429
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν μιλά στο Κοινοβούλιο, περιστοιχισμένος από βουλευτές με μάσκες | Zoltan Mathe/Pool via REUTERS

Με ευκαιρία τον κορονοϊό, ο Ορμπαν ουσιαστικά κατήργησε το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 13:14
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν μιλά στο Κοινοβούλιο, περιστοιχισμένος από βουλευτές με μάσκες
|Zoltan Mathe/Pool via REUTERS

Με ευκαιρία τον κορονοϊό, ο Ορμπαν ουσιαστικά κατήργησε το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 13:14

Την ώρα που η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη παίρνουν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, υπό την αίρεση ότι θα διαρκέσουν μόνο όσο χρειαστεί, η Ουγγαρία κινείται σε δρόμους που προκαλούν έντονη ανησυχία.

Με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν πέρασε σειρά μέτρων που ουσιαστικά παρατείνουν επ’ αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού. Στην πράξη πρόκειται για μια δικτατορία που ψηφίστηκε από το κυβερνητικό κόμμα, το Fidesz, το κόμμα του Ορμπαν.

Στο Κοινοβούλιο δεν υπήρχε παρά ελάχιστη αντίσταση. Οπως γράφει ο Guardian, παρά τις αντιρρήσεις της σε κάποια σημεία, η αντιπολίτευση είχε την πρόθεση να τις παρακάμψει με τον όρο του σαφούς χρονικού ορίου για τα μέτρα, τα οποία πέρασαν με 137 ψήφους υπέρ έναντι 53 «όχι», με την κυβέρνηση απλώς να αγνοεί τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η διακυβέρνηση της χώρας με την έκδοση διαταγμάτων.

Ακόμη, προβλέπονται ποινές φυλάκισης (ως και πέντε έτη) για όσους διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες που εμποδίζουν την καταπολέμηση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Δεν λείπουν όσοι φοβούνται ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε πρακτικές λογοκρισίας ή και αυτολογοκρισίας της όποιας κριτικής.

Οι αντιρρήσεις είναι εύλογες με δεδομένη την προϊστορία της κυβέρνησης Ορμπαν, η οποία έχει λάβει σειρά μέτρων που περιορίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, όπως και άλλων, που ελέγχουν στενά το κράτος προς όφελός της. Η προπαγάνδα και η –πολλές φορές– αντισημητική και αντιευρωπαϊκή ρητορική συμπληρώνουν το «μενού» της πολιτικής του Ορμπαν.

Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του Γκι Φέρχοφσταντ, του φιλελεύθερου βέλγου πολιτικού, ο οποίος μίλησε για υπονόμευση της δημοκρατίας και επιστροφή στα χρόνια της ΕΣΣΔ!

«Πριν από τρία χρόνια, αντιμετώπισα τον Ορμπαν και τις ανελεύθερες πολιτικές του: “Τι ακολουθεί; Καίγοντας βιβλία;”. Σήμερα, η πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ χειρότερη: ο Ορμπαν αναστέλλει τη Βουλή και υπονομεύει τη δημοκρατία. Πίσω στην ΕΣΣΔ! Τι στο καλό περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Πρέπει να σταματήσει τον Ορμπαν τώρα!» ανέφερε ο Φέρχοφσταντ.

Ως τη Δευτέρα η Ουγγαρία είχε 447 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 15 θανάτους, αν και υπάρχουν φόβοι ότι οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι. Ηδη έχουν ληφθεί μέτρα μερικής απαγόρευσης μετακινήσεων, ενώ έχουν κλείσει σχολεία, εστιατόρια και πολλά καταστήματα.

Οι επικριτές της κυβέρνησης δεν είναι, όπως θα περίμενε κανείς, αισιόδοξοι ότι τα μέτρα θα αρθούν μόλις κοπάσει η επιδημία του κορονοϊού. Εξάλλου, υπενθυμίζουν ότι μια παρόμοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αφορμή το Μεταναστευτικό, είναι σε ισχύ από το 2016, έστω και αν η χώρα έχει πρακτικά σφραγίσει τα σύνορά της.

Οσο για την κυβέρνηση, διά της υπουργού Δικαιοσύνης Τζουντίτ Βάργκα, δηλώνει ότι τη λήξη της κατάστασης θα κηρύξει… η ίδια η ζωή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...