρωσης του αποτελέσματος στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ, πιθανότατα ο χειρότερος πρόεδρος που έχουν δει οι ΗΠΑ εδώ και έναν αιώνα, είχε καταγγείλει, στις αρχές της εβδομάδας, μια «ρεπουμπλικανική ηγεσία αδύναμη και κουρασμένη».

Όμως πλέον ο Τραμπ δεν ελέγχει τους Ρεπουμπλικανούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ο Μιτς ΜαΚκόνελ, δεν υποχώρησε, καλώντας τους συναδέλφους του να ψηφίσουν υπέρ του προϋπολογισμού του 2021 για την Άμυνα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε στον αγώνα μπροστά από τους ανταγωνιστές μας όπως η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης. «Είναι επίσης μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους στρατιώτες μας και τις οικογένειές τους ότι έχουν τη στήριξή μας», συμπλήρωσε.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, λίγο πριν από την ψηφοφορία ( REUTERS/Joshua Roberts)

Καρπός μακρών διαπραγματεύσεων, το κείμενο προβλέπει μεταξύ άλλων μια αύξηση 3% των μισθών του προσωπικού στον τομέα της Άμυνας.

Όπως συνηθίζεται εδώ και μισό αιώνα, είχε υιοθετηθεί, στις αρχές Δεκεμβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί και τη Γερουσία, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Όμως, στις 23 Δεκεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα ασκήσει βέτο, προκαλώντας κατάπληξη ακόμα και εντός του κόμματός του.

Είχε κρίνει πως το κείμενο είναι υπερβολικά θετικά διακείμενο προς την Κίνα και είχε αντιδράσει στο ενδεχόμενο να μετονομαστούν στρατιωτικές βάσεις που έφεραν ονόματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας, που πολέμησαν υπέρ της δουλείας.

Κατήγγειλε επίσης ότι δεν περιλάμβανε την κατάργηση ενός νόμου που προστατεύει το νομικό καθεστώς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κατηγορεί ότι μεροληπτούν σε βάρος του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...