602
Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς: δικηγόρος, κάτοικος ΗΠΑ από το 2012 | Twitter

Λιβύη: Εξ Αμερικής η νέα υπουργός των Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 17:59
Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς: δικηγόρος, κάτοικος ΗΠΑ από το 2012
|Twitter

Λιβύη: Εξ Αμερικής η νέα υπουργός των Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 17:59

Στη Λιβύη ο εμφύλιος μεταξύ των δυνάμεων του Φαγιέζ αλ-Σαράζ και του Χαλίφα Χαφτάρ (και των ξένων που τους υποστηρίζουν για τις δικές τους γεωπολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις) έχει προσωρινά διακοπεί. Διανύουν λοιπόν περίοδο ειρήνης και οι πετρελαιοπηγές και οι καμήλες, και οι Δυτικοί ελπίζουν ότι συν τω χρόνω θα αποκατασταθεί η ευνομία και η ευταξία στη χώρα, σχεδόν μία δεκαετία μετά την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Μάλιστα οι μέχρι πρότινος θανάσιμοι εχθροί έχουν επιτύχει να συγκροτήσουν και κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», με τον 59χρονο επιχειρηματία Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά να έχει αναλάβει καθήκοντα «μεταβατικού πρωθυπουργού». Η υπερψήφιση του εν λόγω ατόμου και από τις δύο παρατάξεις (στρατούς) κρίνεται θετική είδηση από την Corriere della Sera, αφού και οι Ιταλοί έχουν πετρελαϊκά συμφέροντα στη βορειοαφρικανική χώρα.

Το ιταλικό Μέσο προβάλλει με έμφαση την πληροφορία-εκτίμηση ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Ντμπεϊμπά είναι να επικοινωνήσει με τον Μάριο Ντράγκι, πρωθυπουργό της Ιταλίας από τον περασμένο μήνα. Οι Ιταλοί δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι ο Ντμπεϊμπά «θα επεκτείνει τις δραστηριότητες των ιταλικών εταιρειών που παραδοσιακά λειτουργούν στη χώρα του».

11 Μαρτίου. Ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά προσγειώθηκε στην Τρίπολη και ανέλαβε καθήκοντα «μεταβατικού» πρωθυπουργού (The Media Office of the Prime Minister/Handout via REUTERS)

Η ψηφοφορία στη Σύρτη που «νομιμοποίησε» τον Ντμπεϊμπά ήταν η κατάληξη του σκληρού παζαριού που προηγήθηκε και αφορούσε τη σύνθεση της εικοσιεξαμελούς κυβέρνησης, αφού και οι δύο πλευρές ήθελαν τους δικούς τους υπουργούς. Ο ίδιος ο Ντμπεϊμπά δήλωσε αμέσως μετά: «Δεν θα υπάρξουν περισσότεροι πόλεμοι, ούτε διαιρέσεις. Με ενότητα θα οδηγήσουμε τη χώρα μας στην ασφάλεια»…

Ο «πρωθυπουργός της Τρίπολης» Σαράζ και οι αποχωρήσαντες δικοί του υπουργοί συνεχάρησαν τον Ντμπεϊμπά και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία. «Μηνύματα με ευχές καταφθάνουν από παντού», λέει η Corriere, «από την Ευρώπη, από την Αίγυπτο, από την Τουρκία». Η τελευταία δεν λέει να ξεκουνήσει από την Τρίπολη και, όπως παρατηρούν οι Ιταλοί, «συνεχίζει να ασκεί ισχυρή επιρροή».

Οι χαμένοι των εξελίξεων, πάντα κατά την Corriere, δεν είναι άλλοι από τους Ρώσους, που είχαν επενδύσει στον Χαφτάρ αλλά πλέον είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να συνεργαστούν με τον Ντμπεϊμπά. Και όχι μόνο με αυτόν.

Made in USA

Οι Ρώσοι –και γενικότερα οι φίλιες στον Χαφτάρ δυνάμεις στη σκακιέρα του Λιβυκού– θα αντιμετωπίσουν και τo «βαρύ χαρτί» της κυβέρνησης, που ακούει στο όνομα Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς. Αυτή η κυρία ανέλαβε το «μεταβατικό» χαρτοφυλάκιο του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ότι είναι γυναίκα υπουργός σε μουσουλμανική χώρα (και δη σπαρασσόμενη από αντιθέσεις που είχαν παροξυνθεί σε πολεμικό επίπεδο) είναι το λιγότερο σημαντικό στοιχείο της ιστορίας, όσο και αν ακούγεται παράδοξη αυτή η κρίση: διότι το σοβαρό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για αμερικανοσπουδαγμένη δικηγόρο, με διασυνδέσεις και «άκρες» στις ΗΠΑ, από τα στελέχη του κινήματος κατά του Καντάφι το 2011, που οραματίζεται την «κοινωνία των πολιτών».

Η Μανγκούς εγκατέλειψε τη Λιβύη το 2012 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ακριβώς όταν άρχιζε να φουντώνει η αναρχία που κατέληξε στο χάος και στον εμφύλιο. Τότε δεν είχε κρύψει την απογοήτευσή της για τον εκφυλισμό της «εξέγερσης» που έριξε τον Καντάφι από τον θρόνο του για να τον λιντσάρει εν μέση οδώ. Θα δοκιμαστεί σε αυτή την κομβική θέση, της υπουργού Εξωτερικών, για ένα κρισιμότατο εννεάμηνο, ώσπου να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές που προγραμματίστηκαν για τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...