735
Πυροσβέστες εργάζονται στην κατεστραμμένη αίθουσα συναυλιών του Crocus City Hall | Russian Emergencies Ministry/Handout via REUTERS

Σφαγή στη Μόσχα: Στους 137 οι νεκροί – το σοκαριστικό βίντεο του ISIS

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2024, 10:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/03/2024, 18:00
Πυροσβέστες εργάζονται στην κατεστραμμένη αίθουσα συναυλιών του Crocus City Hall
|Russian Emergencies Ministry/Handout via REUTERS

Σφαγή στη Μόσχα: Στους 137 οι νεκροί – το σοκαριστικό βίντεο του ISIS

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2024, 10:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/03/2024, 18:00

Στους 137 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση του ISIS σε συναυλιακό χώρο στο Κρασνογκόρσκ της Μόσχας, το βράδυ της Παρασκευής.

«Η ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Έως αυτή τη στιγμή, τα πτώματα 137 ανθρώπων, μεταξύ αυτών τρία παιδιά, βρέθηκαν στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης», ανακοίνωσε η Ερευνητική Επιτροπή, την Κυριακή.

Μέχρι τότε, είχαν ταυτοποιηθεί 62 σοροί, διευκρίνισε η ανακοίνωση.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται τρία παιδιά, ενώ ο αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς από τους 180 τραυματίες, νοσηλεύονται οι 100 και ορισμένοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Στον χώρο της σφαγής, βρέθηκαν δύο τυφέκια εφόδου και μια μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

Οι διασώστες συνέχιζαν να αναζητούν πτώματα στα συντρίμμια του Crocus City Hall, το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι δράστες της επίθεσης.

Το Crocus City Hall καταστράφηκε από την πυρκαγιά – Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency/Handout via REUTERS
Βίντεο από τον ISIS

Στο μεταξύ, το βράδυ του Σαββάτου, η τρομοκρατική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο-ντοκουμέντο από την τρομοκρατική επίθεση, μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Στο βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 31 δευτερολέπτων, καταγράφονται σοκαριστικές εικόνες από τη στιγμή που οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως μέσα στο Crocus City Hall του Κρασνογκόρσκ, σκορπώντας τον θάνατο.

ΗΠΑ: Ο ISIS ευθύνεται για την επίθεση, όχι η Ουκρανία

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι η μόνη που φέρει την ευθύνη για τη φονική επίθεση και δεν υπήρξε καμία ουκρανική εμπλοκή, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου, η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Εϊντριεν Γουότσον.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα τη Ρωσία για πληροφορίες σχετικά με σχεδιαζόμενη επίθεση στη Μόσχα και είχε επίσης εκδώσει προειδοποίηση στους Αμερικανούς στη Ρωσία στις 7 Μαρτίου, σημείωσε η Γουότσον σε ανακοίνωσή της.

«Ο ISIS φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την επίθεση αυτή. Δεν υπήρξε καμία ουκρανική εμπλοκή», υπογράμμισε.

Ζελένσκι: «Προφανές» ότι ο Πούτιν θέλει να κατηγορήσει την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε το Σάββατο τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αναζητεί τρόπους για να «ρίξει την ευθύνη» στην Ουκρανία για τη σφαγή.

«Αυτό που συνέβη χθες στη Μόσχα είναι προφανές: ο Πούτιν και τα άλλα καθάρματα προσπαθούν απλά να ρίξουν την ευθύνη σε κάποιον άλλον», δήλωσε ο Ζελένσκι στο καθημερινό βραδινό μήνυμά του, αφότου ρώσοι αξιωματούχοι διατύπωσαν την εκδοχή μιας ουκρανικής ένδειξης.

Φωτογραφία που δημοσιοποίησε ο ISIS και φέρεται να απεικονίζει τους δράστες του μακελειού έξω από τη Μόσχα

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ήταν «απολύτως προβλέψιμο» ότι ο Πούτιν έμεινε σιωπηλός για 24 ώρες προτού συνδέσει τους πυροβολισμούς αυτούς με την Ουκρανία και ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες «τρομοκράτες» που έστειλε ο Πούτιν να πολεμήσουν και να σκοτωθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία θα ήταν «σίγουρα αρκετοί» για να σταματήσουν τους τρομοκράτες στο εσωτερικό της χώρας.

Το χρονικό του μακελειού

Λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής, ένοπλοι άνδρες με μάσκες και στολές παραλλαγής εισέβαλαν στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall με καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Ήταν λίγο πριν ξεκινήσει η sold out συναυλία του δημοφιλούς ρωσικού συγκροτήματος Picnic και οι δράστες πυροβολούσαν ανθρώπους πίσω από γυάλινες πόρτες, στα τουρνικέ της εισόδου και στη συνέχεια μπήκαν και στην αίθουσα της συναυλίας όπου συνέχισαν να πυροβολούν ανελέητα.

Εικόνες και βίντεο δείχνουν τους θεατές να τρέχουν αλλόφρονες να σωθούν και πλήθος πτωμάτων να κείτονται στο δάπεδο.

Στη συνέχεια, οι δράστες έριξαν εύφλεκτο υγρό σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα όλο το κτίριο να τυλιχτεί στις φλόγες και να καταστραφεί ολοσχερώς.

Ρώσοι πολίτες αφήνουν λουλούδια έξω από το σημείο της σφαγής – REUTERS/Maxim Shemetov

Το μεσημέρι του Σαββάτου, σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι όλοι οι δράστες της επίθεσης έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί.

Είπε ότι πρόκειται για τέσσερις άνδρες –από τουλάχιστον 11 υπόπτους που προσήγαγαν οι αρχές– οι οποίοι, σύμφωνα με τον Πούτιν, επιχείρησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κανένας τους δεν είναι ρώσος υπήκοος.

Πενθεί η Ρωσία

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η Κυριακή στη Ρωσία μετά το μακελειό σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα, στην πιο φονική επίθεση που σημειώνεται στο ρωσικό έδαφος εδώ και δύο δεκαετίες.

«Ολόκληρη η χώρα πενθεί μαζί με αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σε αυτήν την απάνθρωπη τραγωδία», μετέδωσε σήμερα το πρωί το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24.

Αυτό πρόβαλε πλάνα από τεράστιο ψηφιακό πάνελ που έχει τοποθετηθεί σε τοίχο της αίθουσας συναυλιών, με ένα κερί σε μαύρο φόντο και στη φράση: «Crocus City Hall. 22/03/2024. Πενθούμε…».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...