479
Το τελευταίο Μαύρο Φεγγάρι καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2014 και δεν θα σημειωθεί ξανά στο δυτικό ημισφαίριο πριν τον Ιούλιο του 2019 | Twitter/spacedotcom

Γιατί μας νοιάζει το «Μαύρο Φεγγάρι»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2016, 12:37
Το τελευταίο Μαύρο Φεγγάρι καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2014 και δεν θα σημειωθεί ξανά στο δυτικό ημισφαίριο πριν τον Ιούλιο του 2019
|Twitter/spacedotcom

Γιατί μας νοιάζει το «Μαύρο Φεγγάρι»

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2016, 12:37

«Σούπερ Πανσέληνος», «Ματωμένο Φεγγάρι» (Blood Moon) και τώρα «Μαύρο Φεγγάρι» (Black Moon). Πολλές οι ονομασίες και άλλες τόσες οι δοξασίες που συνοδεύουν τα φαινόμενα που σχετίζονται με τη Σελήνη, απόδειξη πως ανέκαθεν οι άνθρωποι παρατηρούσαν με δέος τον φυσικό δορυφόρο της Γης.

Απόψε, νύχτα Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου προς ξημερώματα Σαββάτου, θα ανατείλει το «Μαύρο Φεγγάρι». Πρόκειται για ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο, κατά το οποίο η φωτεινή πλευρά του φεγγαριού δεν θα είναι ορατή από τη Γη.

Παρατηρείται όποτε έχουμε δύο φορές Νέα Σελήνη μέσα σε έναν ημερολογιακό μήνα. Η δεύτερη Σελήνη είναι, στην ουσία, αόρατη, καθώς η φωτισμένη από τον Ηλιο πλευρά της δεν «βλέπει» προς τη Γη.

Πώς θα μπορούσαν όμως να λείπουν οι εσχατολογικές ερμηνείες του φαινομένου, που κυμαίνονται από έναν «κακό οιωνό για την ανθρωπότητα» ως την «καταστροφή του κόσμου» και τη «Δευτέρα Παρουσία», όπως επισημαίνει η Telegraph σε σχετικό δημοσίευμά της. Πλησιάζουμε, λοιπόν, στο τέλος του κόσμου; Το space.com και το National Geographic επισημαίνουν το φαινόμενο δεν πρέπει να θεωρείται δυσοίωνο επειδή το φεγγάρι θα είναι… μαύρο. Πρέπει να μας απασχολεί μόνο ως προς τη σπανιότητά του.

moon_phases1
Οι φάσεις της Σελήνης (Twitter/NASA)

Σύμφωνα με τον Τζο Ράο του space.com, ειδικό αρθογράφο σε διαστημικά θέματα, «η Mαύρη Σελήνη είναι αρκετά ασυνήθιστη. Παρατηρείται κάθε 32 μήνες, όταν ο δορυφόρος της Γης βρίσκεται σε συγκεκριμένη θέση μεταξύ Γης και Ηλιου. Το τελευταίο Μαύρο Φεγγάρι καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2014 και δεν θα σημειωθεί ξανά στο δυτικό ημισφαίριο πριν από τον Ιούλιο του 2019».

Οι αστρονόμοι τονίζουν πως το φαινόμενο δεν πρέπει να συγχέεται με το «Μπλε Φεγγάρι», όρος που χρησιμοποιείται για την πανσέληνο που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή ή χρησιμοποιείται όταν έχουμε μια επιπλέον πανσέληνο στη διάρκεια ενός έτους.

Η Σελήνη απόψε τη νύχτα θα μοιάζει με σκιά, επομένως, κατά τον Ράο, «δεν θα μπορούμε να δούμε σχεδόν τίποτα». Το μόνο που οι παρατηρητές θα μπορέσουν να απολαύσουν είναι ο νυχτερινός ουρανός χωρίς το έντονο φως του φεγγαριού.

Ενα εξίσου εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο παρατηρήθηκε την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη του 2016, το ονομαζόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς» και έγινε ορατό κυρίως από την Αφρική.  Η Σελήνη βρέθηκε σε σημείο τέτοιο μεταξύ Ηλίου και Γης, όπου φαινόταν ότι ο Ηλιος είχε «σκοτεινιάσει», καθώς το μόνο που μπορούσε κάποιος να δει ήταν το φωτεινό του στεφάνι γύρω από τη Σελήνη.

Για όσους βρισκόμαστε στο δυτικό ημισφαίριο της Γης, το φαινόμενο θα λάβει χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (γύρω στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα). Αστρονόμοι και παρατηρητές καθησυχάζουν ότι το μόνο ιδιαίτερο στοιχείο της αποψινής βραδιάς είναι πως θα έχουμε μια νύχτα πιο… σκοτεινή από τα συνηθισμένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...