376
H Αννίτα Δημητρίου αναδεικνύεται στα 36 της σε προσωπικότητα της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην Κύπρο | ΚΥΠΕ/CreativeProtagon

Κύπρος: Ενα (ακροδεξιό) θρίλερ για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής

H Αννίτα Δημητρίου αναδεικνύεται στα 36 της σε προσωπικότητα της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην Κύπρο
|ΚΥΠΕ/CreativeProtagon

Κύπρος: Ενα (ακροδεξιό) θρίλερ για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής

Από το μεσημέρι της 10ης Ιουνίου του 2021, η Κύπρος έχει την πρώτη της γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Αννίτα Δημητρίου, 36 ετών, εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία, από το κόμμα της του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), καθώς και με τη βοήθεια της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Παράταξης που αποκόπηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου και απέκτησε νέα δυναμική μετά τις εκλογές, αλλά και τη συνδρομή επίσης του ακροδεξιού Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) –συγγενούς κόμματος της ελληνικής Χρυσής Αυγής, αν και δεν το φωνάζει πια ανοικτά όπως πριν– το οποίο βγήκε τέταρτο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Απέναντι σε αυτό το δεξιό μπλοκ, η τριμερής κοινοπραξία ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ έμεινε στα παζάρια. Ενώ στον πρώτο γύρο όλα τα κόμματα υποστήριξαν τον δικό τους υποψήφιο, στον δεύτερο, όπου ο πήχης έπεσε στο «25» από το «29», δεν τα βρήκαν σε «κοινό πρόσωπο» (Νικόλας Παπαδόπουλος ή Αντρος Κυπριανού, με επικρατέστερο τον δεύτερο αφού το ΑΚΕΛ έχει περισσότερες έδρες), και έτσι τα… πλέι οφ πήγαν σε ρουλέτα.

Εκεί, όπως είπαμε, η έκπληξη έγινε από το ΕΛΑΜ που απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα (αυτήν του προέδρου του Χρίστου Χρίστου), και είπε «Αννίτα». Δεν πρέπει να ήταν και πολύ αυθόρμητη αυτή η κίνηση, είπε στο Protagon έγκυρος πολιτικός συντάκτης του «Φιλελεύθερου», που θεωρεί βέβαιο ότι πρέπει να παίχτηκε «γερό παρασκήνιο στα μουλωχτά» μεταξύ του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και των ακροδεξιών. Λεία, οι πολλοί και ελκυστικοί νόμοι που έρχονται προς ψήφιση.

Η νέα Πρόεδρος, συγκινημένη, είπε ότι δεν το περίμενε. «Η πραγματικότητα είναι ότι μια τέτοια πιθανότητα δεν είχε περάσει από το μυαλό μου μέχρι σήμερα», τόνισε. Έχοντας ίσως πειστεί ότι η «τριμερής κοινοπραξία» είχε κατεβάσει τα βαριά χαρτιά της. Επίσης, επειδή δεν είναι άτομο του παρασκηνίου, είναι μάλλον ακριβές να υποθέσει κανείς ότι το «κρυφό χαρτί του ΕΛΑΜ», πράγματι δεν το γνώριζε.

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, θα ηγηθεί ενός σώματος που αριθμεί, μαζί με την ίδια, μόλις 8 γυναίκες – τέσσερις λιγότερες από την προηγούμενη Βουλή. Έχει κερδίσει συμπάθειες και εκτίμηση, επειδή είναι απλή, είναι κοντά στον κόσμο δίχως να λαϊκίζει, έχει ευχάριστη παρουσία και είναι πολύ μεθοδική στην δουλειά της – δεν της αρέσει να αφήνει πράγματα στη μέση. Ισως βέβαια, να χρειαστεί τώρα να κάνει μια εξαίρεση βάζοντας για λίγο σε αναστολή τα σχέδιά της για μεγαλύτερη οικογένεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...