523
Ο Γκισαμπούρο Σονόμπε πέθανε την Πέμπτη, σε ηλικία 112 ετών | Twitter

Αναζητείται ο γηραιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 12:02
Ο Γκισαμπούρο Σονόμπε πέθανε την Πέμπτη, σε ηλικία 112 ετών
|Twitter

Αναζητείται ο γηραιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2024, 12:02

Ο Γκισαμπούρο Σονόμπε έζησε περισσότερες από 41.000 ημέρες. Τις δύο τελευταίες του, ήταν ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Κάτοχος του τίτλου του γηραιότερου ανθρώπου στην Ιαπωνία από τον Νοέμβριο του 2022, ο Σονόμπε, 112 ετών, αναμενόταν να επιβεβαιωθεί ως ο γηραιότερος στον κόσμο μετά τον θάνατο του ηλικίας 114 ετών Χουάν Βισέντε Πέρεζ Μόρα, στη Βενεζουέλα, την Τρίτη.

Ομως, το ρεκόρ του δεν κράτησε πολύ, καθώς ο Σονόμπε, ο οποίος έζησε τον θάνατο του αυτοκράτορα Μεϊτζι το 1912 και τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945, πέθανε στην Τατεγιάμα την Πέμπτη, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Ο Σονόμπε γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1911 και έγινε ο γηραιότερος άνδρας της Ιαπωνίας μετά τον θάνατο του προκατόχου του τον Νοέμβριο του 2022 σε ηλικία 111 ετών. Και οι δύο επέζησαν από δύο παγκόσμιους πολέμους και την πανδημία.

Η υπηρεσία των ρεκόρ Γκίνες ανακοίνωσε ότι αναζητεί τον καινούργιο γηραιότερο άνθρωπο στον κόσμο. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης των στοιχείων για τον επόμενο κάτοχο του ρεκόρ και θα είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε εν ευθέτω χρόνω».

Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων άνω των 100 ετών, οι οποίοι εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 90.000 σε πληθυσμό 125 εκατομμυρίων.

Όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1963, υπολογίζεται ότι υπήρχαν μόνο 153 υπεραιωνόβιοι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καλή διατροφή και η άσκηση, ο τρόπος ζωής με χαμηλό στρες, η πνευματικότητα και η κουλτούρα της φροντίδας των ηλικιωμένων έχουν συμβάλει σε αυτό. Το 30% του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι 65 ετών και άνω, ενώ το 15% είναι ηλικίας 75 ετών και άνω.

Οι γυναίκες αποτελούν το 89% των υπεραιωνόβιων Ιαπώνων, συνολικά 81.589, αριθμός αυξημένος κατά 1.428 από το 2022, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.

Οι Γιαπωνέζες έχουν τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια ζωής στον κόσμο, 87,09 έτη, έναντι 81,05 ετών για τους άνδρες.

Ο Πέρεζ δούλευε στα χωράφια από τα πέντε του

Ο Πέρεζ, από τη Βενεζουέλα, επιβεβαιώθηκε ως ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες στις 4 Φεβρουαρίου 2022, όταν ήταν ηλικίας 112 ετών και 253 ημερών.

Μετά τον θάνατό του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Μαδούρο, έγραψε για αυτόν στο Twitter: «Ο Χουάν Βισέντε Πέρεζ Μόρα πέρασε στην αιωνιότητα σε ηλικία 114 ετών, από την πόλη Ελ Κόμπρε έδωσε στη Βενεζουέλα το ρεκόρ Γκίνες ως ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο».

Ο Φρέντι Μπερνάλ, κυβερνήτης της Ταχίρα,  όπου ζούσε ο Πέρεζ, έγραψε: «Γέρο μου Δον Βισέντε, θα τον θυμόμαστε πάντα για την αισιοδοξία του στη ζωή, για την πίστη, την ελπίδα και αυτή τη βαθιά αγάπη για την πολιτεία μας Ταχίρα».

Ο Πέρεζ γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1909 και ήταν το ένατο παιδί οικογένειας με 10 παιδιά.

«Σε ηλικία πέντε ετών, άρχισε να δουλεύει μαζί με τον πατέρα του και τους αδελφούς του στην καλλιέργεια της γης και να βοηθά στη συγκομιδή ζαχαροκάλαμου και καφέ», γράφει το βιβλίο  Γκίνες.

Ηταν παντρεμένος με την Εδιοφίνα ντελ Ροζάριο Γκαρσία για 60 χρόνια μέχρι τον θάνατό της το 1997.

Είχαν 11 παιδιά, πέντε κόρες και έξι γιους και αργότερα, 42 εγγόνια, 18 δισέγγονα και 12 τρισέγγονα.

Ο Πέρεζ απέδιδε τη μακροζωία του στη σκληρή δουλειά, στην ξεκούραση στις διακοπές, στο να πηγαίνει νωρίς για ύπνο, στο να πίνει ένα ποτήρι aguardiente, ένα δυνατό τοπικό λικέρ και στην αγάπη του για τον Θεό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...