509
O πολυεκατομμυριούχος CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον στο Κογκρέσο, όπου κατέθεσε (απόψεις) για τους φτωχούς των ΗΠΑ | REUTERS/Aaron P. Bernstein

Ξέρεις πώς (δεν) τα βγάζει πέρα η ταμίας σου, τραπεζίτη μου;

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2019, 10:55
O πολυεκατομμυριούχος CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον στο Κογκρέσο, όπου κατέθεσε (απόψεις) για τους φτωχούς των ΗΠΑ
|REUTERS/Aaron P. Bernstein

Ξέρεις πώς (δεν) τα βγάζει πέρα η ταμίας σου, τραπεζίτη μου;

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2019, 10:55

Τι είναι ο CEO; Κάποιος που γνωρίζει ποιος είναι ο συντομότερος και αποδοτικότερος τρόπος αναπαραγωγής του κεφαλαίου των αφεντικών του (δηλαδή των μετόχων μίας επιχείρησης). Ακόμη καλύτερα και από αυτή τη δουλειά αλλά σε απόλυτη σύνδεση μαζί της, κάθε διευθύνων σύμβουλος οφείλει να γνωρίζει πώς μπορεί να πλουτίσει ο ίδιος εξυπηρετώντας τους κεφαλαιούχους.

Ε, ο Τζέιμι Ντάιμον, CEO της JP Morgan, και τα δύο πλουτοπαραγωγικά σκέλη της βασικής γνώσης του τα παίζει στα δάχτυλά του. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε είναι πολυεκατομμυριούχος, με ετήσια έσοδα 28,3 εκατ. δολάρια (το 2017). Αυτό που φαίνεται ότι δεν ξέρει ο άνθρωπος είναι πώς τα βγάζει πέρα ο φτωχός – ακόμη και αν ο φτωχός εργάζεται και αυτός για τα ίδια αφεντικά με εκείνα του CEO, λόγου χάρη όταν είναι ένας απλός ταμίας στην JP Morgan ή, δυσκολότερα κιόλας, όταν είναι γυναίκα, μητέρα μικρού παιδιού.

Ποια είναι η Κάτι Πόρτερ; Είναι βουλευτής των Δημοκρατικών, εκπρόσωπος ενός τμήματος της Καλιφόρνιας, και η γυναίκα που αποκάλυψε την «άγνοια του Ντάιμον» στο θέμα που προαναφέραμε. Μάλιστα το «πάθημα» του golden CEO έγινε κατά τη διάρκεια ακρόασής του από τα μέλη της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Κογκρέσου, στη συνεδρίαση της οποίας είχαν κληθεί διοικητικά στελέχη από τις επτά μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες με σκοπό να συζητήσουν περί «ανισότητας των εισοδημάτων δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση».

«Δεν γνωρίζω, πρέπει να το σκεφτώ»

Ο Ντάιμον δεν μπόρεσε να εξηγήσει στην Πόρτερ πώς μία υπάλληλός του («η Πατρίτσια») αντιμετωπίζει ένα μηνιαίο έλλειμμα 567 δολαρίων, αφού τόσο «μπαίνει μέσα» κάθε μήνα καθόσον ο μισθός της δεν επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων. «Δεν γνωρίζω, πρέπει να το σκεφτώ» απάντησε τρεις φορές  στις ερωτήσεις της Πόρτερ.

Πόρτερ: «Εχει έλλειμμα 567 δολάρια τον μήνα. Τι της προτείνετε να κάνει;»

Ντάιμον: «Δεν γνωρίζω, πρέπει να το σκεφτώ».

Πόρτερ: «Θα της συνιστούσατε να πάρει μια πιστωτική κάρτα της JPMorgan Chase και να καλύψει την έλλειψη ρευστού;»

Ντάιμον: «Δεν γνωρίζω, πρέπει να το σκεφτώ».

Πόρτερ: «Θα της συνιστούσατε να κάνει υπερανάληψη στην τράπεζά σας και έτσι να χρεωθεί τα τέλη υπερανάληψης;»

Ντάιμον: «Δεν γνωρίζω, πρέπει να το σκεφτώ».

Η Πόρτερ, μετά την κατάθεση του Ντάιμον στην επιτροπή του Κογκρέσου, παρουσίασε στο Twitter φωτογραφία ενός πίνακα στον οποίο έχει κάνει τους υπολογισμούς σχετικά με τον μισθό και τα έξοδα της «Πατρίτσια».

Μία Πατρίτσια, δύο, τρεις, χιλιάδες…

Η βουλευτής από την Καλιφόρνια δήλωσε αργότερα ότι η ταμίας με το μηνιαίο έλλειμμα την οποία ονόμασε η ίδια «Πατρίτσια» είναι υποθετικό πρόσωπο το οποίο αντιπροσωπεύει πολλές γυναίκες. («Είναι πολλές οι σχετικές ιστορίες που έχω ακούσει».) Βάση για την έμπνευση της Πόρτερ αποτέλεσε μία αγγελία που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα εύρεσης εργασίας Monster.com και αφορούσε προσφορά θέσης εργασίας στην JPMorgan Chase, στο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας. Το ωρομίσθιο ήταν 16,50 δολάρια.

«Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη Πατρίτσια στην Καλιφόρνια, αλλά δεκάδες χιλιάδες» είπε η Πόρτερ. Είναι αμερικανίδες εργαζόμενες μητέρες που δουλεύουν για ψίχουλα σε οικονομικά μεγαθήρια με χρυσοπληρωμένα μεγαλοστελέχη.

Η Πόρτερ δήλωσε ακόμη ότι έχει ελέγξει όλα τα στοιχεία που αφορούν το κόστος διαβίωσης του παραδείγματός της (ενοίκιο κατοικίας, τιμές τροφίμων, κ.λπ.), ενώ πρόσθεσε: «Είμαι και εγώ μητέρα και κάτοικος του Ιρβάιν, ξέρω τι χρειάζεται για να τα βγάλουμε πέρα εκεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...