360
To φινλανδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με τον γαλλικό αντιδραστήρα EPR | Teollisuuden Voima Oyj (TVO)

Με γαλλική υπογραφή το ισχυρότερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 17:48
To φινλανδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με τον γαλλικό αντιδραστήρα EPR
|Teollisuuden Voima Oyj (TVO)

Με γαλλική υπογραφή το ισχυρότερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 17:48

Με τη λειτουργία ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου γαλλικής τεχνογνωσίας, και μάλιστα στο εξωτερικό, η Γαλλία έρχεται πιο κοντά στην επίτευξη των δικών της ενεργειακών στόχων – πρόκειται για το δρομολογημένο από πολλών ετών γαλλικό σχέδιο παραγωγής καθαρής ενέργειας, το οποίο έχει ενστερνιστεί απολύτως και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κρίνοντας ότι έτσι θα επιτευχθεί και η αποδέσμευση από τον άνθρακα, το 2050.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ, που αφορά τη λειτουργία ενός γαλλικού πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φινλανδία, καθυστέρησε μεν 12 χρόνια ώσπου να υλοποιηθεί, τελικά όμως ο πυρηνικός αντιδραστήρας EPR στο Ολκιλουότο ετέθη σε λειτουργία.

Εχει κατασκευαστεί από τον γαλλικό όμιλο Areva, θα δώσει ηλεκτρική ενέργεια στο 30% της ισχύος του τον Ιανουάριο και θα επιτύχει την πλήρη απόδοσή του τον Ιούνιο του 2022. Αναμένεται να παράγει το 14% της ηλεκτρικής ενέργειας της βορειοευρωπαϊκής χώρας.

Ο γαλλικός αντιδραστήρας του φινλανδικού εργοστασίου | Teollisuuden Voima Oyj (TVO)

Πρόκειται για τον ισχυρότερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ο οποίος επανεκκινεί το γαλλικό πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο έχει ταλαιπωρηθεί από διάφορα προβλήματα, τεχνικά και οικονομικά. Το αρχικό κόστος των 3 δισ. ευρώ τριπλασιάστηκε, γεγονός που θα αναγκάσει την Areva να πληρώσει πρόστιμο 1 δισ. ευρώ στους Φινλανδούς.

Εργασίες στον χώρο του αντιδραστήρα | REUTERS/Lefteris Karagiannopoulos/File Photo

Η λειτουργία του φινλανδικού πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με αντιδραστήρα EPR ενισχύει την πιθανότητα να τεθεί σύντομα σε λειτουργία και το εργοστάσιο στο Φλαμανβίλ της Γαλλίας (αναμένεται να ξεκινήσει το 2023, με εμπορική λειτουργία από το 2024).

Οι Φινλανδοί, ευτυχείς και αυτοί, ανακοίνωσαν μέσω της εταιρείας κοινής ωφελείας Teollisuuden Voima Oyj (TVO) ότι ο αντιδραστήρας ετέθη σε λειτουργία την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 στις 3.22 π.μ. Η ηλεκτροπαραγωγή θα αρχίσει μόλις η μονάδα συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο, κάτι που προγραμματίστηκε να γίνει στο τέλος Ιανουαρίου.

Και οι Φινλανδοί λένε ότι η καλύτερη απάντηση στην κλιματική κρίση είναι η πυρηνική ενέργεια: «Η λειτουργία της νέας μονάδας του εργοστασίου μας αντικατοπτρίζει τον ισχυρό πυρηνικό επαγγελματισμό και τη βούληση να γίνει πραγματικότητα η συμβολή της Φινλανδίας στο ζήτημα του κλίματος» ανακοίνωσε η TVO. Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας θα εξυπηρετήσει τους Φινλανδούς πολλές δεκαετίες, παρέχοντας άφθονο και προσιτό από οικονομικής άποψης ηλεκτρισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...