435
9 Φεβρουαρίου, Ρώμη. Ο Ματέο Ρέντσι αποχωρεί από τον χώρο όπου έγιναν οι συνομιλίες μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και των κομματικών αντιπροσωπειών | REUTERS / Yara Nardi

O Ρέντσι μικρός… Μακιαβέλι, όπως μας διαβεβαιώνει ο ίδιος!

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 18:26
9 Φεβρουαρίου, Ρώμη. Ο Ματέο Ρέντσι αποχωρεί από τον χώρο όπου έγιναν οι συνομιλίες μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και των κομματικών αντιπροσωπειών
|REUTERS / Yara Nardi

O Ρέντσι μικρός… Μακιαβέλι, όπως μας διαβεβαιώνει ο ίδιος!

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 18:26

Στην όπερα μπούφα την οποία συνιστά το ιταλικό πολιτικό σκηνικό του παρόντος η πρωταγωνιστική φιγούρα δεν είναι ο «αόρατος πεντάστερος» Μπέπε Γκρίλο επειδή στηρίζει τον Μάριο Ντράγκι ως νέο πρωθυπουργό. Οχι.

Τα φώτα και το χορταστικό χειροκρότημα πέφτουν στον Ματέο Ρέντσι, πρώην σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, νυν αρχηγό του αποκόμματος Italia Viva, επειδή αυτός έριξε την «ανίκανη κυβέρνηση» του Τζουζέπε Κόντε την οποία οι ίδιοι οι πανταχού παρόντες και πασπαρτού «πεντάστεροι» στήριζαν!

Α, είναι τόσο χορταστικό το χειροκρότημα των New York Times, τόσο κολακευτικό, ιδίως όταν το προσωπικό σου όχημα φιλοδοξιών πιάνει δεν πιάνει ένα τιποτένιο 3% έτσι και στηθούν κάλπες στην Ιταλία.

Τα φιλοευρωπαϊκά Μέσα εντός και εκτός Ιταλίας πανηγυρίζουν όχι για τις μωροφιλοδοξίες του Ρέντσι βέβαια, αλλά για το γεγονός ότι ο Ντράγκι είναι βαρύ χαρτί των Βρυξελλών.

Για την ακρίβεια, είναι ό,τι πρέπει όσον αφορά τη διαχείριση των τρεχόντων προβλημάτων, ζητήματα φλέγοντα, που αφορούν τόσο τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και τα εμβόλια της Κομισιόν.

Οι ΝΥΤ, πολύ μακριά από την Ευρώπη, ίσως δεν καταλαβαίνουν την αποστροφή των Ιταλών και γενικότερα των ευρωπαίων πολιτών στην υποκρισία και στην έπαρση – δύο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αναστήματος του Ρέντσι. Τα γκάλοπ όμως θα μπορούσαν κάτι να τους πουν, αφού όντως για ένα ζορισμένο 3% μιλούν, εάν και εφ’ όσον υπάρξουν εκλογές στη γειτονική χώρα.

«Αυτή ήταν η στρατηγική μου» κοκορεύτηκε ο Ρέντσι θέλοντας να καρπωθεί τα κέρδη από την κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ Ντράγκι και κομμάτων. Νιώθει νικητής, και οι ΝΥΤ συμφωνούν αφού γράφουν ότι πλέον «υπονομεύονται οι λαϊκιστές εχθροί του Ρέντσι», δηλαδή οι «πεντάστεροι» και η Λέγκα – οι πρώτοι επειδή δεν έχουν στην πραγματικότητα πειστεί από το μασάζ του Γκρίλο, άρα μπορεί να διαλύσουν το «κίνημα» με την ίδια ευκολία που το συνέπηξαν, οι δεύτεροι επειδή πρέπει να συμμαζέψουν την αντιευρωπαϊκή ρητορεία τους, καθώς οι πλούσιοι ψηφοφόροι τους του Βορρά (βιομήχανοι) είναι ενθουσιασμένοι με την επιλογή Ντράγκι.

Μισοσοβαρά ή μισοαστεία, ο Ρέντσι είπε ότι τον μακιαβελισμό τον κόλλησε δουλεύοντας σε ένα από τα παλάτια της Φλωρεντίας όπου είχε εργαστεί στην εποχή του και ο Νικολό Μακιαβέλι! Ε, δεν κρατήθηκαν και οι ΝΥΤ και εξαπέλυσαν την τορπίλη: «Ο ναρκισσισμός και η φιλοδοξία του Ρέντσι τον έχουν καταστήσει ανυπόφορο σε πολλούς Ιταλούς». Οι ΝΥΤ δεν παρέλειψαν να θυμίσουν ότι ο εύπιστος Κόντε, έχοντας και αυτός… αλάνθαστο κριτήριο, πάντα εμπιστευόταν τον Ρέντσι ο οποίος τελικά τον πρόδωσε.

Πολύ εύστοχα, οι ΝΥΤ γράφουν ότι «το καλό ερώτημα στην όλη υπόθεση είναι τι είδους επαφές είχε ο Ρέντσι και με ποιον». Ρώτησαν λοιπόν ευθέως τον αρχηγό της μικρούλας Italia Viva αν μίλησε ο ίδιος στον Ντράγκι πριν από όλα αυτά. Ελαβαν την εξής απάντηση: «Αλλη ερώτηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...