593
O Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου στη Μπρατισλάβα, την Τετάρτη | EPA/CHRISTIAN BRUNA

Μακρόν: Οι αρχές του Κοσόβου φταίνε για τις ταραχές

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 15:59
O Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου στη Μπρατισλάβα, την Τετάρτη
|EPA/CHRISTIAN BRUNA

Μακρόν: Οι αρχές του Κοσόβου φταίνε για τις ταραχές

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2023, 15:59

Οι αρχές του Κοσόβου φέρουν ευθύνη για την αναταραχή που έχει ξεσπάσει αφότου δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας ανέλαβαν καθήκοντα στο βόρειο Κόσοβο, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι, δήλωσε την Τετάρτη ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας πως ελπίζει να συναντηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα με τον Ολαφ Σολτς και τους ηγέτες του Κοσόβου και της Σερβίας.

«Είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ευθύνη των κοσοβαρικών αρχών για τη σημερινή κατάσταση και μη σεβασμός μιας συμφωνίας που ήταν ωστόσο σημαντική και είχε επισφραγιστεί πριν από μόλις μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη.

«Εχουμε επισημάνει με μεγάλη σαφήνεια στις κοσοβάρικες αρχές πως ήταν λάθος να προχωρήσουν σ’ αυτές τις εκλογές», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατηγόρησε τους κοσοβάρους αξιωματούχους ότι δεν σεβάστηκαν τη συμφωνία, που είχε αποτελέσει το επιστέγασμα μιας διαδικασίας η οποία είχε αρχίσει με ευρωπαϊκή μεσολάβηση, με συμμετοχή τσέχων διαπραγματευτών, του καγκελαρίου της Γερμανίας, του ύπατου εκπροσώπου της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και του ίδιου του Μακρόν.

Σκληρή γλώσσα και κυρώσεις ΗΠΑ εναντίον του Κοσόβου

Την ίδια στιγμή, το Κόσοβο τέθηκε υπό καθεστώς άτυπων κυρώσεων από τις ΗΠΑ εξαιτίας της συμπεριφοράς της κυβέρνησης του κοσοβάρου πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι στο ζήτημα της εγκαθίδρυσης των νεοεκλεγέντων δημάρχων στους δήμους όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Ο αμερικανός  πρεσβευτής στην Πρίστινα, Τζέφρι Χόβενιερ, σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, επέκρινε έντονα την απόφαση του Κούρτι να επιβάλει με τη βία το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 23ης Απριλίου.

Ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η συμμετοχή του Κοσόβου στην διακλαδική στρατιωτική άσκηση «Defender Europe 2023», ενώ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον ενθουσιασμό» να προωθούν το αίτημα του Κοσόβου για αναγνώριση της ανεξαρτησίας.

Επίσης ανέφερε ότι ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις κοσοβάρων επισήμων στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στο Κόσοβο επισήμανε ότι η κλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο υπονομεύει την διαδικασία για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο Χόβενιερ πρόσθεσε ακόμα ότι ο Κούρτι δεν εισάκουσε τις συστάσεις των ΗΠΑ στον χειρισμό του ζητήματος των δημάρχων και λειτούργησε αυτοβούλως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ «γυρίζουν την πλάτη» στο Κόσοβο και κατά γενική εκτίμηση αυτό θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης Κούρτι στο εσωτερικό.

Μόσχα: Στηρίζουμε τους Σέρβους άνευ όρων

Στο μεταξύ, την Τετάρτη στη Μόσχα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι όλα τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του σερβικού πληθυσμού πρέπει να προστατευθούν. «Στηρίζουμε άνευ όρων την Σερβία και τους Σέρβους», είπε. Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις ταραχές στο Κόσοβο, πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανή η αποστολή επιπλέον 700μελούς στρατιωτικού σώματος στο Κόσοβο, ενώ έχει θέσει σε επίπεδο υψηλού συναγερμού ακόμη ένα τάγμα. Περίπου 4.000 νατοϊκοί στρατιώτες σταθμεύουν ήδη στο Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας έχει θέσει τον σερβικό στρατό σε κατάσταση συναγερμού και έχει διατάξει στρατιωτικές μονάδες να προωθηθούν προς το σύνορα.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί στενούς πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Σερβία, κατηγόρησε το Κόσοβο και τις δυτικές χώρες για την κλιμάκωση της έντασης.

Οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειονότητα στο βόρειο Κόσοβο, δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008, και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου ενάντια στην καταπιεστική διακυβέρνηση των Σέρβων.

Οι Αλβανοί αποτελούν συνολικά πάνω από το 90% του πληθυσμού του Κοσόβου, όμως οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο τμήμα του, ζητούν την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή τους.

Ειρηνευτικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στο Κόσοβο το 1999 μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, που εκδίωξαν την αστυνομία και τον στρατό της Σερβίας από εκεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...