401
| Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Ο Λαβρόφ μιλάει για το ενδεχόμενο Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 09:30
| Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

Ο Λαβρόφ μιλάει για το ενδεχόμενο Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 09:30

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε αυτή τη σύρραξη στην Ουκρανία η Μόσχα διατυπώνει εμμέσως πλην σαφώς την πυρηνική απειλή. Ομως είναι η πρώτη φορά που οι εφιαλτικές λέξεις «Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος» βγαίνουν από τα χείλη του Σεργκέι Λαβρόφ, του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών μίλησε τη Δευτέρα στην κρατική τηλεόραση και αφού διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς και κατηγόρησε παράλληλα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «παριστάνει» πως συζητά –μια νύξη στις υποκριτικές του ικανότητες ως ηθοποιού– προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

«Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν πρέπει να τον υποτιμούμε», τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπ. Εξωτερικών εξήγησε και τους κινδύνους κλιμάκωσης, λέγοντας ότι με τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία». Η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους, ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. «Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και δεν «θα μπορούσε να γίνει αλλιώς», συνέχισε. «Το NATO, στην ουσία, ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δι’ ενδιαμέσου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επέμεινε βέβαια πως η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων.

«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί. Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν» είπε, για να επαναλάβει όμως πως «ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον ουκρανό πρόεδρο, έναν πρώην ηθοποιό που εξελέγη το 2019, ότι «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (…) αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις», είπε.

«Η καλή θέληση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Αλλά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ομάδα (που επέλεξε ο Ζελένσκι) και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια Συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...