1238
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ | Twitter

Δένδιας σε Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών να εφαρμόζεται πλήρως

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 18:44
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ
|Twitter

Δένδιας σε Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών να εφαρμόζεται πλήρως

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 18:44

Λίγο πριν μεταβεί στα Τίρανα, το απόγευμα της Τρίτης, για να εκφράσει τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τα θύματα του φονικού σεισμού που χτύπησε την Αλβανία, ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε τα Σκόπια εκφράζοντας την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, στις 9 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια.

Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη και σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας «περνούν» από την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη που πραγματοποιεί «σε μια χώρα γείτονα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μία χώρα την οποία προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον», όπως είπε.

Όπως ανέφερε, οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και για τις δύο χώρες και οι κυβερνήσεις τους εργάζονται για την ουσιαστική ενίσχυση και εμβάθυνσή τους, σε ευρύτατο φάσμα τομέων.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, στην επίσκεψή του αυτή στα Σκόπια συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στα Σκόπια «αποτελεί ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε και αυτός την ανάγκη υλοποίησης των υποχρεώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται συστηματικά για την εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο και φίλο της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ εκτίμησε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν νέες προοπτικές για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, τις οποίες, οι δύο χώρες πρέπει να εκμεταλλευθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχουν εγγυήσεις από τη μεριά της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση των Συμφωνίας των Πρεσπών, λόγω των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, που δρομολογούνται για τον Απρίλιο του 2020, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμόζεται και να υλοποιείται, ανεξαρτήτως εκλογών και σημείωσε ότι αυτή πλέον αποτελεί μέρος του νομικού συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας και ως τέτοια δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν στο εσωτερικό.

Ο κ. Δένδιας με τον Ζόραν Ζάεφ

«Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ανήγγειλαν τη σύγκληση εκ νέου της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα και μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα».

Ο κ. Δένδιας, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι και τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών:

«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα εδώ. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία.
Μια χώρα γειτονική της Ελλάδας, μια χώρα πολύ σύντομα σύμμαχος της Ελλάδας, μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, η οποία, ελπίζω σύντομα, θα ξεκινήσει τις σχετικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Έχει δε, προς τούτο, την πλήρη στήριξη της Ελλάδας.

Όπως γνωρίζετε, οι δύο Πρωθυπουργοί μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Zoran Zaev, συναντήθηκαν πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, κι εγώ προσωπικά έχω συναντηθεί ήδη αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα με τον ομόλογό μου.

Θα μου επιτρέψετε να σταθώ πρώτα στις διμερείς μας σχέσεις. Όπως γνωρίζετε, οι διμερείς μας σχέσεις και, βεβαίως, η ευρωπαϊκή πορεία της Βορείου Μακεδονίας περνούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη, έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της, χρειάζεται όμως εντατικοποίηση της προσπάθειας για την κάλυψη όλων των καθυστερήσεων που υπάρχουν για την πλήρη και συνεπή ολοκλήρωση της εφαρμογής της.

Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία συνεργαζόμαστε σε εποικοδομητικό πνεύμα για την ουσιαστική ανάπτυξη των σχέσεών μας, πάνω σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, στη βάση του Σχεδίου Δράσης που αποτελεί και τον χάρτη πορείας μας.

Αρκετές πρωτοβουλίες έχουν ήδη ωριμάσει σε επίπεδο συμφωνιών. Θα αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών. Σε αυτές περιλαμβάνονται η οικονομική συνεργασία, η στρατιωτική συνεργασία, η προώθηση των επενδύσεων και κυρίως των υποδομών, η διασυνδεσιμότητα.

Σήμερα στην επίσκεψή μου, με συνοδεύει ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Οικονομικές Σχέσεις και συνεργάτης μου, κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, ακριβώς για να υπογραμμίσουμε με αυτή μας την παρουσία το εύρος των σχέσεών μας.

Θα σταθώ, όμως, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας. Τονίζω, για ακόμη μία φορά, ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ -όπως και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων- αποτελεί κοινό συμφέρον, κοινό προορισμό με στόχο την μετάβαση της περιοχής σε μία νέα πραγματικότητα, βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Στο πλαίσιο αυτό, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνιστά σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πάγια επιδίωξη της Ελλάδας, η οποία εισήγαγε την πολιτική αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης και την υπηρετεί μέχρι σήμερα με συνέπεια και συνέχεια.

Συμμερίζομαι, λοιπόν, την απογοήτευση που προκάλεσε, εδώ στη Βόρεια Μακεδονία, η μη λήψη θετικής απόφασης τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, δεν έχουμε το περιθώριο να μείνουμε εκεί ή να κοιτάμε πίσω.
Από την δική μας πλευρά, κινητοποιηθήκαμε από την επόμενη ημέρα.

Μάλιστα, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, τόσο ο κ. Dimitrov όσο και ο ασκών χρέη Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Cakaj, είναι προσκεκλημένοι σε άτυπο πρόγευμα εργασίας, στις 9 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Εργαζόμαστε, λοιπόν, για τη διαμόρφωση των συνθηκών εντός της ΕΕ που θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα. Ισχυρή προϋπόθεση αποτελεί, βεβαίως, η προσπάθεια στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο από όλα τα υποψήφια κράτη-μέλη. Για όλα αυτά, εμείς προσφέρουμε στη Βόρειο Μακεδονία την απόλυτη συνεργασία μας.

Τέλος, σε λίγο θα μεταβώ εκτάκτως στη γειτονική μας Αλβανία, να εκφράσω την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα σήμερα το πρωί και για να διατυπώσω τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να αντιμετωπισθούν οι τραγικές συνέπειες και να αναλογιστούμε το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον που μας ενώνει.

Φίλες και φίλοι, θέλω ξεκάθαρα να σας πω ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει όσο μπορεί.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη θερμή υποδοχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News