239
Ελάχιστα τα ταμπόν που έχουν απομείνει στα ράφια των σουπερμάρκετ (φωτογραφία αρχείου) | Yui Mok/PA Images via Getty Images

ΗΠΑ: Ελλείψεις και στα ταμπόν λόγω του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 14:34
Ελάχιστα τα ταμπόν που έχουν απομείνει στα ράφια των σουπερμάρκετ (φωτογραφία αρχείου)
|Yui Mok/PA Images via Getty Images

ΗΠΑ: Ελλείψεις και στα ταμπόν λόγω του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 14:34

Μέχρι και τα ταμπόν έπληξαν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ηδη στις ΗΠΑ παρατηρείται μεγάλη έλλειψη του προϊόντος και οι κατασκευαστές δηλώνουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να την αντιμετωπίσουν.

Οπως σημειώνει η Telegraph, κάποιες γυναίκες αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία για να βρουν ταμπόν, καθώς σε πολλά καταστήματα, τα ράφια έχουν αδειάσει.

Την ίδια στιγμή, η τιμή τους έχει αυξηθεί κατά 10%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη οφείλεται σε μία σειρά από αιτίες. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς λιπασμάτων, οι οποίες έχουν μειωθεί δραστικά λόγω του πολέμου. Ως αποτέλεσμα, πλήττονται οι καλλιέργειες βάμβακος, βασικό υλικό των ταμπόν.

«Το βαμβάκι είναι ένα από τα κλειδιά της έλλειψης του προϊόντος γιατί είναι βασικό συστατικό των ταμπόν», εξήγησε ο Ζακ Ρότζερς, καθηγητής διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στο Πανεπιστήμιο Colorado State.

Η ξηρασία στο Τέξας έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή, όπως και η αύξηση των εισαγωγών βαμβακιού από την Κίνα.

Οι ειδικοί ανέμεναν να είναι μεγαλύτερη η παραγωγή το 2022, αλλά οι υπολογισμοί τους αποδείχθηκαν λανθασμένοι.

Ενας ακόμα παράγοντας, είναι η αύξηση στη ζήτηση ταμπόν στις ΗΠΑ, μετά από μία πολύ δημοφιλή σειρά διαφημίσεων για το προϊόν από την κωμικό Εϊμι Σούμερ, το καλοκαίρι του 2020.

Η Procter & Gamble, που κατασκευάζει τα Tampax, ανακοίνωσε ότι παράγει το προϊόν επί 24ωρης βάσης και τις επτά ημέρες της εβδομάδας για να αντιμετωπίσει την ζήτηση, προσθέτοντας ότι οι ελλείψεις είναι «προσωρινές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...