4121
Την ώρα που ο Πούτιν μιλούσε στον Γκουτέρες για «ειρήνη», στο Χάρκοβο οι άμαχοι στριμώχνονταν στους σταθμούς του μετρό για να περάσουν τη νύχτα... | REUTERS/Ricardo Moraes

Η 62η ημέρα του πολέμου: Οδηγούμαστε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 06:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/04/2022, 22:58
Την ώρα που ο Πούτιν μιλούσε στον Γκουτέρες για «ειρήνη», στο Χάρκοβο οι άμαχοι στριμώχνονταν στους σταθμούς του μετρό για να περάσουν τη νύχτα...
|REUTERS/Ricardo Moraes

Η 62η ημέρα του πολέμου: Οδηγούμαστε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 06:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/04/2022, 22:58

Η ευθεία απειλή του Κρεμλίνου προς τη Βρετανία καθώς και η ανακοίνωση της διακοπής παροχής φυσικού αερίου προς την Πολωνία από το πρωί της Τετάρτης ήρθαν να προστεθούν στις απειλές του Σεργκέι Λαβρόφ για πυρηνικό πόλεμο και στον κίνδυνο για επισιτιστική κρίση και αύξηση των διεθνών τιμών των δημητριακών. Την ίδια στιγμή ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22:58 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι στην αρχή της ρωσικής εισβολής έφερε τον κόσμο «στο χείλος της καταστροφής» με την κατάληψη του σταθμού του Τσερνόμπιλ (όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία). «Ο κόσμος βρέθηκε εκ νέου στο χείλος της καταστροφής, γιατί για τον ρωσικό στρατό η περιοχή και ο σταθμός του Τσερνόμπιλ ήταν σαν οποιοδήποτε έδαφος για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

21:33 Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος, Αννα Μόσκβα, αφότου η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί, ώρα Ελλάδος, της Τετάρτης 27 Απριλίου.

Οπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο. Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας, Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου είχε υπογραμμίσει ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης και ανέφερε πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

21:03 Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης 27 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης. Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

21:00 Η Γαλλία στηρίζει τη Μολδαβία μπροστά «στους κινδύνους αποσταθεροποίησης», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, έπειτα από μια σειρά εκρήξεων στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, που συνορεύει με την εμπόλεμη Ουκρανία.

«Ο υπουργός συμμερίστηκε, με τον Μολδαβό ομόλογό του, την ανησυχία του και την επαγρύπνησή του μπροστά στα περιστατικά που συνέβησαν τις δύο τελευταίες ημέρες στην Υπερδνειστερία. Επανέλαβε, στο πλαίσιο αυτό, την πλήρη στήριξη της Γαλλίας στη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας μπροστά στους κινδύνους αποσταθεροποίησης, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει», σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου.

«Η στήριξή μας στη Μολδαβία, που είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, θα συνεχιστεί με αποφασιστικό τρόπο», επεσήμανε.

20:47 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται διαδικτυακά. Στη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

Νωρίτερα ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.

20:10 Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν είναι «σοβαρός» στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για να τερματιστεί ο πόλεμος, ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν. «Δεν έχουμε δει κάποια ένδειξη έως σήμερα ότι ο ρώσος πρόεδρος είναι σοβαρός σχετικά με τη διεξαγωγή σημαντικών διαπραγματεύσεων», είπε ο Μπλίνκεν, ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις ουκρανικές αρχές στις διπλωματικές προσπάθειές τους να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εξηγώντας πως «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα και να ενισχύσουν τη θέση τους σε ένα ενδεχόμενο τραπέζι διαπραγματεύσεων».

19:48 Το σοκ από την άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που συνδέεται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αναμένεται να διαρκέσει, τουλάχιστον, μέχρι τα τέλη του 2024 και αυξάνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων (Commodities Market Outlook).

19:30 Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία βάσει του συμβολαίου της Γιαμάλ διακόπηκε, μετέδωσαν το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News και ο ιστότοπος Onet.pl, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές. Η πολωνική εταιρεία PGNiG SA που αγοράζει φυσικό αέριο από την ρωσική Gazprom, βάσει μακροπρόθεσμου συμβολαίου, η ισχύς του οποίου λήγει εφέτος, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

19:10 Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να στείλει, για πρώτη φορά, βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία.

«Νομίζω πως είναι σημαντικό ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραδώσει 50 συστήματα Cheetah», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με ομολόγους του στο Ραμστάιν της Γερμανίας, αποκαλώντας τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard με την αγγλική ονομασία τους. Ο αμερικανός υπουργός εκτίμησε ότι τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα θα ενισχύσουν σημαντικά την άμυνα της Ουκρανίας.

«Οσον αφορά στο τι άλλο ενδεχομένως θα κάνει η Γερμανία στο μέλλον, θα ξαναπώ ότι αυτή είναι μία κυρίαρχη απόφαση που θα λάβει η γερμανική ηγεσία και δεν θέλω να κάνω εικασίες για αυτό», συμπλήρωσε ο Όστιν.

18:28 Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Στην Μολδαβία συνήλθε εκτάκτως σήμερα το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μια επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και η καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

18:14 Η Γερμανία επιδιώκει να διασφαλίσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών, Μίχαελ Τόιρερ, η παραγωγή ωστόσο αναμένεται να μειωθεί κατά 20%, λόγω του πολέμου.

Ο Τόιρερ δεσμεύτηκε σήμερα σε δηλώσεις του στην Handelsblatt ότι θα εξασφαλιστεί η μεταφορά 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, προκειμένου να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι θα συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό με τους σιδηροδρόμους της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας.  Λόγω του πολέμου, η θαλάσσια οδός είναι αποκλεισμένη, γεγονός το οποίο εμποδίζει τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα οι τιμές των σιτηρών στην παγκόσμια αγορά να έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά.

17:58 Η Ρωσία προειδοποίησε την Βρετανία ότι, αν συνεχίσει να προκαλεί την Ουκρανία να πλήξει στόχους στην Ρωσία, τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο RIA το οποίο με τη σειρά του επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι, είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων. Ο Χίπι παραδέχθηκε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα έχουν βεληνεκές που μπορούν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.

17:33 Η Γερμανία εκτιμά ότι η απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο είναι «θέμα ημερών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, από τη Βαρσοβία, όπου συναντάται με την πολωνή ομόλογό του, Aννα Μόσκβα.

«Σήμερα μπορώ να πω ότι ένα εμπάργκο έχει καταστεί πλέον διαχειρίσιμο για τη Γερμανία», είπε και διευκρίνισε ότι το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στη χώρα έχει περιοριστεί στο 12% και αφορά αποκλειστικά τις παραδόσεις στο διυλιστήριο του Σβεντ, στην ανατολική Γερμανία, το οποίο ανήκει στην Rosneft. «Αναζητούμε για αυτό εναλλακτική. Αυτό είναι το έργο των επόμενων ημερών. Θεωρώ ότι χάρη στις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών και με την στήριξη της πολωνικής κυβέρνησης, βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στην απαλλαγή από το ρωσικό πετρέλαιο – στην πράξη είναι θέμα ημερών», δήλωσε ο υπουργός.

Το 2021 οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία αποτελούσαν το 35% των συνολικών εισαγωγών της Γερμανίας.

17: 19 Ο ισχυρός γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε ότι η πολιτική της Δύσης και της ουκρανικής κυβέρνησης οδηγεί στον διαμελισμό της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, ο Πατρούσεφ είπε ότι, η Ουκρανία θα καταρρεύσει και θα δημιουργηθούν πολλά κράτη.

17:15 Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για να επιτραπεί το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στη χώρα αυτή.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως τέτοιους διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων, που θα είναι «ραγματικά ασφαλείς και αποτελεσματικοί», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τύχη των αμάχων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το οποίο πολιορκεί ο ρωσικός στρατός.

16:21 Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας μετά από μια σειρά εκρήξεων που αναφέρθηκαν στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας χαρακτήρισε τα τελευταία γεγονότα ως απόπειρα κλιμάκωσης, καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια να διασαλευθεί η ειρήνη στη χώρα της. Η ίδια υπογράμμισε ότι θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει την κλιμάκωση και δήλωσε έτοιμη για διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών στην περιοχή.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Υπερδνειστερία «περίπλοκη και τεταμένη», εκτιμώντας ότι φιλοπόλεμες ομάδες εντός της αποσχισθείσας περιοχής έχουν την ευθύνη των επιθέσεων.

Η ίδια κατάστησε σαφές ότι δεν σκοπεύει να μιλήσει σύντομα στο Κρεμλίνο.

15:55 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη. Οπως είπε, είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ποιος θα μεσολαβήσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις.

15:50 Λιτός και περιεκτικός ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη συνέντευξη Τύπου με τον ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ: Αυτή την στιγμή, «δεν έχουμε ουκρανικά στρατεύματα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά ρωσικά στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας».

15:34 Η τελευταία κατάκτηση των Ρώσων στο Ντονμπάς είναι το χωριό Νοβοτοσκίβσκε έγραψε η Repubblica, διευκρινίζοντας ότι «αυτό λέει η ρωσική προπαγάνδα». Οι Ιταλοί έδειξαν ένα βίντεο με σήμα τον δικέφαλο αετό, άρα ένα βίντεο ρωσικής ή φιλορωσικής προέλευσης, τραβηγμένο μάλλον με drone, το οποίο δείχνει την πλήρη καταστροφή του χωριού. «Κάηκε ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς και από τις βολές των κανονιών».

Το βίντεο δείχνει ρώσους φαντάρους να προχωρούν μέσα στο χωριό υπό το συνεχές κροτάλισμα των όπλων σαν «μουσικό χαλί», ενώ γύρω τους τα πάντα είναι ρημαγμένα – και κάποια στιγμή και οι ίδιοι κρύβονται σε ένα υπόγειο επειδή πέφτουν βόμβες. Το Νοβοτοσκίβσκε απέχει 50 χιλιόμετρα από το Λούγκανσκ, έγραψε ο Τζανλούκα Ντι Φέο, και το κατείχαν οι Ουκρανοί ύστερα από μία σειρά μαχών που έγινα το 2014. «Εναν μηνα πριν είχε 2.000 κατοίκους, τώρα υπάρχει μόνο θάνατος».

«Η ρωσική ενέργεια είναι χωρίς κίνητρο και δυσανάλογη», ανέφερε η Λίντε. «Η Σουηδία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο στην αδικαιολόγητη ενέργεια της Ρωσίας».

14:00 Το CNN ανέφερε ότι ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε λόγο για τρίτο μαζικό τάφο κοντά στην πόλη.

Εκτός από τους μαζικούς τάφους που ανακαλύφηκαν στα χωριά Μανγκούς και Βινοχράντνε, «τώρα υπάρχει άλλος ένας» είπε ο Μποϊτσένκο, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη είχε υποστηρίξει ότι τουλάχιστον 20.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχασαν τη ζωή τους από την πολιορκία και τους βομβαρδισμούς της πόλης από τους Ρώσους.

«Η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Το πυροβολικό του εχθρού βομβαρδίζει το φρούριό μας στη χαλοβουργία Azovstal», είπε ο δήμαρχος.

13:47 Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να διατηρήσει «τη θετική ώθηση» που επετεύχθη στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αυτό θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, ανακοίνωσε το γραφείο του.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, που αναφέρθηκε στη σημασία της επίτευξης εκεχειρίας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των ασφαλών απομακρύνσεων, επεσήμανε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποτρέψει αυτή η πορεία των γεγονότων να βλάψει τους πάντες και να διασφαλίσει τη βιώσιμη ειρήνη», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν επίσης επανέλαβε την πρότασή του να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ του Πούτιν και του Ζελένσκι.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:05 Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε από τη Μόσχα ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν συνθήκες για μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

«Ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για να βρούμε τρόπους προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αποτελεσματικό διάλογο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνάντησή με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ καλωσορίζει τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Μόσχα (Maxim Shipenkov/Pool via REUTERS)

Ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «περίπλοκη, με διαφορετικές ερμηνείες για αυτό που συμβαίνει», είναι δυνατόν να έχουμε έναν «σοβαρό διάλογο για τον καλύτερο τρόπο για να ενεργήσουμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των ανθρώπων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γκουτέρες αναμένεται αργότερα να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

12:20 Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Oστιν ξεκίνησε συνομιλίες για την άμυνα με περισσότερες από 40 χώρες στη βάση του Ραμστάιν στη Γερμανία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερισχύσει απέναντι στη Ρωσία στον πόλεμο που διαρκεί ήδη περισσότερο από δύο μήνες.

«Η αντίστασή σας έχει αποτελέσει έμπνευση για τον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος κατήγγειλε ως «απαράδεκτη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», είπε.

Ο Λόιντ Οστιν διακρίνεται στο μέσον, στη σύσκεψη στο Ραμστάιν (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Το ζήτημα της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα θα είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες περίπου 40 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη η οποία διεξάγεται σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη δυτική Γερμανία.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:48 Ηπρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού συγκάλεσε το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας μετά τα «περιστατικά» που σημειώθηκαν στην αποχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ανακοίνωσε η προεδρία. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας, η οποία είναι αποσχισθείσα επαρχία που πρόσκειται στη Μόσχα, ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει το μεσημέρι και στην συνέχεια η πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας, αυτονομιστικής περιοχής της Μολδαβίας, είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα σε πύργο του ραδιοφώνου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:15 Η Γερμανία θα εγκρίνει την παράδοση στην Ουκρανία αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων «Gepard». Αυτό δήλωσε βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ο Γιοχάνες Φόγκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung ότι η υπουργός Αμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ πρόκειται να κάνει αυτή την ανακοίνωση στη συνάντησή της με συμμαχικές χώρες στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία αργότερα την Τρίτη.

Βάσει του σχεδίου η βιομηχανία όπλων Krauss- Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός, κάνοντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:10 Η Ρωσία έπληξε πάνω από 90 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι έπληξε δύο εγκαταστάσεις με πυρομαχικά στην περιοχή του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία.

10:31 Ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι εκτίμησε ότι δεν υπάρχει επικείμενη απειλή από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία απορρίπτοντας σχόλια του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ως λεονταρισμό.

Νωρίτερα ο Λαβρόφ είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να μην υποτιμά τους σημαντικούς κινδύνους μιας πυρηνικής σύγκρουσης λέγοντας ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ σημαίνει «επί της ουσίας» ότι η Βορειατλαντική Συμμαχία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο διά αντιπροσώπου με τη Ρωσία.

«Το σήμα κατατεθέν του Λαβρόφ στη διάρκεια 15 ετών ή περίπου τόσο που είναι υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είναι αυτού του είδους οι λεονταρισμοί. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επικείμενη απειλή κλιμάκωσης. Αυτό που κάνει η Δύση για να στηρίξει τους συμμάχους της στην Ουκρανία είναι πολύ καλά μελετημένο…Ο,τι κάνουμε εμείς είναι μελετημένο για να αποφύγουμε μια απευθείας αντιπαράθεση με την Ρωσία», είπε ο Χίπι στο BBC.

Μιλώντας στο Sky News ο Χίπι είπε ότι ενώ το ΝΑΤΟ ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του, ως οργανισμός δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια.

09:02 Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει κατά δύο τρίτα τις εισαγωγές πετρέλαιου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια ως το τέλος του 2027, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, από τον προηγούμενο στόχο του 4%. Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν ο περιορισμός της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα.

08:05 Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει οχυρές θέσεις των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο Ντονπάς, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στη σημερινή πρωινή ενημέρωσή του για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η πόλη Κρεμίμνα έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων και ότι δίνονται σφοδρές μάχες στην πόλη Ιζιούμ, καθώς προσπαθούν να προελάσουν προς τη Σλοβιάνσκ και προς την Κραματόρσκ. «Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν άμυνες στη Ζαπορίζια την ενδεχόμενη ρωσική επίθεση από τον νότο», κατά την ίδια πηγή.

07:00 Ενα κατατοπιστικό διάγραμμα που δείχνει τη ζωή των υπερασπιστών της Μαριούπολης στην αχανή χαλυβουργία Azovstal και το πώς έχουν καταφέρει να αντισταθούν στις ρωσικές στρατιές δημοσίευσε η γερμανική Bild. Δείχνει πώς μέσα από τούνελ συνολικού μήκους 24 χλμ. (!) χιλιάδες μαχητές αλλά και εκατοντάδες άμαχοι επιζούν παρά το ανελέητο σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις και τους Τσετσένους που έχει στείλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να «καθαρίσουν» την πόλη.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα οχυρό το οποίο έχει έξι υπόγεια διαζώματα και αυτονομία σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Στην επιφάνεια, ένας συνδυασμός βαρέων όπλων και ελεύθερων σκοπευτών κάνει την προσβολή της χαλυβουργίας με πεζικό πρακτικά αδύνατη.

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τους Ρώσους από την 1η Μαρτίου. Την περασμένη εβδομάδα, αναγνωρίζοντας την αδυναμία κατάληψης της χαλυβουργίας Azovstal, ο Πούτιν διέταξε τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να αποκλείσουν το εργοστάσιο.

06:30 Η Μόσχα κατήγγειλε ότι ρωσικά χωριά βομβαρδίστηκαν από ουκρανικές δυνάμεις. Πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές στο χωριό Γκολόβτσινο της επαρχίας Μπιέλγκοροντ κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του στρατού της Ουκρανίας, που πάντως δεν προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων, ανακοίνωσε ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, τοπικός αξιωματούχος, μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γκλάντκοφ ανακοίνωνε πως δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σε ουκρανικό βομβαρδισμό άλλου χωριού, του Ζουράβλιεφκα.

04:48 Ο μεγαλύτερος όμιλος του τομέα των αερομεταφορών στη Ρωσία, η Aeroflot, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα μείωση κατά 20,4% του αριθμού των επιβατών που μετέφερε τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, πτώση που οφείλεται κυρίως στις δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Τον Μάρτιο του 2022 μεταφέρθηκαν συνολικά 2,20 εκατομμύρια επιβάτες με πτήσεις της Aeroflot ή των θυγατρικών της Rossiya και Pobeda, έναντι 2,76 εκατ. τον Μάρτιο του 2021.

Η μείωση φθάνει το 50% στις διεθνείς πτήσεις: μεταφέρθηκαν 189.400 άνθρωποι, έναντι 379.200 έναν χρόνο νωρίτερα. Στις εσωτερικές πτήσεις, η συρρίκνωση ήταν της τάξης του 15%.

04:01 Στους δύο μήνες των εχθροπραξιών, 9.781 υπερασπιστές της Ουκρανίας έχουν λάβει τιμητικούς τίτλους, ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό του διάγγελμα.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο τίτλος του Ήρωα της Ουκρανίας απονεμήθηκε σε 142 ανθρώπους.

Κατά τα άλλα ο Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι η Ρωσία δεν θα πετύχει στον πόλεμό της εναντίον της χώρας του.

Σε διάστημα δύο μηνών από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της η Ρωσία οι δυνάμεις της έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερες από 1.100 ρουκέτες και αμέτρητες βόμβες εναντίον της Ουκρανίας, επεσήμανε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Αλλά δεν έχουν πετύχει τίποτα. Και δεν θα πετύχουν τίποτα», υπογράμμισε.

Οι ρωσικές μονάδες έχουν συναντήσει «ψίχουλα» υποστήριξης στην ανατολική Ουκρανία, παρά τις προσδοκίες τους, πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Στη Χερσώνα, τη Κάχοβκα, τη Μελιτόπολη, τη Ενερχοντάρ και άλλες πόλεις που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα οι κάτοικοι δεν υπέκυψαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σημείωσε ο Ζελένσκι.

03:03 Η γερμανική βιομηχανία όπλων Rheinmetall υπέβαλε προσφορά για την πώληση 88 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard Ι στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου.

Η πρόσφορά περιλαμβάνει την εκπαίδευση των πληρωμάτων τους στη Γερμανία, την εκπαίδευση των μηχανικών που θα τα συντηρούν, ανταλλακτικά, εξοπλισμό για τη δημιουργία βάσης συντήρησης και πυρομαχικά.

Στη δυνητική πώληση αναφέρθηκε πρώτη η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Die Welt. Κατά το δημοσίευμα αυτό, υποβλήθηκε αίτημα για την έγκριση της δυνητικής πώλησης από το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε ακόμη ένα αίτημα από τη Rheinmetall (Ράινμεταλ), για να της δοθεί άδεια να διαθέσει στην Ουκρανία 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder. Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε ότι η απόφαση για το ζήτημα θα ληφθεί σύντομα.

01:14 Οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους: αυτό τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

«Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, είπε ο Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

«Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και δεν «θα μπορούσε να γίνει αλλιώς», συνέχισε. «Το NATO, στην ουσία, ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δι’ ενδιαμέσου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», πρόσθεσε.

01:10 Στις συνέπειες του πολέμου στην αγροτική παραγωγή της Ουκρανίας επικεντρώθηκε το ημερήσιο ενημερωτικό σημείωμα των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη. Σημειώθηκε ότι η παραγωγή δημητριακών μπορεί να είναι και 20% μικρότερη το 2022 σε σύγκριση με το   2022, γεγονός που σε συνδυασμό με το ότι η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, μπορεί να οδηγήσει σε νέες πληθωριστικές πιέσεις.

01:02 Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι απώλειες της Ρωσίας είναι περίπου 15.000 στρατιωτικοί αφότου οι δυνάμεις της εισέβαλαν στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Αυτό δήλωσε ο Μπεν Γουάλας, υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε ο βρετανός υπουργός Αμυνας, έχουν καταστραφεί ή πέσει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων πάνω από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 530 άρματα μάχης. Πάντα κατά τον Γουάλας, η Ρωσία έχει χάσει επίσης πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Κατά την άποψη του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας, η Ρωσία δεν έχει επιτύχει σχεδόν κανέναν από τους στόχους που το Λονδίνο θεωρεί ότι είχε θέσει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.

00:23 Η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας ωστόσο την Ουκρανία ότι «παριστάνει» πως συζητά και προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

«Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», τόνισε.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε παράλληλα τον ουκρανό πρόεδρο, έναν πρώην ηθοποιό που εξελέγη το 2019, ότι «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (…) αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις», είπε.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

00:10 Η Πολωνία έστειλε άρματα μάχης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Ναι» απάντησε ο Μοραβιέτσκι όταν ρωτήθηκε αν η Πολωνία έστειλε ή θα στείλει άρματα στην Ουκρανία. Απέφυγε να αποκαλύψει πόσα και τι είδους άρματα είναι αυτά.

Τον Μάρτιο η Πολωνία είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει όλα τα μαχητικά MiG-29 που σταθμεύουν στην Αεροπορική Βάση Ραμστάιν, στη Γερμανία και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως η Ουάσινγκτον απέρριψε την αιφνιδιαστική προσφορά. «Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, δεν υπάρχουν τέτοια αιτήματα», είπε ο Μοραβιέτσκι όταν ρωτήθηκε αν εξετάζει ακόμη την πιθανότητα να στείλει αεροπλάνα στην Ουκρανία.

00:04 Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας υποστήριξε ότι η Ρωσία προσπαθεί να βομβαρδίσει τις σιδηροδρομικές υποδομές της χώρας με στόχο να διακοπεί ο ανεφοδιασμός σε όπλα από ξένες χώρες.

«Προσπαθούν να καταστρέψουν τις οδούς ανεφοδιασμού της στρατιωτικής-τεχνικής βοήθειας από τις χώρες-εταίρους (της Ουκρανίας). Για να γίνει αυτό, επικεντρώνονται (οι Ρώσοι) σε πλήγματα σε σιδηροδρομικούς κόμβους» ανέφερε η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Διαβάστε: Ο πόλεμος το Πάσχα, όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...