399
Ρωσόφιλος, σκοτεινός Ερντογάν - έτσι τον βλέπουν δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και ζητούν την άμεση τιμωρία του από τον Τραμπ | EPA/MURAT KULA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Κυρώσεις τώρα στον Ερντογάν για τους S-400, πρόεδρε Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 07:00
Ρωσόφιλος, σκοτεινός Ερντογάν - έτσι τον βλέπουν δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και ζητούν την άμεση τιμωρία του από τον Τραμπ
|EPA/MURAT KULA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Κυρώσεις τώρα στον Ερντογάν για τους S-400, πρόεδρε Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2020, 07:00

Δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, ο Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα και ο Τζέιμς Λάνκφορντ από την Οκλαχόμα, υποδεικνύουν στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ήρθε η ώρα να δράσει κατά της Τουρκίας για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων. Πρέπει να το κάνει τώρα, αμέσως μάλιστα, έναν μήνα προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία – αυτή είναι η ξεκάθαρη άποψη των δύο αμερικανών γερουσιαστών η οποία φιλοξενείται στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Το άρθρο κάθε άλλο παρά μπορεί να χαρακτηριστεί αντιτουρκικό, υπό την έννοια ότι και τη συνεισφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ υπολογίζει και εκτιμά («είναι σύμμαχός μας από το 1952») και τη σημασία της βάσης του Ιντσιρλίκ εκθειάζει όσον αφορά τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή («υπήρξε απαραίτητη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας») και τον ίδιο τον τουρκικό λαό επαινεί («εξακολουθεί να είναι φίλος μας»).

Ωστόσο τα βάζει με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «ο οποίος επέλεξε να εγκαταλείψει χιλιάδες θέσεις εργασίας στα F-35» και να στραφεί στους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Αυτός ο «πολύτιμος σύμμαχος» λοιπόν των ΗΠΑ, κατά τους δύο αρθρογράφους γερουσιαστές, «έχει παρασυρθεί». Ετσι σημειώνουν επιτακτικά ότι είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται στους «ρώσους συμβούλους να εργάζονται κοντά στα F-35» την ώρα που «το σύστημα S-400 σκοπό του έχει την κατάρριψη αυτών των αμερικανικών αεροσκαφών».

Οι δύο γερουσιαστές μνημονεύουν τις αμερικανικές προειδοποιήσεις προς την τουρκική πολιτική ηγεσία, από όλο το πλέγμα των βραχιόνων πίεσης («διπλωμάτες, Πεντάγωνο, γερουσιαστές»), ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις επιλογές της, ενώ καλούν ανοιχτά τον απερχόμενο πρόεδρο να πράξει τα δέοντα: «Πρέπει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ο νόμος Countering America’s Adversaries απαιτεί κυρώσεις εναντίον οποιασδήποτε χώρας πραγματοποιεί σημαντικές συναλλαγές στην άμυνα με τη Ρωσία, με το Ιράν ή με τη Βόρεια Κορέα». Πρόκειται για σαφέστατη θέση.

Ο κολασμός και ο σωφρονισμός της Τουρκίας θα είναι παιδευτικός, κατά κάποιον τρόπο, και για άλλες χώρες, γράφουν, οι οποίες «πρέπει να εξετάσουν ποιος είναι ο καλύτερος εμπορικός εταίρος για αυτές». Οι οικονομικά δυνατές ΗΠΑ ή η οικονομικά ασθενής Ρωσία. «Η τιμωρία της Τουρκίας για την επιλογή της Ρωσίας εις βάρος των ΗΠΑ θα ήταν σαφής προειδοποίηση».

Και οι δύο γερουσιαστές καταλήγουν: «Οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα από απειλές προερχόμενες από το Ιράν, από τη Ρωσία και από τη Βόρεια Κορέα. Και η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει τις συνέπειες των αποφάσεών της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...