515
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως πλέον έχουν βρεθεί σχεδόν όλες οι αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική | Antarctic Survey Twitter

Ανταρκτική: Βρέθηκαν 11 νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 21:27
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως πλέον έχουν βρεθεί σχεδόν όλες οι αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική
|Antarctic Survey Twitter

Ανταρκτική: Βρέθηκαν 11 νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2020, 21:27

Η Ανταρκτική είναι η μοναδική ήπειρος που δεν έχει άσχημα νέα αυτόν τον καιρό. Αντιθέτως, έχει καλά. Για τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο. Η ανακάλυψη νέων αποικιών δημιουργεί αισιοδοξία στους επιστήμονες καθώς τα πτηνά του παγωμένου κόσμου θεωρούνται πλέον είδος που απειλείται με εξαφάνιση.

Η ανακάλυψη έγινε όταν οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας εικόνες υψηλής ανάλυσης από έναν νέο δορυφόρο, εντόπισαν όχι τους ίδιους τους πιγκουίνους, αλλά τα χαρακτηριστικά κόκκινα και καφέ ίχνη που τα πουλιά αφήνουν στον πάγο.

Το λεγόμενο γκουάνο, που βοήθησε τους ερευνητές να εντοπίσουν τους πιγκουίνους (British Antarctic Survey)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές παρουσίασαν δύο από τις αποικίες που εντοπίστηκαν σε μία τοποθεσία που δεν είχε εξεταστεί στο παρελθόν, μακριά από την ακτή, πάνω σε κομμάτι πάγου, σε ένα σύμπλεγμα σταθερών παγόβουνων .

Κάθε μία από τις νέες αυτές αποικίες φαίνεται πως αριθμεί μερικές εκατοντάδες πιγκουίνους, λιγότερους από τον μέσο όρο, αυξάνοντας, έτσι, τον συνολικό πληθυσμό των αυτοκρατορικών πιγκουίνων μόνο κατά 5%-10%.

Οι αυτοκρατορικοί είναι μία ξεχωριστή περίπτωση, καθώς πρόκειται για το μόνο είδος πιγκουίνων που αναπαράγονται στον θαλάσσιο πάγο και όχι σε στερεό έδαφος, κάνοντας τους ιδιαίτερα ευάλωτους στις συνέπειες που θα προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι τοποθεσίες όλων των νέων αποικιών βρίσκονται σε σημεία που, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές προβλέψεις, θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό από την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμού των αυτοκρατορικών πιγκουίνων.

Ετσι, όταν ο πληθυσμός αυτών των πουλιών στις συγκεκριμένες περιοχές αρχίσει να μειώνεται, τότε αυτό θα είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι για την ανθρωπότητα.

«Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή σε αυτά τα σημεία γιατί η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει αυτήν την περιοχή» δήλωσε στον Guardian ο Φίλιπ Τρέιθαν, του British Antartic Survey.

Πριν από μόλις δέκα χρόνια, η ανθρωπότητα είχε επίγνωση μόνο για 30 αποικίες, μίας και συνήθως βρίσκονται σε απόμακρες και απρόσιτες τοποθεσίες, όπου το θερμόμετρο πέφτει μέχρι και στους -50 βαθμούς Κελσίου.

Οι αυτοκρατορικοί είναι οι μόνοι πιγκουίνοι που αναπαράγονται στον θαλάσσιο πάγο και έτσι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή (British Antarctic Survey)

Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, άρχισαν να αξιοποιούνται εικόνες από δορυφόρους με ανάλυση 30 μέτρων, που επιτρέπουν τον εντοπισμό μεγάλων αποικιών και το 2015 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο Sentinel-2, που προσφέρει ακόμη καλύτερη ανάλυση 10 μέτρων.

Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη των 11 νέων αποικιών, τρεις εκ των οποίων ίσως να είχαν θεαθεί στο παρελθόν από περαστικά πλοία ή αεροσκάφη. Πλέον, υπάρχουν 61 επιβεβαιωμένες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική και, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Πίτερ Φρέτγουελ, ίσως να μας έχουν ξεφύγει «μόνο μία ή δύο πολύ μικρές αποικίες»

Βέβαια, όσες παραπάνω αποικίες και να ανακαλυφθούν, αν δεν παρθούν παραπάνω μέτρα για την μείωση των εκπομπών του άνθρακα, τότε το 90% των αυτοκρατορικών πιγκουίνων μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με προηγούμενες επιστημονικές μελέτες.

Ακόμη και στο καλύτερο δυνατό σενάριο, όμως, στο οποίο η ανθρωπότητα δρα αποφασιστικά και περιορίζει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη μόνο στον 1,5 βαθμούς Κελσίου, προβλέπεται πως ο πληθυσμός των αυτοκρατορικών πιγκουίνων θα μειωθεί κατά 30%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...