424
| REUTERS/Leah Millis/File Photo

Μάσκες και το 2022 προανήγγειλε ο Αντονι Φάουτσι

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 09:55
|REUTERS/Leah Millis/File Photo

Μάσκες και το 2022 προανήγγειλε ο Αντονι Φάουτσι

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 09:55

Οι ΗΠΑ έφτασαν στο ψυχολογικό όριο των 500.000 θυμάτων από την πανδημία του κορονοϊού –ήταν που η Covid-19 θα ήταν μια απλή γρίπη, όπως έλεγε τέτοιες μέρες πέρυσι, με εγκληματική αφέλεια, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι New York Times μνημόνευσαν αυτό το μακάβριο ορόσημο με ένα ακόμη συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο. Και ο δρ Αντονι Φάουτσι, ο εθνικός λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ που ο Τραμπ ήθελε να απολύσει επειδή του χαλούσε το πολιτικό αφήγημα περί επιδημίας σε αποδρομή, προειδοποίησε: οι Αμερικανοί ίσως θα πρέπει να φορούν μάσκα και το 2022 για να προστατευθούν από κορονοϊό –μια ιδέα για το πώς θα είμαστε και οι υπόλοιποι στον πλανήτη την επόμενη χρονιά.

Εως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 498.384 θάνατοι από την Covid-19 και 28.114.570 κρούσματα. Είναι μακράν το σφοδρότερο πλήγμα που έχει δεχθεί χώρα από την πανδημία. Η δεύτερη σε κρούσματα είναι η Ινδία (10.991.651) και η δεύτερη σε θανάτους η Βραζιλία (235.977), σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Με αφορμή τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι προς τα τέλη του 2021 η χώρα θα προσεγγίζει μια κανονικότητα, ο δρ Φάουτσι ρωτήθηκε από το CNN αν συμφωνεί με αυτή την άποψη και αν εκτιμά ότι θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και το 2022.

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να ισχύει αυτό», είπε για τις μάσκες κατά το επόμενο χρόνο, ενώ αναφορικά με το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ σημείωσε με νόημα: «Εξαρτάται από το τι εννοούμε με την “κανονικότητα”».

«Προφανώς θα έχουμε έναν σημαντικό βαθμό κανονικότητας, καθώς πλησιάζουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα στα τέλη του χρόνου. Συμφωνώ με τον πρόεδρο, μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως τον Νοέμβριο του 2019, αλλά θα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι τώρα», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας.

Οταν ρωτήθηκε γιατί πιστεύει ότι πιθανόν θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και το 2022, εξήγησε: «Εξαρτάται από τη δυναμική του ιού στην κοινότητα. Αυτό θέλω να κατέβει σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο, που ουσιαστικά θα υπάρχει ελάχιστη απειλή έκθεσης σε κάποιον που έχει μολυνθεί. Αν συνδυάσουμε τον εμβολιασμό των περισσοτέρων και το πολύ χαμηλό επίπεδο του ιού στην κοινότητα, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι απαραίτητη η μάσκα».

Ομως, τόνισε ο Φάουτσι, αν το επίπεδο επιστρέψει σε εκείνο που ήταν πριν από μήνες, με 20.000 κρούσματα την ημέρα, «θα είναι πολύ καλύτερα από πριν, αλλά και πάλι θα είναι πολύ υψηλό το επίπεδο στην κοινότητα. Θέλω να πάει πολύ πιο κάτω και η συντριπτική πλειοψηφία να εμβολιαστεί. Τότε θα αισθανθώ τη σιγουριά να πω ότι δεν χρειαζόμαστε τη μάσκα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...