320
|

Εξοδος στις αγορές: Ξεκινά η έκδοση του νέου 10ετούς

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2019, 14:53

Εξοδος στις αγορές: Ξεκινά η έκδοση του νέου 10ετούς

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2019, 14:53

Την έναρξη της διαδικασίας για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Ως ανάδοχοι για την κοινοπρακτική έκδοση ορίστηκαν οι τράπεζες BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs και J. P. Morgan.

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τρίτη. H δημοπρασία για την κοινοπρακτική έκδοση θα διενεργηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.

Στόχος είναι να αντληθεί ποσό περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και όπως στην πρόσφατη έκδοση του πενταετούς, να συγκεντρωθεί υψηλό ποσοστό μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το εύρος επιτοκίου εκκίνησης που θα δώσει ο ΟΔΔΗΧ θα είναι στην ζώνη του 4-4,2% με απώτερο στόχο τελικά να διαμορφωθεί κάτω από το 4%.

Νωρίτερα σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά κυμαινόταν στο 3,62%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006, μετά και την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα από τον οίκο Moody’s.

Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου, που εκδόθηκε πρόσφατα, υποχώρησε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων κατά τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, στο 2,79%.

Ο Moody’s αναβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε B1 από B3, επικαλούμενος την αποτελεσματικότητα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας.

«Η κίνηση από τον Moody’s αντανακλά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις ήδη αποδίδουν καρπούς με την μορφή δημοσιονομικής βελτίωσης με το πρωτογενές πλεόνασμα», σχολίασε ο Ντάνιελ Λεντς, αναλυτής της DZ Bank. «Αυτό όμως που νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως η Ελλάδα δείχνει ότι έχει πρόσβαση στις αγορές, με το πετυχημένο πενταετές (ομόλογο) και τώρα και με τις φήμες για νέο 10ετές», σημείωσε και το μεσημέρι της Δευτέρας ήρθε η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Οι αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωζώνης ήταν αμετάβλητες έως οριακά χαμηλότερες, αν και διατηρούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων λόγω των ενδείξεων για πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωσε οριακή πτώση στο 0,18%, από το υψηλό μηνός της Παρασκευής του 0,208%

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...