427
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κατά τη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε την αποχώρηση των υπουργών του | REUTERS/Alberto Lingria/File Photo

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία: Αποχώρησε ο Ρέντσι από την κυβέρνηση Κόντε

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 20:17
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κατά τη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε την αποχώρηση των υπουργών του
|REUTERS/Alberto Lingria/File Photo

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία: Αποχώρησε ο Ρέντσι από την κυβέρνηση Κόντε

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 20:17

Σε νέα πολιτική δίνη εισέρχεται η Ιταλία, με την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να αποσύρει από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε τρία στελέχη από το κόμμα του, τη Ζωντανή Ιταλία.

Πρόκειται για την υπουργό Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα και την υπουργό Ισότητας Έλενα Μπονέτι και έναν υφυπουργό.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο Ρέντσι είπε ότι «δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου».

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του ιταλού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στο προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ρέντσι πρόσθεσε πάντως ότι «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο και αυτό, αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι εφικτό». Αυτό ερμηνεύεται σαν νεύμα ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση.

Καθοριστικό για το μέλλον της κυβέρνησης ήταν το υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης, κατά το οποίο εγκρίθηκε το σχέδιο αξιοποίησης των 222 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας. Το κόμμα του Ρέντσι είχε επιλέξει την αποχή κατά τη διαδικασία έγκρισης.

Ο Ρέντσι είχε δηλώσει κατ΄επανάληψη πως θεωρεί το κυβερνητικό έργο αναποτελεσματικό, ενώ η Μπελανόβα τόνιζε, σε δηλώσεις της την Τρίτη, ότι «ο Κόντε κρατά σε ομηρία την κυβερνητική του πλειοψηφία».

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Κόντε είχε καταβάλει μια τελευταία προσπάθεια με στόχο να πείσει τους βουλευτές και γερουσιαστές του Ρέντσι να συνεχίσουν να τον στηρίζουν, υποσχόμενος ότι θα αυξηθούν οι συνολικές επενδύσεις για δημιουργία νέων υποδομών και για τη στήριξη του τομέα της δημόσιας υγείας.

Τα δυο μεγάλα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας (το Κίνημα Πέντε Αστέρια και το Δημοκρατικό Κόμμα), επαναλάμβαναν ότι δεν υπήρχε λόγος να προκληθεί κυβερνητική κρίση και ότι η υγειονομική και οικονομική κρίση απαιτούν σύνεση και αίσθημα ευθύνης.

Από εδώ και στο εξής, ο  Κόντε αναμένεται να επιχειρήσει να βρει νέους υποστηρικτές στο Κοινοβούλιο, ώστε να συνεχίσει να κυβερνά. Το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει δείξει ένα σχετικό ενδιαφέρον, καθιστώντας σαφές, όμως, ότι θα ψηφίζει ή θα απορρίπτει τον κάθε νόμο ανάλογα με το περιεχόμενό του, χωρίς καμία γενικότερη δέσμευση συνεργασίας.

Διαφορετικά, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να αποφασίσει αν θεωρεί ότι μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές (παρά τις πρακτικές δυσκολίες που θέτει η πανδημία του κορονοϊού) ή πρέπει να επιλεγεί η λύση μιας νέας κυβέρνησης: ένα κυβερνητικό σχήμα με όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό πολιτικών δυνάμεων και καινούριο πρωθυπουργό, χωρίς συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...