373
Οδοντίατρος εξετάζει ασθενή (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Λοιμωξιολόγοι: Αλλάζει ο τρόπος επίσκεψης στον οδοντίατρο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 22 Σεπτεμβρίου 2021, 15:44
Οδοντίατρος εξετάζει ασθενή (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Λοιμωξιολόγοι: Αλλάζει ο τρόπος επίσκεψης στον οδοντίατρο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 22 Σεπτεμβρίου 2021, 15:44

Πρόταση στην κυβέρνηση να αλλάξει τις οδηγίες για την επίσκεψη των εμβολιασμένων για τον κορονοϊό πολιτών στον οδοντίατρο, αλλά και να δώσει περισσότερες συστάσεις και λεπτομέρειες, αποφάσισε την Τετάρτη η ολομέλεια της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ακόμα και οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test 48 ώρες πριν επισκεφθούν τον οδοντίατρο.

Μάλιστα, την Τρίτη το απόγευμα το υπουργείο Υγείας έσπευσε να διευκρινίσει ότι σε rapid test θα πρέπει να υποβάλλονται όσοι πρόκειται να κάνουν επέμβαση ή εξέταση που πρόκειται να προκαλέσει αερόλυμα. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι οδοντίατροι, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που δεν προκαλείται αερόλυμα.

Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις, που την Τετάρτη η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), απέστειλε ψήφισμα προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, αναφέροντας ότι «το μέτρο είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί στα οδοντιατρεία, λόγω της πολλαπλότητας των απαραίτητων επισκέψεων, που απαιτούν οι περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες, αλλά και λόγω της μετακύλισης ενός ακόμα οικονομικού βάρους στους ασθενείς».

Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, «δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι ασθενείς με ένα επιπλέον κόστος, αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές ο οδοντιατρικός ασθενής δεν ολοκληρώνει τη θεραπεία του σε μία μόνο επίσκεψη. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι λόγω του συγκεκριμένου κόστους, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της στοματικής υγείας του».

Οι οδοντίατροι υπογραμμίζουν στην επιστολή τους ότι «εδώ ότι επί δεκαοκτώ μήνες τα οδοντιατρεία λειτουργούν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη παράγοντας αερόλυμα, χωρίς να υπάρχει ουδεμία αναφορά περιστατικού διασποράς».

Για τον λόγο αυτόν, τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας καθιστούν σαφές ότι πρέπει να τροποποιηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και να μετατραπεί η υποχρεωτική διενέργεια των rapid tests από εμβολιασμένους ασθενείς και συνοδούς τους, σε προαιρετική, κατά την κρίση των οδοντιάτρων.

Το θέμα πάντως παραμένει ανοικτό αυτή τη στιγμή και αναμένεται να ξεκαθαριστεί με νέα ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, η οποία θα δίνει σαφείς οδηγίες για το αερόλυμα και τι ακριβώς θα ισχύει, σύμφωνα πάντα με τις νέες προτάσεις που έχουν κάνει οι ειδικοί της Επιτροπής στην κυβέρνηση.

Προς το παρόν, όποιος επισκέπτεται οδοντίατρο θα πρέπει να έχει κάνει rapid test, είτε είναι εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...