881
| CreativeProtagon

Λουξεμβούργο: Φορολογικός παράδεισος στην καρδιά της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 13:50
|CreativeProtagon

Λουξεμβούργο: Φορολογικός παράδεισος στην καρδιά της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 13:50

Ενα ετερόκλητο πλήθος από επιχειρηματίες, πολιτικούς, μέλη βασιλικών οικογενειών, μέλη της μαφίας, πολυεθνικές και άλλες μικρότερες εταιρείες σπεύδει τα τελευταία χρόνια στο Λουξεμβούργο για να ιδρύσει εταιρείες οι οποίες θα διαχειρίζονται την περιουσία του. Το κοινό νήμα πίσω από όλα αυτά: αρκετά χρήματα που θέλει κανείς να «αυγατίσει» μέσω επενδύσεων και η ανάγκη για διακριτικότητα που προσφέρει απλόχερα το Λουξεμβούργο.

Η μικρή χώρα στο κέντρο της Ευρώπης έχει γίνει ένας μαγνήτης για όλα αυτά τα πρόσωπα, φυσικά και νομικά, από όλο τον κόσμο και κυρίως τους Γάλλους.

Παρά το γεγονός ότι υπόσχεται περισσότερη διαφάνεια, δεδομένα που ανέλυσαν ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης εντόπισαν τεράστια ποσά από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και εταιρικά σχήματα που μάλλον θέλουν να συσκοτίσουν την προέλευση των χρημάτων.

Η έρευνα του Monde, μαζί με άλλα 10 μέσα ενημέρωσης από όλη την Ευρώπη, έβαλε στο στόχαστρο χιλιάδες offshore εταιρείες με έδρα το  Λουξεμβούργο οι οποίες διαχειρίζονται πάνω από 6 τρισεκατομμύρια ευρώ – ένα ποσό περίπου 30 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας. Τα μέσα ενημέρωσης ανέλυσαν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των 124.000 επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο και εκατομμύρια έγγραφα, όπως αποφάσεις και ισολογισμούς.

Στην μεγάλη πλειονότητά τους, οι επιχειρήσεις είναι απλώς εταιρείες holding, χωρίς γραφεία και προσωπικό. Μία απλή γραμματοθυρίδα, δηλαδή.

Αντίθετα με τους λογαριασμούς στην Ελβετία, στους οποίους επίσης κρύβονται ιλιγγιώδη ποσά, οι λουξεμβουργιανές εταιρείες πρέπει να δηλώσουν στις Αρχές τη δραστηριότητά τους. Κάποιες φορές η αιτιολογία για την ίδρυση δεν είναι και τόσο προφανής, καθώς βρέθηκαν να κατέχουν holding στο Λουξεμβούργο μια εταιρεία επίπλωσης γραφείων στη Λυών, ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης από τη Βουργουνδία και ένα αρωματοπωλείο από το Παρίσι.

Το κλαμπ των ισχυρών

Οι περισσότερες από τις εταιρείες έχουν ιδρυθεί από πρόσωπα με οικονομική επιφάνεια, ονομαστά στον κλάδο τους, με ισχύ πολιτική και οικονομική, ακόμη και μέλη βασιλικών οικογενειών – όλοι αυτοί από 157 διαφορετικές χώρες, όπως βρήκε η έρευνα. Μαζί τους και χιλιάδες νομικά πρόσωπα, από πολυεθνικές (LVMH, Pfizer, Amazon και δεκάδες άλλες) μέχρι μικρής κλίμακας εταιρείες. Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι υπάρχουν αλυσίδες εταιρειών, για παράδειγμά από τη Γαλλία προς το Λουξεμβούργο με ενδιάμεσες τρίτες χώρες, οι οποίες κατέχουν η μία μερίδιο της άλλης.

Το Λουξεμβούργο προσφέρει προφανή πλεονεκτήματα. Βρίσκεται στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (γεωγραφικά και πολιτικά), παρέχει υψηλής ποιότητας χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, έχει κανονισμούς οι οποίοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των εταιρειών και πολιτική σταθερότητα. Οπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, οι βασικοί λόγοι για να το επιλέξει κανείς είναι το εξαιρετικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και η διακριτικότητα. Πρόκειται για πολιτικές επιλογές οι οποίες χρονολογούνται από την μακρά περίοδο της πρωθυπουργίας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (1995-2013).

Ετσι οι εξωχώριες εταιρείες χρησιμοποιούν το Λουξεμβούργο σαν εφαλτήριο για μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα σε πόλεις όπως το Βερολίνο και το Λονδίνο, αλλά και σε πολυτελείς κατοικίες, σαλέ, γιοτ, ελικόπτερα, ιδιωτικά αεροσκάφη μέχρι και δικαιώματα για έργα τέχνης – μία πραγματικά ατελείωτη λίστα κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Μαγνήτης για τους Γάλλους

Ανετα θα έφτιαχναν μια μικρή πόλη οι 15.000 Γάλλοι που είναι κάτοχοι επιχειρήσεων με έδρα στο Λουξεμβούργο. Η «πόλη» των γάλλων επιχειρηματιών θα ήταν πολύ μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή των Λουξεμβούργιων, ή των Ιταλών και των Γερμανών μαζί. Οι Γάλλοι είναι ίσως η πολυπληθέστερη ομάδα ξένων επενδυτών.

Το πρώτο εύλογο ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί ιδιοκτήτες. Το 56%, δηλώνουν τόπο κατοικίας τη Γαλλία, ενώ στο Λουξεμβούργο (δηλώνουν ότι) διαβιούν λιγότεροι, μόλις το 27%. Είναι -προφανώς- πρόσωπα με οικονομική επιφάνεια, όπως επιχειρηματίες, γιατροί, συλλέκτες έργων τέχνης, ποδοσφαιριστές και κινηματογραφικοί παραγωγοί, κληρονόμοι, μέχρι και επιχειρηματίες start-up. Εταιρείες-βιτρίνες, αλλά πάμπλουτες. Ο Monde υπολογίζει ότι οι εταιρείες διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ και αυτά μόνο οσον αφορά στους γάλλους πολίτες. Το συνολικό ύψος μπορεί να φτάνει και τα 100 δισ. ή 4% του γαλλικού ΑΕΠ.

Μικρό μέρος από αυτά τα ποσά είναι κατατεθειμένο σε τράπεζες – υπολογίζονται σε 7 δισ. Τα άλλα είναι επενδύσεις σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, ακόμη και τη Γαλλία.

Λιγότεροι φόροι

Τα οφέλη από μια τέτοια εταιρεία είναι καταρχάς φορολογικά. Ενας Γάλλος δεν φορολογείται όταν μεταπωλεί μερίδιο στην εταιρεία χαρτοφυλακίου του στο Λουξεμβούργο· στη Γαλλία ο φόρος θα ήταν 4%. Επιπλέον, τα κέρδη από τις επενδύσεις του δεν φορολογούνται εφόσον παραμένουν στο Λουξεμβούργο και δεν μεταφέρονται στον τραπεζικό λογαριασμό του στη Γαλλία.

Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2019 υπήρχαν γύρω στα 15 δισ. ευρώ σε  λουξεμβουργιανές εταιρείες που ανήκουν σε Γάλλους. Αυτά τα ποσά, που δεν αναδιανεμήθηκαν σε μετόχους, θα υπόκειντο στη Γαλλία σε φόρο που θα έφτανε το 30%. Ετσι το γαλλικό κράτος έχασε περί τα 5 δισ. ευρώ.

Ζητείται διαφάνεια

Το Λουξεμβούργο υπόσχεται πλέον μεγαλύτερη διαφάνεια  στη διαχείριση όλου αυτού του πλούτου που είναι συγκεντρωμένος στο έδαφος του. Ωστόσο, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα, φαίνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει με επάρκεια τη ροή των χρημάτων, εξάλλου είναι μία μικρή χώρα με περιορισμένους ανθρώπινους πόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εποπτική αρχή για τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει μόλις 900 εργαζόμενους, την ώρα που ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της οικονομίας της χώρας.

Την επαύριο των σκανδάλων με τα Panama Papers και τα LuxLeaks, η Ευρωπαϊκή Ενωση ψήφισε οδηγίες με τις οποίες ζητούσε τη δημιουργία δημόσιων μητρώων για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών στα κράτη-μέλη. Το Λουξεμβούργο ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υλοποίησε αυτό αυτή τη διάταξη – από εκεί προέρχονται όλα τα δεδομένα της δημοσιογραφικής έρευνας. Η ανάλυση αυτού του τεράστιου όγκου δεδομένων έδειξε ότι υπάρχουν κενά και παραθυράκια στο όλο σύστημα το οποίο εκμεταλλεύονται εταιρείες και φυσικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...