423
Ο ExoMars Trace Gas Orbiter θα μας βοηθήσει σύντομα να ανακαλύψουμε αν στον Αρη υπάρχουν μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο | ESA

Ξεκίνησε η δορυφορική αναζήτηση ζωής στον Αρη

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2018, 11:18
Ο ExoMars Trace Gas Orbiter θα μας βοηθήσει σύντομα να ανακαλύψουμε αν στον Αρη υπάρχουν μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο
|ESA

Ξεκίνησε η δορυφορική αναζήτηση ζωής στον Αρη

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2018, 11:18

Ο Αρης αποτελεί διαχρονικά ένα πλανήτη που απασχολεί τον άνθρωπο για διαφόρους λόγους: Είναι μετά τη Σελήνη το μοναδικό σημείο του ηλιακού μας συστήματος στο οποίο μπορεί υπό προϋποθέσεις να ζήσει ο άνθρωπος.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αποστολές εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη με στόχο να απαντηθούν κάποια από τα μυστήρια που υπάρχουν γύρω από το παρελθόν και το παρόν του.

Οι απαντήσεις αυτές εκτός από το ιστορικό και επιστημονικό ενδιαφέρον τους είναι εκτός των άλλων και πολύ κρίσιμες για την προσπάθεια του ανθρώπου να ταξιδέψει στον Αρη και να προσπαθήσει να επιβιώσει εκεί. Στον επιφάνεια του Αρη βρίσκονται ρομποτικοί εξερευνητές ενώ σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη βρίσκεται ένα στόλος από δορυφόρους που τον χαρτογραφούν και κάνουν συνεχώς παρατηρήσεις και αναλύσεις των γεωατμοσφαιρικών του συνθηκών και διεργασιών.

Η μελέτη του Αρη τα τελευταία χρόνια αποκάλυψε την παρουσία μεθανίου στην ατμόσφαιρα του. Οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν το μεθάνιο είναι προϊόν γεωλογικής η βιολογικής διαδικασίας. Αν συμβαίνει το δεύτερο αυτόματα θα έχουμε και την απάντηση στο μεγαλύτερο ερώτημα που αφορά τον Αρη, δηλαδή αν υπάρχει ζωή σε αυτόν. Αν λοιπόν πιστοποιηθεί ότι το μεθάνιο παράγεται από κάποιες μορφές ζωής θα πρέπει στην συνέχεια η επιστημονική κοινότητα να επικεντρωθεί στο πώς θα τις εντοπίσουμε.

Εδώ και 18 μήνες στον στόλο των δορυφόρων του Αρη έχει προστεθεί και ο ExoMars Trace Gas Orbiter ο οποίος έχει αποστολή να κάνει τις σχετικές μελέτες και αναλύσεις για να διαπιστωθεί η πηγή προέλευσης του μεθανίου. Η πρώτη αποστολή του δορυφόρου ήταν να απελευθερώσει μια διαστημοσυσκευή η οποία θα πατούσε στην επιφάνεια του Αρη και θα έκανε διάφορες μετρήσεις.

Ο δορυφόρος απελευθέρωσε με επιτυχία την συσκευή Schiaparelli αλλά δυστυχώς δεν άνοιξε ποτέ το αλεξίπτωτο της με αποτέλεσμα η συσκευή να συντριβεί στην επιφάνεια του πλανήτη.

Στη συνέχεια ο δορυφόρος βρισκόταν στην διαδικασία εγκατάστασης του στο καλύτερο δυνατό σημείο για να ξεκινήσει τις μελέτες του. Πριν από λίγες μέρες η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε και όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian ο δορυφόρος ενεργοποίησε τα όργανα με τα οποία θα κάνει τις πρώτες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα του Αρη.

«Αν εντοπίσουμε ίχνη μεθανίου στα οποία υπάρχουν πολύπλοκα οργανικά μόρια θα έχουμε την πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι το μεθάνιο είναι προϊόν βιολογικής διεργασίας και από κάποιους οργανισμούς που είτε ζούσαν στο παρελθόν στον Αρη είτε εξακολουθούν ακόμη να ζουν εκεί. Αν από την άλλη πλευρά εντοπίσουμε στο μεθάνιο ίχνη άλλων αερίων όπως διοξείδιο του θείου αυτό θα υποδεικνύει γεωλογική προέλευση» αναφέρει ο Μαρκ ΜακΚόχριν στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που συνεργάστηκε με την Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος για την αποστολή του ExoMars Trace Gas Orbiter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...