622
Χειραψία συμμαχίας ενόψει του Eurogroup ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον γάλλο υπουργό Οικονομικών | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIMENEWS

Ο Λεμέρ επικαλείται την… τύχη της Αμοργού για επιτυχία στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2017, 15:21
Χειραψία συμμαχίας ενόψει του Eurogroup ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον γάλλο υπουργό Οικονομικών
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIMENEWS

Ο Λεμέρ επικαλείται την… τύχη της Αμοργού για επιτυχία στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2017, 15:21

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε βγει στον διάδρομο έξω από το γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, και περίμενε μπροστά από τον ανελκυστήρα τον επισκέπτη του, Μπρυνό Λεμέρ. Σύμφωνα με δημοσιογράφους πολιτικού ρεπορτάζ, ο έλληνας υπουργός δεν το συνηθίζει, αλλά αυτή ήταν μία ιδιαίτερη συγκυρία: Ο -ενισχυμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής- γάλλος υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε την Αθήνα μόλις τρεις ημέρες πριν από το Eurogroup της Πέμπτης.

Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό, εξέφρασε την αισιοδοξία του και την προθυμία του για μία καλή έκβαση στη συνεδρίαση της ευρωομάδας. Ομως σε μια ελάχιστα τεχνοκρατική προσέγγιση έκανε έκκληση και στη βοήθεια των… θεών και την «τύχη της Αμοργού»!

Από το Μαξίμου και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, ο γάλλος αξιωματούχος τόνισε ότι είναι «πραγματικά αισιόδοξος για μία καλή λύση», αλλά επεσήμανε ότι για να συμβεί αυτό χρειάζεται και τύχη: «Η τύχη είναι ένα βραχιολάκι που φοράω στο χέρι μου από το νησί της Αμοργού. Με την βοήθεια των θεών θα τα καταφέρουμε»!

Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», δηλαδή, σε χαλαρή μετάφραση «μην τα περιμένουμε όλα από τους θεούς».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Λεμέρ, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Επανέφερε για ακόμη μία φορά το ζήτημα του χρέους, τονίζοντας ότι «μία λύση, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτή θα είναι μία λύση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη». 

«Πιστεύω ότι είναι εφικτό η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Εurogroup την ερχόμενη Πέμπτη ώστε να μην χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, γιατί αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν», σημείωσε -και προειδοποίησε- ο έλληνας πρωθυπουργός

Από την πλευρά του, αφού μετέφερε τους φιλικούς χαιρετισμούς του Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Λεμέρ εξήρε τις προσπάθειες και το θάρρος της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τόνισε με νόημα ότι η λύση πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε στο πλαίσιο του Eurogroup της Πέμπτης.

222698
Τι χαρά! Ταιράζουν! Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά) και Μπρυνό Λεμέρ στο υπουργείο Οικονομικών (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS)

Ο γάλλος υπουργός επισκέφθηκε πρώτα το υπουργείο Οικονομικών. Βγαίνοντας από το ασανσέρ, ιδιαίτερα κομψός και ευγενής, κατά πληροφορίες των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων, έσπευσε να χαιρετήσει δια χειραψίας έναν προς έναν τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου. Μάλιστα ένα πρόσωπο από τη συνοδεία του χαιρέτησε στα Ελληνικά «γεια σας!» τους συγκεντρωμένους.

Το ευχάριστο κλίμα διατηρήθηκε και ύστερα από τη συνάντηση των δύο υπουργών. Ο Λεμέρ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το Εurogroup της Πέμπτης και τόνισε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη συμφωνία.

Οπως είπε, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον κ. Τσακαλώτο, παρουσίασε την πρότασή του για το χρέος, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα ελάφρυνσης θα ενισχύονται όταν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλός και το αντίστροφο.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον γάλλο ομόλογό του για τη βοήθεια της Γαλλίας, του ίδιου και του προκατόχου του, Μισέλ Σαπέν, ενώ συνεχάρη τον κ. Λεμέρ για την επιτυχία του στις εκλογές της Κυριακής. Η συμβολή της Γαλλίας είναι πολύτιμη, είπε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Γαλλία θα προσπαθήσουν για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι ο Μπρυνό Λεμέρ πρέπει να περιμένει μέχρι τις 18 Ιουνίου, για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, για να δει αν θα εκλεγεί βουλευτής και θα παραμείνει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...