307
Καπνοί υψώνονται πάνω από το εργοστάσιο του Αζότ, στο Σεβεροντονέτσκ | REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Αζότ, το νέο Αζοφστάλ: Εως 1.200 οι άμαχοι που έχουν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο χημικών

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 14:16
Καπνοί υψώνονται πάνω από το εργοστάσιο του Αζότ, στο Σεβεροντονέτσκ
|REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Αζότ, το νέο Αζοφστάλ: Εως 1.200 οι άμαχοι που έχουν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο χημικών

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 14:16

Εως 1.200 άμαχοι ίσως βρίσκονται στα καταφύγια του εργοστασίου χημικών Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ, όπου μαίνεται μια από τις σφοδρότερες μάχες του πολέμου.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να εξουθενώσουν την ουκρανική αντίσταση στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που θα τις οδηγήσει κοντά στην κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δήλωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να διακόψουν τον ανθρωπιστικό διάδρομο που ξεκινά από το εργοστάσιο χημικών προς την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Περίπου 1.000 με 1.200 άμαχοι του Σεβεροντονέτσκ ίσως βρίσκονται ακόμα στην περιοχή του εργοστασίου χημικών Αζότ», ανέφερε ο Ρόντιον Μιρόσνικ, αξιωματούχος της φιλορωσικής αυτονομιστικής διοίκησης της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ».

Ο Μιρόσνικ δήλωσε ότι οι άμαχοι βρίσκονται στο τμήμα του εργοστασίου που συνεχίζει να ελέγχεται από ουκρανικές δυνάμεις, συνολικά 2.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανών και ξένων μαχητών.

Η Ουκρανία όμως, δήλωσε ότι ο αριθμός των αμάχων στο εργοστάσιο είναι πιο κοντά στους 500.

Ενας άντρας και το μωρό του, μέσα στο εργοστάσιο Αζότ – REUTERS/Marko Djurica

Η Ρωσία δήλωσε ότι απέρριψε αίτημα της Ουκρανίας για ανθρωπιστικό διάδρομο προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι προς ελεγχόμενα από το Κίεβο εδάφη, επικαλούμενη την καταστροφή της τελευταίας γέφυρας στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς, που αποκλείει τις ανατολικές εξόδους της πόλης.

«Προσφέρουμε στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και τους ξένους μισθοφόρους που βρίσκονται στο εργοστάσιο Αζότ να σταματήσουν τις όποιες εχθροπραξίες», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Μία γυναίκα μέσα στο εργοστάσιο Αζότ, τον Απρίλιο – REUTERS/Marko Djurica

Ουκρανοί «μαχητές», όπως τους χαρακτήρισε, είχαν σκοπίμως οδηγήσει αμάχους στο εργοστάσιο Αζότ και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες, ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.

Η Ουκρανία όμως, έχει απορρίψει τους ρωσικούς ισχυρισμούς.

Ο ρωσικός ανθρωπιστικός διάδρομος προς τα βόρεια, προς την πόλη Σβάτοβε, θα είναι ανοικτός έως το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε το υπουργείο Αμυνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...