493
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Τζουζέπε Κόντε στη Ρώμη | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Μανιφέστο» Μητσοτάκη από τη Ρώμη για Προσφυγικό και Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 19:14
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Τζουζέπε Κόντε στη Ρώμη
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Μανιφέστο» Μητσοτάκη από τη Ρώμη για Προσφυγικό και Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 19:14

Ηχηρά μηνύματα προς την Ευρωπαϊκή Eνωση αλλά και προς την Τουρκία, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν –και συμφώνησαν– μια ιδιαίτερα πλούσια ατζέντα, από το Μεταναστευτικό και τα Δυτ. Βαλκάνια ως τα ενεργειακά (εδώ) και μετά το πέρας των συζητήσεων ο Πρωθυπουργός μίλησε στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης

«Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αποτελεί, επίσης, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως και τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα είναι ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Είναι χώρα εισόδου, δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών. Πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και, δυστυχώς, διαρκώς αυξανόμενο. Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και τους ευρωπαίους εταίρους.

Μάλιστα καυτηρίασε το γεγονός ότι το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό «εργαλειοποιείται» για πολιτικούς λόγους.

«Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν απαραίτητη την τήρηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Απαραίτητη, όμως, γίνεται και η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσέθεσε, για να τονίσει ακολούθως ότι ως «ακριτικό» κράτος, η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει.

«Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Συνεπώς, ο πολλαπλασιασμός των πρωτοβουλιών στο Προσφυγικό και η αναβάθμιση του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουν να γίνουν προτεραιότητα όλων μας». 

Ο Τζουζέπε Κόντε συμφώνησε πως το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό αποτελεί πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή διαχείριση, προσθέτοντας ότι οι επιστροφές και ο διαμοιρασμός αποτελούν στοιχεία-πυλώνες σε ό,τι αφορά την ιταλική κυβέρνηση.

Σημείωσε πως η Ρώμη συμμερίζεται τα προβλήματα που συνδέονται με τα θαλάσσια σύνορα στη νότια Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα έχουν ευρωπαϊκή διάσταση, ενώ ενέταξε το Προσφυγικό–Μεταναστευτικό στα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση της θητείας της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ατύχημα στο Αιγαίο»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός είπε πως με την επιθετική της συμπεριφορά η γειτονική χώρα αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο.

«Από την πλευρά μας, τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον ιταλό ομόλογό του με τον οποίο συζήτησαν αναλυτικά και τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατ. Μεσόγειο.

«Η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο, δεν περιορίζεται εκεί» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οπως ξέρετε, η γειτονική χώρα επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

» Η Ελλάδα διαχρονικά υποστηρίζει μία δίκαιη, ισορροπημένη και κυρίως βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Όμως, 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυστυχώς αγαπητέ Τζουζέπε, παραμένει. Και αυτό συμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Είναι, λοιπόν, καιρός να ευδοκιμήσουν οι δικοινοτικές συνομιλίες, που παραμένουν ο μόνος δρόμος προς μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...