211
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, στο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ, την Πέμπτη στη Μόσχα | Sputnik/Ilya Pitalev/Kremlin via REUTERS

Λουκασένκο: Εφτασαν τα πρώτα πυρηνικά όπλα από τη Μόσχα στο Μινσκ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 12:11
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, στο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ, την Πέμπτη στη Μόσχα
|Sputnik/Ilya Pitalev/Kremlin via REUTERS

Λουκασένκο: Εφτασαν τα πρώτα πυρηνικά όπλα από τη Μόσχα στο Μινσκ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 12:11

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι η μετεγκατάσταση ορισμένων τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ρωσία στην Λευκορωσία έχει ήδη αρχίσει και ότι τα πρώτα όπλα «πρέπει να έχουν ήδη φτάσει» στη χώρα του, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Επρεπε να προετοιμάσουμε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και τα υπόλοιπα. Τα έχουμε κάνει όλα αυτά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε η μετεγκατάσταση των πυρηνικών πυρομαχικών», δήλωσε ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής του Ευρασιατικού Οικονομικού Φόρουμ στη Μόσχα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες αφότου ρώσοι και λευκορώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι υπέγραψαν ένα σύμφωνο που προβλέπει ότι η Μόσχα μπορεί να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στην πυρηνική στάση του Κρεμλίνου.

Το σχέδιο ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων σε ξένο έδαφος είναι το πρώτο της Ρωσίας από το 1991. Το Κρεμλίνο υπερασπίστηκε την απόφαση λέγοντας ότι προκαλείται από τις δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο των τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία μπορούν να εκτοξευθούν με πυραύλους Iskander-M ή από αεροσκάφη Su-25, τα οποία η Λευκορωσία διαθέτει στο οπλοστάσιό της.

Η Λευκορωσία συνορεύει με τρεις χώρες του ΝΑΤΟ και διαθέτει πυραύλους που θα μπορούσαν να φτάσουν σε αρκετές πρωτεύουσες.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν επίσης περίπου 100 πυρηνικά όπλα σταθμευμένα σε βάσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...