440
Στην πίσω πλευρά του σουβέρ (δεξιά κάτω) ο Χέντριξ έγραψε το όνομα του πρώτου του άλμπουμ. Πάνω δεξιά είναι η μπροστινή του πλευρά και αριστερά το εξώφυλλο του άλμπουμ | CreativeProtagon/Facebook/GettyImages

Τζίμι Χέντριξ: Ο τίτλος από το πρώτο του άλμπουμ βρέθηκε γραμμένος σε… σουβέρ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 17:02
Στην πίσω πλευρά του σουβέρ (δεξιά κάτω) ο Χέντριξ έγραψε το όνομα του πρώτου του άλμπουμ. Πάνω δεξιά είναι η μπροστινή του πλευρά και αριστερά το εξώφυλλο του άλμπουμ
|CreativeProtagon/Facebook/GettyImages

Τζίμι Χέντριξ: Ο τίτλος από το πρώτο του άλμπουμ βρέθηκε γραμμένος σε… σουβέρ

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 17:02

Τον Μάρτιο του 1967, όταν ο θρυλικός κιθαρίστας Τζίμι Χέντριξ ήταν μόλις 24 ετών, είχε πάει στο Βέλγιο για να δώσει συναυλία. Για να σκοτώσει την ώρα του, όσο περίμενε να δώσει μια τηλεοπτική συνέντευξη πριν πάει στο συναυλιακό χώρο, σταμάτησε να πιει ένα ποτό στο Le Coq Βar, στις Βρυξέλλες. Ο Ζαν Νοέλ Κογκέ, ένας βετεράνος δημοσιογράφος που κάλυπτε το πολιτιστικό ρεπορτάζ και τότε ήταν μόλις 20 ετών, είχε κανονίσει να περάσει από το μπαρ για να τον πάρει και να τον πάει στο στούντιο. Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο, ο κιθαρίστας του έδωσε ένα σουβέρ για μπύρα. Ο Κογκέ δεν έδωσε πολλή σημασία, το πήρε στα χέρια του και το έχωσε αδιάφορα μέσα στην τσέπη του.

Το σουβέρ ήταν διαφημιστικό της μπιραρίας – η οποία έκλεισε αργότερα, το 1981 – και ο δημοσιογράφος πρόλαβε να δει μόνο το όνομα του μαγαζιού. Επρεπε να περάσει καιρός μέχρι να διαπιστώσει ότι από την πίσω πλευρά του σουβέρ «ήταν γραμμένες κάτι μουτζούρες. Αυτές οι μουτζούρες, αυτό που έγραφε στην πραγματικότητα με τα ‘‘ψυχεδελικά’’ του γράμματα ήταν το όνομα του πρώτου του άλμπουμ ‘‘Are You Experienced’’», αποκάλυψε 50 χρόνια μετά, ο Κογκέ στον δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού VRT, όπως γράφουν οι λονδρέζικοι   Times

Ο δημοσιογράφος Ζαν Νοέλ Κογκέ αποκάλυψε ότι έχει στην κατοχή του το σουβέρ, στο οποίο ο Τζίμι Χέντριξ έγραψε το όνομα του πρώτου του άλμπουμ, πριν από 50 χρόνια (Jean-noel Coghe/Facebook)

Το άλμπουμ που περιλάμβανε τα τραγούδια «Purple Haze» και «Hey Joe and Foxey Lady» είχε ηχογραφηθεί ένα μήνα μετά την συνάντησή τους. «Προφανώς, του ήρθε η ιδέα για το όνομα του άλμπουμ όσο έπινε την μπίρα του στο μπαρ και το έγραψε πάνω στο σουβέρ», λέει ο Ζαν Νοέλ Κογκέρ, οποίος θεωρεί αυτή την επιτραπέζια προστατευτική βάση ένα από τα πολυτιμότερα πράγματα που έχει στην κατοχή του.

Ο Χέντριξ πέθανε σε ηλικία 27 ετών από υπερβολική δόση ναρκωτικών στο Λονδίνο και ήταν ήδη ένας θρύλος στην Βρετανία και στην Ευρώπη, πριν γίνει διάσημος στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ.

Ο Κορνέλ ντε Κλερ, ο δημοσιογράφος του ραδιοφώνου του VRT που αποκάλυψε την ιστορία, είπε ότι σύχναζε στο Le Coq, αφού ήταν το αγαπημένο του μπαρ εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει ιδέα ότι είχε παίξει τέτοιο ρόλο στην ιστορία της ροκ. «Οι Βρυξέλλες έχουν τέτοια μυστικά σε κάθε γωνιά», είπε στην εκπομπή. «Κάποτε πέταξαν έξω από το De Dolle Mol, ένα άλλο κεντρικό μπαρ των Βρυξελλών, τον αμερικανό – βραβευμένο με Γκράμι – μουσικό Τομ Γουέιτς επειδή έβγαλε την κιθάρα του και άρχισε να τραγουδάει. Κάποιος φώναξε «ε, σκάσε πια» και ο μπάρμαν φρόντισε να τον βγάλει έξω, τουλάχιστον ευγενικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...