4426
Ο,τι απέμεινε από την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ | Ministry of Defence Ukraine/via REUTERS

H 44η ημέρα του πολέμου: Επιχείρηση «Σκοτώστε αμάχους»

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 07:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/04/2022 23:01
Ο,τι απέμεινε από την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ
|Ministry of Defence Ukraine/via REUTERS

H 44η ημέρα του πολέμου: Επιχείρηση «Σκοτώστε αμάχους»

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2022, 07:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/04/2022 23:01

Καθώς οι Ρώσοι έχουν ολοκληρώσει την αποχώρησή τους από την περιφέρεια του Κιέβου, αποκαλύπτεται η δράση τους, μια κληρονομιά καταστροφής και θανάτου. Μάλιστα ενώ στη Μόσχα ακούγονται οι πρώτες φωνές για εγκλήματα πολέμου, οι Ουκρανοί, με πρώτον τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λένε ότι τα όσα φρικτά είδαμε στην Μπούτσα δεν είναι τίποτα μπροστά σε θηριωδίες που συνέβησαν σε άλλες πόλεις, όπως στην Μποροντιάνκα. Αλλωστε ένα χτύπημα σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία ήρθε να επιβεβαίωσει τους φόβους ότι στόχος των Ρώσων είναι (κυρίως) οι άμαχοι…

♦ Όλες οι εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό

23:01 Γάλλοι εμπειρογνώμονες – στρατιωτικοί και δικαστικοί – εστάλησαν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στις έρευνες και στη συλλογή αποδείξεων για εγκλήματα πολέμου των Ρώσων, σύμφωνα με δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν. «Ακόμη και λαμβάνοντας τις μέγιστες προφυλάξεις, όπως οφείλω» ως αρχηγός κράτους, «μπορώ να πω ότι πρόκειται για εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

22:57 Μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, και η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε κυρώσεις στις δύο κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Μαρία Βοροντσόβα και η Κατερίνα Τιχόνοβα συμπεριλήφθηκαν στη «μαύρη λίστα», μαζί με τα ονόματα περισσότερων από 200 προσώπων, κυρίως ολιγαρχών και διευθυντών μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο.

22:51 Απαντώντας στην απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη λειτουργία  του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα, η οργάνωση σχολίασε ότι η κίνηση αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση «δεν κάνει το παραμικρό για την προστασία των αμάχων στην Ουκρανία».

«Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εργάζεται για τη Ρωσία από τη σοβιετική εποχή, όταν ήταν ένα κλειστό ολοκληρωτικό κράτος. Βρήκαμε τρόπους να καταγράφουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τότε και θα το κάνουμε και στο μέλλον», αναφέρει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την αναστολή της άδειας λειτουργίας 15 διεθνών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστία!

22:23 Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι εισαγγελείς και ιατροδικαστικές ομάδες εργάζονται για την εξέταση των σορών που βρέθηκαν στην Μπούτσα και για την εκταφή των σωμάτων από ομαδικούς τάφους.

22:16 Αν ολοκληρωθούν όλα τα έργα πράσινης ενεργειακής μετάβασης, που βρίσκονται υπό σχεδιασμό για την περίοδο ως το 2030, τότε η εξοικονόμηση και προσθήκη παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) θα ισοδυναμεί με τον όγκο του αερίου που η ΕΕ εισάγει σήμερα από τη Ρωσία. Την συγκεκριμένη άποψη διατύπωσε η αρμόδια κοινοτική Επίτροπος, Κάντρι Σίμσον, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Η κα Σίμσον δεν απέκλεισε ακόμα το ενδεχόμενο της ύπαρξης νέου χρηματοδοτικού πακέτου για ενεργειακά πρότζεκτ, εφόσον υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.

21:42 Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε στον πρόεδρο Ζελένσκι ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα οδηγήσει την Ουκρανία ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση της υποψηφιότητας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύθηκε ότι θα παράσχει στον πρόεδρο της Ουκρανίας μια «ταχύτερη εκκίνηση» στην προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερα εδώ

21:27 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε μια «φρικτή θηριωδία», μετά τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σε βομβαρδισμό στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Η επίθεση σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό είναι μια νέα φρικτή θηριωδία που διέπραξε η Ρωσία, πλήττοντας αμάχους που προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή και να πάνε σε μέρος που θα ήταν ασφαλείς», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

20:53 Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα ενεργοποιήσει 60.000 εφέδρους για τον πόλεμος στην Ουκρανία.

20:44 Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ αναχώρησε για ένα μονοήμερο ταξίδι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο το Σάββατο πρωί, ανέφερε το γραφείο του.

Η Αυστρία -δεσμευμένη σε καθεστώς ουδετερότητας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και κράνη και αλεξίσφαιρα για αμάχους, αλλά όχι όπλα.

Ο Νεχάμερ, ένας συντηρητικός ηγέτης που είχε υπάρξει και στρατιωτικός, δηλώνει εμφανώς συγκινημένος από τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζελένσκι και λέει ότι θέλει να δείξει την υποστήριξή του.

Το ταξίδι του θα περιλαμβάνει μια επίσκεψη στην Μπούτσα.

20:39 Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε έναν πύραυλο μικρού βεληνεκούς, τον SS-21, για να πλήξει αμάχους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι από την αρχή της εισβολής η Ρωσία έχει εξαπολύσει περισσότερες από 1.500 πυραυλικές επιθέσεις κατά στόχων στην Ουκρανία

20:26 Η Αγκυρα εξέφρασε τη «μεγάλη θλίψη» της για την πολύνεκρη πυραυλική επίθεση στον ουκρανικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ και ζήτησε «επειγόντως το άνοιγμα» των διαδρόμων απομάκρυνσης των αμάχων.

«Αυτό το τραγικό συμβάν απέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη διασφάλιση της ασφαλούς απομάκρυνσης των αμάχων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στενός σύμμαχος της Ουκρανίας, η Τουρκία φροντίζει να διατηρεί επαφές με το Κίεβο και τη Μόσχα, ενθαρρύνοντας τα δύο μέρη να ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία.

20:16 Τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς υποδέχτηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον —μια συνάντηση Γερμανίας – Βρετανίας που γίνεται στη σκιά ενός πολέμου στην Ευρώπη είναι από μόνη της ένα θέμα.

Ο Σολτς ευχαρίστησε τον Τζόνσον για τη θερμή υποδοχή στο Λονδίνο και τόνισε ότι Γερμανία και Βρετανία είναι φίλοι και ενωμένοι απέναντι στον τρόμο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

«Είναι ένας απάνθρωπος πόλεμος και ο σκοτωμός αμάχων είναι ένα έγκλημα πολέμου. Η ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα είναι του ρώσου προέδρου, του Πούτιν», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος.

Σολτς και Τζόνσον αναχωρούν από την Ντάουνινγκ Στριτ για την κοινή συνέντευξη Τύπου (REUTERS/Tom Nicholson)

20:11 Απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Οδησσό, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, λόγω της «απειλής» πυραυλικής επίθεσης στην ιστορική αυτή πόλη της Μαύρης Θάλασσςα.

Μετά τον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ, «πλανάται η απειλή πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, στις 10 Απριλίου 2022» ανακοίνωσε η τοπική στρατιωτική διοίκηση. «Για αυτό επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό και την περιφέρειά της από τις 21.00 της 9ης Απριλίου μέχρι τις 6.00 της 11ης Απριλίου 2022», προστίθεται στην ανακοίνωση.

20:06 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τις σλοβακικές αρχές που προμήθευσαν ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 στην Ουκρανία, ώστε να βοηθήσουν το Κίεβο να απωθήσει τη ρωσική εισβολή -μια δωρεά που κατέστη δυνατή με την αποστολή τεσσάρων αντιπυραυλικών συστοιχιών Patriot από το ΝΑΤΟ στη Σλοβακία.

«Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου, ζήτησα από τη διοίκησή μου να συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθορίσει και να προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό τα σύγχρονα όπλα τα οποία χρειάζεται ώστε να προασπίσει τη χώρα του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

19:59 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε μέσω του Twitter την «αποτρόπαιη» επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί πολίτες φεύγουν για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Τα όπλα τους; Καροτσάκια, λούτρινα, βαλίτσες. Σήμερα το πρωί, στον σταθμό του Κραματόρσκ, οι οικογένειες που θα έφευγαν βίωσαν τον τρόμο. Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Αποτρόπαιο» έγραψε ο Μακρόν.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα του Κραματόρσκ, της Μπούτσα, της Μαριούπολης, του Χαρκόβου: παντού στην Ουκρανία, στηρίζουμε τις έρευνες ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σκεφτόμαστε τις οικογένειες που συνεχίζουν να φεύγουν, θα τις φιλοξενήσουμε στην Ένωσή μας, την Ένωση της ειρήνης», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

19:57 Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απήγαγε έως και 170 εργαζομένους του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και τους μετέφερε εξαναγκαστικά στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι κράτησαν ομήρους τα μέλη του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού στο καταφύγιο βομβών του σταθμού για σχεδόν ένα μήνα προτού τους μεταφέρουν με τη βία στη Ρωσία, δήλωσε στο CNN ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα των ουκρανών εργαζόμενων εκλάπησαν επίσης κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους.

19:34 Ιατροδικαστές ξεκίνησαν την Παρασκευή την εκταφή πτωμάτων αμάχων από έναν ομαδικό τάφο στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, τυλίγοντας τα πτώματα σε μαύρους πλαστικούς σάκους. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι άμαχοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Ο Ρουσλάν Κραβτσένκο από το γραφείο του εισαγγελέα στην Μπούτσα τόνισε ότι έχει γίνει εκταφή 20 σορών, 18 εκ των οποίων έφεραν τραύματα και θραύσματα από πυροβόλα όπλα. Πρόσθεσε ότι ταυτοποιήθηκαν δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης.

19:24 Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Τζοσζπ Μπορέλ έφτασαν στο Κίεβο όπου τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

19:01 Η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, δήλωσε ότι η φονική πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ, ήταν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

! 18:35 Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε στην Μπούτσα, την μικρή πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου που έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Φον ντερ Λάιεν, η οποία συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζοζέπ Μπορέλ, είχε ανακοινώσει ότι θα μεταβεί σήμερα στο Κίεβο ως ένδειξη υποστήριξης στην Ουκρανία.

Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν να δουν τους ομαδικούς τάφους στην Μπούτσα όπου θάφτηκαν δεκάδες άμαχοι Ουκρανοί.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

! 18:02 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 – 31 Μαΐου για να συζητήσουν για την Ενέργεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Όπως συζητήσαμε στις Βερσαλλίες και κατά τη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβολίου, ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει χώρα στις 30 και 31 Μαΐου. Στην ατζέντα [υπάρχουν] κυρίως η Άμυνα, η Ενέργεια και η Ουκρανία», έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.

15:17 Τους 50 έφτασε ο αριθμός των νεκρών, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, από την πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

Σε ανάρτησή του, ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και άνθρωποι που υπέκυψαν στα τραύματά τους αφού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομεία ή σε ιατρικά κέντρα.

16:45 Σχεδόν 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιφ, στη βόρεια Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, που εδώ και εβδομάδες σφυροκοπείται από βομβαρδισούς ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

16:28 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι απαιτείται ένα «κοκτέιλ κυρώσεων», τύπου «μολότοφ», προκειμένου να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα. Μιλώντας στο φινλανδικό κοινοβούλιο, ζήτησε από το Ελσίνκι να «επιδείξει ακόμη περισσότερη ηγεσία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι αυτή θα είναι «η μεγαλύτερη συνεισφορά στην ασφάλεια της Ευρώπης».

Είπε ακόμη, σύμφωνα με το CNN, ότι η Ουκρανία χρειάζεται όπλα «που διαθέτουν ορισμένοι από τους εταίρους της Ε.Ε.», καθώς και «ισχυρές αποτελεσματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε μόνιμη βάση». «Πρέπει να σκεφτούμε πώς να προστατεύσουμε την Ευρώπη από το ρωσικό όπλο της ενέργειας», συνέχισε ο Ζελένσκι. «Πόσο ακόμη μπορεί η Ευρώπη να αγνοεί την εισαγωγή επιβολή κατά των προμηθειών πετρελαίου από τη Ρωσία;».

15:30 Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Λευκορωσία θα πρέπει να γίνει εγγυητής ασφαλείας για την Ουκρανία στο μέλλον, μόλις το Κίεβο επιβεβαιώσει το ουδέτερο καθεστώς του.

«Κατόπιν αιτήματος της ουκρανικής πλευράς, το ουδέτερο, εκτός-συμμαχιών και αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς της θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις ασφάλειας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Προτείναμε ότι η Δημοκρατία της Λευκορωσίας θα πρέπει, φυσικά, να είναι ανάμεσα σε αυτές τις εγγυήτριες χώρες», πρόσθεσε.

13:50 Την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία και την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πλήγμα σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ουκρανίας.

«Είναι τρομακτικό να βλέπεις τη Ρωσία να χτυπά έναν από τους κύριους σταθμούς που χρησιμοποιούν οι άμαχοι που εκκενώνουν την περιοχή στην οποία η Ρωσία εντείνει την επίθεσή της. Απαιτείται δράση: περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΕΕ. Μόλις εγκρίθηκε το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

13:43 Η Βρετανία πρόσθεσε τις κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν στον κατάλογο κυρώσεών της, ακολουθώντας την κίνηση των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια, όπως τη χαρακτήρισε, να στοχοποιηθεί ο τρόπος ζωής αυτών που βρίσκονται στον στενό κύκλο του ρώσου προέδρου.

Με βάση την επικαιροποίηση του βρετανικού καταλόγου κυρώσεων που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία των ενηλίκων θυγατέρων του Πούτιν, της Κατερίνα Τιχόνοβα και της Μαρία Βορόντσοβα, καθώς και της Σεργκέγεβνα Βινοκούροβα, κόρης του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Και στις τρεις επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Το πακέτο πρωτόγνωρων κυρώσεών μας πλήττει την ελίτ και τις οικογένειές τους, ενώ υποβαθμίζει τη ρωσική οικονομία σε μια κλίμακα που η Ρωσία δεν έχει ξαναδεί από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε σχετικά η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:36 Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε «απερίφραστα» την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας τη Ρωσία –η οποία πάντως διέψευσε ότι ευθύνεται αυτή– ότι «προκαλεί ανθρώπινο πόνο».

«Καταδικάζω απερίφραστα την τυφλή επίθεση σήμερα το πρωί κατά ενός σιδηροδρομικού σταθμού στο Κραματόρσκ από την Ρωσία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών», ανέφερε ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

«Πρόκειται για μια νέα απόπειρα να κλείσουν οι δρόμοι απομάκρυνσης για αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον αδικαιολόγητο αυτόν πόλεμο και να προκληθεί ανθρώπινος πόνος», πρόσθεσε ο ισπανός αξιωματούχος ο οποίος αναμενόταν να φτάσει στο Κίεβο μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

13:34 Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα μείωσε αιφνιδιαστικά το βασικό επιτόκιό της στο 17% την Παρασκευή, μετά τη δραματική αύξησή του στο 20% στον απόηχο των πρώτων κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας λόγω της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Η μείωση, που θα ισχύσει από τη Δευτέρα, 11 Απριλίου, αιτιολογείται από το γεγονός ότι «οι κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα εξακολουθούν να είναι υπαρκτοί, αλλά σταμάτησαν προς το παρόν να αυξάνονται», σημείωσε η Τράπεζα της Ρωσίας σε ανακοίνωσή της.

13:30 Ο ουκρανός υπ. Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα

!! 13:25 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για πυραυλικό χτύπημα σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων της Ουκρανίας έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στο πλήγμα αυτό, που συνέβη ενώ άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν σε ασφαλέστερα σημεία της χώρας. Μια εθελόντρια ανθρωπιστικής οργάνωσης που συμμετέχει στην απομάκρυνση των πτωμάτων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι μόνο ο ουκρανικός στρατός διαθέτει αυτόν τον τύπο του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε και πρόσθεσε ότι ήταν παρόμοιος με αυτόν που έπληξε το κέντρο της πόλης Ντονέτσκ στις 14 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, σύμφωνα με το RIA.

Περίπου 4.000 άνθρωποι –οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά– βρίσκονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ όταν επλήγη από ρωσικούς πυραύλους, δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Χονκαρένκο.

13:09 To Reuters δημοσίευσε φωτογραφίες της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το βαγόνι του τρένου που τη μεταφέρει στο Κίεβο.

(REUTERS/Janis Laizans)
(REUTERS/Janis Laizans)

13:00 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε το «κακό δίχως όριο» που έχει εξαπολύσει η Ρωσία, ύστερα από την επίθεση στο Κραματόρσκ.

«Χωρίς τη δύναμη και το κουράγιο να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν με κυνισμό τον άμαχο πληθυσμό. Είναι ένα κακό που δεν έχει όριο. Και εάν δεν υπάρξει τιμωρία, δεν θα σταματήσει ποτέ», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, αποκηρύσσοντας τις «απάνθρωπες» μεθόδους των ρωσικών δυνάμεων.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση με ρουκέτες που σημειώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στην περιοχή Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η κρατική σιδηροδρομική εταιρία της χώρας.

12:29 Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Τετάρτη με τον ομόλογο του της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε αναφορά και στην κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ο ίδιος ο Πούτιν ήθελε να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για τα γεγονότα στην Μπούτσα αλλά και για τα σχέδιά του. Μου είπε ότι όλα εξελίσσονται όπως τα είχε σχεδιάσει» ανέφερε ο Βούτσιτς επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει για ευνόητους λόγους λεπτομέρειες από την συνομιλία

!! 11:38 Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση με ρουκέτες που σημειώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν σε ασφαλέστερα σημεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της χώρας.

Εικόνες σοκ μετά την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό (Ministry of Defence Ukraine/via REUTERS)

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:14 «Εχουμε ήδη νικήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εχει νικήσει η δημοκρατία και η ελευθερία και είμαστε στην πλευρά των νικητών»: αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, εκτιμώντας ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος το Κίεβο θα έχει ήδη βάλει πλώρη για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Μια από τις τελικές διευθετήσεις αυτού του πολέμου είναι ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην ΕΕ. Θα γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

! 11:07 Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος “προκαλεί σοκ” στις αγορές σιτηρών και φυτικών ελαίων, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί την μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός συνόλου βασικών διατροφικών προϊόντων, ανήλθε κατά μέσον όρο σε 159,3 μονάδες τον Μάρτιο, «στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ», όπως επισημαίνει ο οργανισμός.

Ο δείκτης του Μαρτίου κατέγραψε νέα αύξηση 12,6%, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ από την ίδρυσή του το 1990 που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, κατά τον οποίο, σύμφωνα με αναθεώρησή του προς τα πάνω, ανήλθε στις 141,4 μονάδες από τις 140,7 που υπολογιζόταν προηγουμένως, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο FAO.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:40 Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε ότι η φετινή συγκομιδή σιτηρών είναι πιθανόν να είναι 20% μικρότερη από την περσινή λόγω του περιορισμού των εκτάσεων σποράς μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο Σμιχάλ πρόσθεσε επίσης ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν μια έλλειψη καυσίμων, αλλά η Ουκρανία γνωρίζει τον τρόπο να διατηρήσει τον εφοδιασμό τους. Επίσης σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει μεγάλα αποθέματα σιτηρών, δημητριακών και φυτικών ελαίων και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα του πληθυσμού της.

10:03 Το ρωσικό αντικαθεστωτικό σάιτ Meduza, που έχει έδρα στην Λετονία, δημοσίευσε βίντεο με drone και αναλυτική επεξήγηση για τη σφαγή των αμάχων στην Μπούτσα. Το βίντεο είναι τραβηγμένο από τις 23 έως τις 30 Μαρτίου και σε αυτό φαίνονται καθαρά τα πτώματα που ανακαλύφθηκαν πολλές ημέρες αργότερα όταν αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις. Φαίνονται επίσης ρωσικά τεθωρακισμένα και ρώσοι στρατιώτες.

09:28 Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον αποσυρθεί πλήρως από τη βόρεια Ουκρανία στην Λευκορωσία και τη Ρωσία, ανακοίνωσε η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των ρωσικών δυνάμεων θα μεταφερθεί στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσει στο Ντονμπάς, προσθέτει το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστεί να ανεφοδιαστούν προτού αναπτυχθούν πιο ανατολικά, διευκρινίζει το υπουργείο, σημειώνοντας ότι μια οποιαδήποτε μαζική ανασύνταξή τους από τον βορρά θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο βομβαρδισμός πόλεων στο ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει πιο νότια από την πόλη Ιζιούμ, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχό τους.

08:43 Το Βερολίνο θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ στα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας για την κάλυψη του οικονομικού κόστους της φροντίδας, αλλά και της ενσωμάτωσης των ουκρανών προσφύγων στη χώρα, δήλωσε ο Ολαφ Σολτς.

«Η συμφωνία είναι μία καλή βάση για τη χώρα μας, προκειμένου να έχουμε μία κοινή στάση μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς των 16 ομοσπονδιακών κρατών της Γερμανίας.

Η Γερμανία έχει επίσημα καταγράψει περίπου 316.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας. Το Βερολίνο εκτιμά ότι περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες παραμένουν στη γερμανική πρωτεύουσα.

08:39 Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναχώρησε από το Πρζέμισλ της Πολωνίας, μαζί με τον Υπατο Εκπρόσωπο Τζοζέπ Μπορέλ, για το Κίεβο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

06:33 Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα με σκοπό κάποια στιγμή στο μέλλον να τις σταματήσει.

Ο ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας Κόιτσι Χαγκιούντα εξήγησε μιλώντας στον Τύπο ότι το Τόκιο θα μειώσει προοδευτικά τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και επιθυμεί να τις σταματήσει τελείως στο μέλλον.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα ανήγγειλε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κάνοντας λόγο –για πρώτη φορά– περί «εγκλημάτων πολέμου» στην Ουκρανία από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες της G7.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ιαπωνίας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ προμηθεύει το 11% των αναγκών της σε άνθρακα.

!! 06:01 Το πρωτοσέλιδο των Financial Times: Ο βιομηχανικός κολοσσός Rusal έγινε η πρώτη ρωσική εταιρεία που μιλά για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα.

 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της γιγαντιαίας βιομηχανίας αλουμινίου Rusal κάλεσε να διενεργηθεί έρευνα για τους θανάτους αμάχων στην Μπούτσα, τους οποίους χαρακτήρισε έγκλημα, και να τερματιστεί η «αδελφοκτόνος» σύρραξη που μαίνεται από την 24η Φεβρουαρίου.

Αν και η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μπέρναρ Ζένεφελντ, ολλανδός πολίτης, δεν θίγει το ποιος ευθύνεται για τους θανάτους αμάχων στο προάστιο αυτό του Κιέβου, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο μεγάλη ρωσική εταιρεία να σχολιάζει δημόσια και με τέτοιες διατυπώσεις τη σύρραξη, που το Κρεμλίνο αποκαλεί ακόμα «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ουκρανία και κυβερνήσεις χωρών της Δύσης κατηγορούν τον ρωσικό στρατό ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν πτώματα αμάχων μετά την απόσυρση των μονάδων του.

Ο Ζένεφελντ δήλωσε σοκαρισμένος από τις πληροφορίες για όσα συνέβησαν στην πόλη. «Υποστηρίζουμε μια αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα για αυτό το έγκλημα και καλούμε να επιβληθεί αυστηρή τιμωρία στους δράστες», τόνισε.

«Ευχόμαστε όλοι να τερματιστεί το ταχύτερο αυτή η αδελφοκτόνος σύρραξη, η οποία καταστρέφει ζωές, οικογένειες και ολόκληρες πόλεις», συνέχισε. «Και θέλουμε οι υπεύθυνοι για τέτοια εγκλήματα να τιμωρηθούν όπως τους αρμόζει».

Ο Αλέγκ Ντεριπάσκα, ο ιδρυτής της Rusal, δήλωσε πρόσφατα ότι κατά την προσωπική του άποψη ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «τρέλα» που θα ντροπιάζει αυτή και τις μελλοντικές γενιές στη Ρωσία.

03:10 Η  κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, την United Shipbuilding Corp και την Alrosa, δραστηριοποιούμενες αντίστοιχα στη ναυπήγηση πλοίων και στην εξόρυξη διαμαντιών, στερώντας τους κάθε πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσινγκτον.

02:12 Η προοπτική της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε στη διάρκεια συνάντησης υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, αποκάλυψε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια απόφαση εναπόκειται στις κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είχε μια σύντομη συζήτηση με τον ομόλογό του της Φινλανδίας, σημείωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

01:00 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία και να σταλούν περισσότερα όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα δεν αρκούν για να σταματήσουν τη Ρωσία και να τερματίσουν τον πόλεμο, υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο καθιερωμένο νυχτερινό διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στα social media.

«Χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις. Χρειάζονται σκληρότερες κυρώσεις», επέμεινε. Ταυτόχρονα, απαίτησε περισσότερα όπλα «με τα οποία θα μπορέσουμε να νικήσουμε στο πεδίο της μάχης», διατεινόμενος πως αυτά θα είναι οι σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός κάνει το παν για να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.

Ακόμη, χαρακτήρισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «λογική» και «απόλυτα δίκαιη».

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του, ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι η κατάσταση στην Μποροντιάνκα -μια κωμόπολη βορειοδυτικά του Κιέβου- τον έλεγχο της οποίας ανέκτησαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις από τους ρώσους εισβολείς, είναι «πολύ πιο φρικτή» από ό,τι στην Μπούτσα, όπου σφαγιάστηκαν άμαχοι.

«Υπάρχουν περισσότερα θύματα» σε αυτήν τη μικρή κωμόπολη σε σύγκριση με την Μπούτσα –που βρίσκεται επίσης βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας – τόνισε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Κάθε έγκλημα θα εξιχνιαστεί και κάθε εκτελεστής θα βρεθεί», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

00:45 Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μίλησε για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι τα γεγονότα πρέπει να εξιχνιαστούν και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Τόνισε ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν καταστρέφει μόνο την Ουκρανία, αλλά και την ίδια του τη χώρα» και ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες από τη εμπόλεμη περιοχή θα απολαμβάνουν από την 1η Ιουνίου όλα τα προνόμια και τα επιδόματα της βασικής ασφάλισης στη Γερμανία.

Η ομοσπονδία θα διαθέσει ποσό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κρατίδια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υποδοχής, φιλοξενίας και ενσωμάτωσης των δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών που αναζητούν καταφύγιο στη Γερμανία, δήλωσε ο Ολαφ Σολτς, αργά το βράδυ της Πέμπτης μετά το τέλος της διάσκεψης με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για τον συντονισμό της διαχείρισης του προσφυγικού κύματος.

! 00:10 Η απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και η απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για ρωσικά πλοία είναι μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης από τους πρεσβευτές των χωρών-μελών στην ΕΕ

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:01 Είκοσι έξι πτώματα βρέθηκαν στα χαλάσματα δύο κατεστραμμένων κτιρίων στην κωμόπολη Μποροντιάνκα, στην περιφέρεια του Κιέβου, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα. Οι νεκροί εντοπίστηκαν χάρη στις έρευνες που ξεκίνησαν οι αρχές αφού αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή.

Η Βενεντίκτοβα δεν είπε αν οι αρχές έχουν εξακριβώσει την αιτία θανάτου των ανθρώπων αυτών. Κατηγόρησε όμως τις ρωσικές δυνάμεις για τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν προτού να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Η Ιρίνα Βενεντίκτοβα στον τόπο της καταστροφής στην Μποροντιάνκα (REUTERS/Zohra Bensemra)

«Η Μποροντιάνκα είναι ό,τι χειρότερο, όσον αφορά την καταστροφή και την αβεβαιότητα για (τον αριθμό) των θυμάτων», τόνισε.

Διαβάστε: Η 43η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...