361
Αλμπουρα θαλαμηγών ρώσων Κροίσων: σε λίγο θα τα βλέπει μόνο η θάλασσα και ο ουρανός της Μεσογείου, είτε στη Μάλτα είτε στο Μονακό – μπορεί και στο Ισραήλ | EPA/CJ GUNTHER

Κύμα φυγής: οι Κροίσοι εγκαταλείπουν μαζικά τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 10:00
Αλμπουρα θαλαμηγών ρώσων Κροίσων: σε λίγο θα τα βλέπει μόνο η θάλασσα και ο ουρανός της Μεσογείου, είτε στη Μάλτα είτε στο Μονακό – μπορεί και στο Ισραήλ
|EPA/CJ GUNTHER

Κύμα φυγής: οι Κροίσοι εγκαταλείπουν μαζικά τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 10:00

Αυτό που πονάει περισσότερο τη Ρωσία τώρα –και είναι απότοκο των μέτρων που έλαβε εναντίον της η Δύση– είναι η προοπτική φυγής των Κροίσων της. Η Ρωσία αντιμετωπίζει «αιμορραγία εκατομμυριούχων» ως αποτέλεσμα της εισβολής της στην Ουκρανία και της καταστολής που εφαρμόζει στο εσωτερικό το καθεστώς του Πούτιν. Τα συμπεράσματα αυτά είναι του Guardian, βρετανικού Μέσου που δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικής έρευνας. Βάσει αυτών, 15.000 Ρώσοι με περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός εκατ. δολαρίων θα εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πόσοι από τους πλουσίους της Ρωσίας έφυγαν μέχρι στιγμής; Πιστεύεται ότι τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα πάτρια, αναζητώντας στο εξωτερικό καλύτερη ζωή για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πολλοί λεφτάδες λέει η έρευνα της λονδρέζικης εταιρείας συμβούλων Henley & Partners. Η εν λόγω εταιρεία ειδικεύεται στο να βοηθά Ρώσους και άλλους αλλοδαπούς να αποκτήσουν άδειες παραμονής, διαβατήρια και λοιπά χρειώδη για τη νέα ζωή τους.

«Σε μία κατάσταση κρίσης, οι πλουσιότεροι είναι συνήθως οι πρώτοι που φεύγουν» δήλωσε στο Guardian κάποιος Αντριου Αμόιλς, ο οποίος τυγχάνει ο συντάκτης της έκθεσης. «Την τελευταία δεκαετία έχουμε δει αδιάκοπη έξοδο εκατομμυριούχων από τη Ρωσία, μία ροή που έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Αυτή η αιμορραγία εκατομμυριούχων χτυπάει το καμπανάκι του συναγερμού για το Κρεμλίνο, επειδή, από ιστορικής απόψεως αν εξεταστεί το θέμα, η κατάρρευση των μεγάλων κρατών ακολουθεί τη μετανάστευση όσων έχουν λεφτά». Η έκθεση του Αμόιλς προβλέπει ότι το 15% των Ρώσων με το υψηλότερο εισόδημα θα μεταναστεύσουν εντός του 2022.

Μέχρι στιγμής οι αγαπημένοι προορισμοί των φυγάδων ήταν το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, πλέον όμως έχουν εντοπιστεί και άλλοι προορισμοί, όπως το Ισραήλ, το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη, αλλά και η Μάλτα, το Μονακό και ο Μαυρίκιος. Γιατί; Επειδή σε αυτά τα μέρη η φορολογία είναι μικρή και πολύ εύκολα αποκτά κανείς υπηκοότητα. Η Μάλτα φαίνεται πως προσελκύει το χρήμα: στην έκθεση σημειώνεται ότι εκεί καταπλέουν πολλοί Κροίσοι, όχι μόνο Ρώσοι, «με σκοπό να λάβουν σαν επενδυτές το χρυσό διαβατήριό της» που ξεκλειδώνει τη διαμονή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, 300 πλούσιοι διαφόρων εθνικοτήτων θα μεταναστεύσουν στο νησί της Μεσογείου μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...