341
Κινεζικό μαχητικό SU-30 εισέρχεται στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, το 2020 | EPA/TAIWAN MINISTRY OF DEFENSE / HANDOUT

«Χελόου Μπάιντεν» από… κινεζικά και ρωσικά βομβαρδιστικά που πέταξαν κοντά στην Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 15:50
Κινεζικό μαχητικό SU-30 εισέρχεται στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, το 2020
|EPA/TAIWAN MINISTRY OF DEFENSE / HANDOUT

«Χελόου Μπάιντεν» από… κινεζικά και ρωσικά βομβαρδιστικά που πέταξαν κοντά στην Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 15:50

Κοινή πτήση κοντά στην ιαπωνική επικράτεια πραγματοποίησαν την Τρίτη κινεζικά και ρωσικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος ήταν στο Τόκιο.

Αμέσως, απογειώθηκαν ιαπωνικά μαχητικά για να τα αναχαιτίσουν, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ιάπωνας υπουργός Αμυνας, Νομπούο Κίσι, διευκρινίζοντας ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε επισήμως στο Πεκίνο και στη Μόσχα και εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» του για το συμβάν.

«Δύο κινεζικά βομβαρδιστικά συνάντησαν δύο ρωσικά στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και πέταξαν από κοινού προς την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας», είπε ο Κίσι. «Στη συνέχεια, άλλα δύο κινεζικά βομβαρδιστικά αντικατέστησαν τα πρώτα και πέταξαν μαζί με τα ρωσικά προς τον Ειρηνικό.

Παράλληλα, ένα ρωσικό σκάφος συλλογής πληροφοριών πέταξε κοντά στην κεντρική Ιαπωνία.

Ηταν η τέταρτη φορά που ρωσικά και κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν κοντά στην ιαπωνική επικράτεια από τον Νοέμβριο.

Αυτές οι κοινές σινορωσικές πτήσεις πραγματοποιήθηκαν, ενώ το Τόκιο φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής της Quad, μιας άτυπης τετραμερούς συμμαχίας στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας.

Κεντρικό θέμα συζήτησης στη σύνοδο ήταν η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Κίνας και η αυξανόμενη στρατιωτική της επιρροή στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, που ανησυχεί τους ηγέτες των τεσσάρων κρατών.

Είχε προηγηθεί η «ριψοκίνδυνη» δήλωση του Τζο Μπάιντεν για την Ταϊβάν, και συγκεκριμένα η δέσμευσή του ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά το αυτοδιοικούμενο νησί, σε περίπτωσης κινεζικής επίθεσης.

Τι δήλωσαν Μόσχα και Πεκίνο

Ρωσικά και κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινά γυμνάσια περιπολίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Η κοινή περιπολία κράτησε 13 ώρες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα και περιελάμβανε ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και κινεζικά αεριωθούμενα Xian H-6, ανέφερε το υπουργείο Αμυνας.

Αεροπλάνα της ιαπωνικής και της νοτιοκορεατικής Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν τα ρωσικά και κινεζικά αεριωθούμενα για ένα τμήμα των γυμνασίων, σημείωσε το υπουργείο.

Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε από την πλευρά του ότι κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα κοινή αεροπορική περιπολία.

Η περιπολία, στο πλαίσιο του «ετήσιου σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας», πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την Ανατολική Σινική Θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας στο επίσημο site του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...