716
Ρωσικά τανκ συμμετέχουν στις κοινές ασκήσεις με τον λευκορωσικό στρατό | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας – Λευκορωσίας στα ουκρανικά σύνορα – πώς απαντούν οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 12:41
Ρωσικά τανκ συμμετέχουν στις κοινές ασκήσεις με τον λευκορωσικό στρατό
|Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας – Λευκορωσίας στα ουκρανικά σύνορα – πώς απαντούν οι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 12:41

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία ξεκίνησαν ο ρωσικός και ο λευκορωσικός στρατός, την Πέμπτη, οι οποίες θα διαρκέσουν 10 ημέρες, ανακοίνωσε η Μόσχα, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή.

«Οι ασκήσεις διεξάγονται με στόχο να προετοιμαστούμε να σταματήσουμε και να απωθήσουμε μια εξωτερική επίθεση στο πλαίσιο μιας αμυντικής επιχείρησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι οι ρωσικές ασκήσεις στη Λευκορωσία συνιστούν ενέργεια κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Τα γυμνάσια διεξάγονται σε πέντε πεδία ασκήσεων, τέσσερις αεροπορικές βάσεις και διάφορες τοποθεσίες στη Λευκορωσία, κυρίως όμως, στην περιοχή της Μπρεστ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους δυτικούς, 30.000 ρώσοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία.

Τα γυμνάσια αυτά θεωρούνται από το Κίεβο και τη Δύση ως ένα από τα μέσα πίεσης της Μόσχας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Λευκορωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

 Η απάντηση της Ουκρανίας

Ως απάντηση, η Ουκρανία ξεκίνησε και αυτή σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία είχε προαναγγείλει.

Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολεκσίι Ρέζνικοφ, δήλωσε  ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της χώρας του θα διεξαχθούν έως τις 20 του μήνα και ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν γυμνάσια με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και NLAW που παρείχαν ξένοι εταίροι.

Η Ουκρανία δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού και των όπλων που μετέχουν στις ασκήσεις της.

Γαλλία: Χειρονομία μεγάλης βίας τα ρωσικά γυμνάσια

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «χειρονομία μεγάλης βίας» τα κοινά ρωσο-λευκορωσικά γυμνάσια.

«Είναι εξαιρετικά ογκώδη. Υπάρχει μια συσσώρευση ασκήσεων πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα ίδια τα σύνορα της Ουκρανίας», σημείωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε δηλώσεις στο γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

»Επομένως όλα μας επιτρέπουν να σκεφτούμε ότι πρόκειται για μια χειρονομία μεγάλης βίας, η οποία μας ανησυχεί», πρόσθεσε.

«Εγιναν ανακοινώσεις για γυμνάσια που θα διαρκέσουν ως τις 20 Φεβρουαρίου. Μπορούμε να φανταστούμε ότι, όταν περάσει αυτή η ημερομηνία, οι δυνάμεις θα αποσυρθούν, θα δούμε τότε αν ισχύει αυτό. Θα είναι ένα πολύ σημαντικό τεστ. Θα δούμε αν θα υπάρξει ή όχι μια διαδικασία αποκλιμάκωσης που θα τεθεί σε εφαρμογή», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ασκήσεις και στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή τακτικών δυνάμεων από πολεμικά πλοία, συμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Εξι ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν την Πέμπτηστη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, προερχόμενα από τη Μεσόγειο.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μαζί με τον πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου, είπε την Πέμπτη, πως η Ουκρανία ετοιμάζει απάντηση στα γυμνάσια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Ράου, ο οποίος είναι κατά την τρέχουσα περίοδο ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε πως όλες οι πλευρές χρειάζεται να επίδείξουν πολιτική βούληση να τερματίσουν την κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ζελένσκι: Μέσο άσκησης ψυχολογικής πίεσης ο ρωσικός στρατός

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταδίκασε ως μέσο άσκησης «ψυχολογικής πίεσης» τη συγκέντρωση ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της χώρας του.

«Πιστεύουμε ότι η συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στα σύνορά μας συνιστά μέσο άσκησης ψυχολογικής πίεσης από την πλευρά των γειτόνων μας», σημειώνει ο Ζελένσκι σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ουκρανική προεδρία.

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο. Οσον αφορά τους κινδύνους, αυτοί υπάρχουν και δεν σταμάτησαν ποτέ (να υπάρχουν) από το 2014», τη χρονιά που η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας και άρχισε η σύγκρουση με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

«Το ερώτημα είναι σε ποιο επίπεδο βρίσκονται αυτοί οι κίνδυνοι και ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε», πρόσθεσε.

BBC: Μην πιστεύετε όλα όσα ακούτε

Πάντως, όπως σημειώνει η δημοσιογράφος του BBC, Κάτια Αντλερ, οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν και τόσο τοις μετρητοίς τις ατελείωτες δηλώσεις των πολιτικών για τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Οπως τονίζει, το κλίμα είναι βαρύ και ο κόσμος δικαίως ανησυχεί, αλλά κανείς, ούτε έμπειροι αναλυτές, δεν μπορούν να βγάλουν άκρη από τα λόγια των αξιωματούχων που τρέχουν από τη μία πρωτεύουσα στην άλλη και από τις συσκέψεις στις συνεντεύξεις Τύπου.

Θέλει πράγματι ο Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία ή χρησιμοποιεί τον στρατό για να εκβιάσει τη Δύση; Επιδιώκει τον διάλογο ή είναι αμετακίνητος στις θέσεις του;

Δύσκολο να απαντηθούν τα ερωτήματα, προσθέτει η δημοσιογράφος, καθώς το ζήτημα δεν είναι απλό, αλλά πρόκειται για μία τεράστια γεωπολιτική διαμάχη ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση και καμία πλευρά δεν θέλει να αποκαλύψει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...