171
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη. Η καρέκλα της Ρωσίας άδεια... | REUTERS/Denis Balibouse

ΟΗΕ: Οσοι έκαναν εγκλήματα πολέμου θα λογοδοτήσουν

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 22:51
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη. Η καρέκλα της Ρωσίας άδεια...
|REUTERS/Denis Balibouse

ΟΗΕ: Οσοι έκαναν εγκλήματα πολέμου θα λογοδοτήσουν

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 22:51

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, ψήφισμα για τη διεξαγωγή έρευνας, σχετικά με καταγγελίες που αφορούν εγκλήματα πολέμου από ρωσικά στρατεύματα, σε περιοχές της Ουκρανίας . Το Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα μέσω ψηφοφορίας, με 33 μέλη να ψηφίζουν υπέρ, την Κίνα και την Ερυθραία κατά, και δώδεκα μέλη να δηλώνουν αποχή.

Το ψήφισμα καλεί τη Διεθνή Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία να διενεργήσει «έρευνα» για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ, του Χαρκόβου και του Σούμι, από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τον Μάρτιο του 2022, με σκοπό «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο 47μελές Συμβούλιο ανεστάλη τον περασμένο μήνα λόγω καταγγελιών για παραβιάσεις στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα λέει ότι αποχώρησε. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπός της έχει το δικαίωμα να λάβει τον λόγο στη συνεδρίαση την Πέμπτη 12 Μαΐου, αλλά η θέση της είναι κενή. Η Μόσχα απέχει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ψήφισμα που, όπως ισχυρίστηκε, «ισοδυναμεί με διευθέτηση πολιτικών λογαριασμών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...