618
Ενα από τα μηνύματα που θέλησε να εκπέμψει για την υποψηφιότητά του ο Στέφανος Κασσελάκης | https://twitter.com/skasselakis

«Με λένε Στέφανο και έχω να σας πω κάτι»: Ο Κασσελάκης επισήμως υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2023, 09:36
Ενα από τα μηνύματα που θέλησε να εκπέμψει για την υποψηφιότητά του ο Στέφανος Κασσελάκης
|https://twitter.com/skasselakis

«Με λένε Στέφανο και έχω να σας πω κάτι»: Ο Κασσελάκης επισήμως υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2023, 09:36

Με ένα βίντεο τεσσάρων και κάτι λεπτών, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάζοντας έτσι στους πέντε τον αριθμό των διεκδικητών της ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με λένε Στέφανο και έχω να σας πω κάτι», ξεκινά το βίντεο με τον Στέφανο Κασσελάκη να μιλά για την επαγγελματική του διαδρομή, την Εκάλη όπου μεγάλωσε και τα χρόνια του στην Αμερική, την Goldman Sachs και το Κεφάλαιο…

Στα προσόντα του, μεταξύ άλλων, προβάλλει το γεγονός ότι μιλάει καλύτερα αγγλικά από τους «δήθεν άριστους», όπως αποκαλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ σε εσωκομματικό επίπεδο δηλώνει πως έχει επίγνωση ότι δεν διαθέτει κομματική προϋπηρεσία. «Η προϋπηρεσία μου – λέει- είναι στην εργασία, στην κοινωνική ζωή […] Εφτασε η ωρα να φτιάξουμε το ελληνικό όνειρο που έχουμε τόσο ανάγκη».

Το μήνυμα στο βίντεο της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη περιλαμβάνει βεβαίως και μία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα (μαζί πάνω σε στιγμιότυπο από το βίντεο της διαδικτυακής ανακοίνωσης):

«Εγώ έχω όρεξη, δεν έχω καμία απολύτως εξάρτηση, δεν μπορούν να με εξαγοράσουν, όπως δεν μπόρεσαν να εξαγοράσουν τον Αλέξη. Η υποψηφιότητά μου είναι ριζοσπαστική. Όπως και η ζωή μου», καταληγει και το ερώτημα που θέτει στους «συντρόφους» που θα κληθούν σε λίγες ημέρες να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι όσο πιο σαφές -και συνάμα απλοϊκό- γίνεται:

«Θέλουμε να βάλουμε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάποιον που θα τον νικήσει;»

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη, πάντως, έχει προκαλέσει αναταραχή στην Κουμουνδούρου καθώς ανατρέπονται ορισμένες βεβαιότητες στα επιτελεία των άλλων υποψηφίων (και τις φατρίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ χαρακτηριστική είναι η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζεται από φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα, όπως για παράδειγμα η «Εφημερίδα των Συντακτών» που στο σημερινό της φύλλο σχολιάζει ολίγον τι δηκτικά:

[Ο Στέφανος Κασσελάκης] βρίσκεται στην Ελλάδα λίγους μήνες, δεν έχει κανένα πολιτικό παρελθόν στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν υποψήφιος στο Επικρατείας και ξαφνικά αποφασίζει να κατέβει για πρόεδρος…».

Αντιδράσεις για την ομιλία στους Τάφους των Βενιζέλων

Το γεγονός πάντως ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία από τους Τάφους των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι Χανίων, έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις.

«Οι Τάφοι των Βενιζέλων δεν είναι χώρος για κομματικές εκδηλώσεις», «με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση κομματικής εκδήλωσης στον χώρο των Τάφων των Βενιζέλων», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και ο δήμος Χανίων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Ο χώρος των Τάφων των Βενιζέλων στον Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι είναι ένας τόπος ιστορικής μνήμης με ισχυρούς συμβολισμούς, συνδέεται με κορυφαίες στιγμές της κρητικής ιστορίας, με τους αιματοβαμμένους αγώνες των Κρητικών για την ελευθερία και την ένωση με την Ελλάδα, επελέγη από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο για τελευταία κατοικία του, ενώ σε αυτό το σημείο αναπαύεται και ο γιος του, Σοφοκλής.

Παρόμοια εκδήλωση κομματικού χαρακτήρα δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν στο σημείο αυτό. Ως έκφραση σεβασμού στην ιστορική μνήμη του κορυφαίου Έλληνα ηγέτη, το καθιερωμένο είναι η κατάθεση στεφάνου από πολιτικούς.

Η παρέμβαση αυτή δεν έχει επ’ ουδενί χαρακτήρα προσωπικής αιχμής εναντίον ενός υποψηφίου προέδρου σε μία εσωκομματική διαδικασία. Αποτελεί έκφραση ισχυρών επιφυλάξεων και της αγωνίας μας για ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς, εθνικής σημασίας, που προφανώς και πρέπει να υπερβαίνει στενά κομματικά όρια και προσωπικές στρατηγικές. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή που αναζητούνται πρότυπα και τα οράματα και οι παρακαταθήκες του Βενιζέλου εξακολουθούν να εμπνέουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...