305
Ουκρανικό τεθωρακισμένο στο Ντονμπάς, όπου τις τελευταίες μέρες έχει κορυφωθεί η επίθεση των Ρώσων | REUTERS

Κυκλωτική κίνηση των Ρώσων στο Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 19:18
Ουκρανικό τεθωρακισμένο στο Ντονμπάς, όπου τις τελευταίες μέρες έχει κορυφωθεί η επίθεση των Ρώσων
|REUTERS

Κυκλωτική κίνηση των Ρώσων στο Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 19:18

Τα ρωσικά στρατεύματα απέχουν μόλις 25 χιλιόμετρα από την περικύκλωση επίλεκτων ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντομπάς, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία σημαντική νίκη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως προειδοποίησε μάλιστα το βρετανικό Υπουργείο Αμυνας την Τρίτη, η κατάληψη της περιοχής του Σεβεροντονιέτσκ από τη Ρωσία θα θέσει ολόκληρη την περιφέρεια Λουχάνσκ υπό ρωσική κατοχή. Σημειώνεται πως στην επιχείρηση αυτή έχει δοθεί το περισσότερο βάρος επί του παρόντος, ωστόσο αποτελεί μόνο ένα μέρος της ρωσικής εκστρατείας για την κατάληψη του Ντονμπάς.

«Η Ρωσία αύξησε την ένταση των επιχειρήσεων της στο Ντονμπάς καθώς επιδιώκει να περικυκλώσει το Σεβεροντονιέτσκ, το Λίσσανσκ και τη Ρουμπίζνε. Προς το παρόν, ο βόρειος και ο νότιος άξονας αυτής της επιχείρησης χωρίζεται από περίπου 25 χιλιόμετρα (16 μίλια) εδάφους που ελέγχονται από την Ουκρανία», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, πάντα, το οποίο εκδίδει τακτικό ενημερωτικά δελτία επί των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών, η ουκρανική αντίσταση υπήρξε ισχυρή και το Κίεβο «πιθανότατα διατηρεί αποτελεσματική διοίκηση και έλεγχο αυτού του μετώπου».

Από την άλλη, οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν σημαντική πρόοδο, η οποία οφείλεται εν μέρει στη χρήση πολλών αρμάτων πυροβολικού.

Η ουκρανική πλευρά παραδέχεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην περιοχή. Όπως δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας Αλεξάντρ Μοτουζιάνικ, οι μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσαν να καθορίσουν τη μοίρα της χώρας.

Αναφερόμενος στη ρωσική επιχείρηση περικύκλωσης των ουκρανικών στρατευμάτων σε δύο πόλεις στις όχθες του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, ο Μοτουζιάνικ ανέφερε πως οι Ρώσοι δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό.

«Παρακολουθούμε πλέον την πιο ενεργή φάση της επίθεσης ευρείας κλίμακας που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της χώρας μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η μοίρα της χώρας μας κρίνεται ίσως εκεί αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...