658
Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους, το βράδυ της Δευτέρας | Twitter

Κούβα: Σπάνιες διαδηλώσεις από γονείς που δεν μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2024, 15:09
Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους, το βράδυ της Δευτέρας
|Twitter

Κούβα: Σπάνιες διαδηλώσεις από γονείς που δεν μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2024, 15:09

Η κουβανική κυβέρνηση κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αβάνα Μπέντζαμιν Ζιφ, στο υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι διοργάνωσαν μία διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στην Σαντιάγο ντε Κούμπα, αργά την Κυριακή, και ήταν μία σπάνια δημόσια ένδειξη δυσαρέσκειας απέναντι στο καθεστώς, αλλά επεκτάθηκαν σε άλλες πόλεις και συνεχίστηκαν και την Δευτέρα, με πλήθος διαδηλωτών να προκαλούν ζημιές σε περιπολικά.

Οπως σημείωσε ο Guardian, συμμετείχαν γονείς που διαμαρτύρονταν ότι αγωνίζονται για να βρουν τροφή για τα παιδιά τους. Οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «χωρίς ρεύμα και φαγητό, οι άνθρωποι θυμώνουν».

Οι διακοπές ρεύματος φτάνουν ακόμα και τις 18 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα, καθώς ο καιρός είναι ζεστός, να είναι αδύνατο να διατηρήσουν τα λίγα τρόφιμα που έχουν τα νοικοκυριά.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε την Κυριακή, όταν μητέρες συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικό κτίριο φωνάζοντας ότι πεινάνε και ότι δεν μπορούν να βρουν φαγητό για τα παιδιά τους.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις σημειώθηκαν στο Ελ Κόμπρε και το Μπαγιάμο, ενώ λίγοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στη Σάντα Μάρτα, κοντά στο παραλιακό θέρετρο Βαραδέρο, και στην πόλη Ματάνζας.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και την Δευτέρα, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Στο Twitter, η αμερικανική πρεσβεία έγραψε: «Παροτρύνουμε την κουβανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαδηλωτών και να καλύψει τις αληθινές ανάγκες του κουβανικού λαού».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ήταν «παράλογος» ο ισχυρισμός ότι η Ουάσινγκτον κρύβεται πίσω από τις διαμαρτυρίες.

Όπως επισημαίνει η Guardian, η Κούβα βρίσκεται στη δίνη μιας οικονομικής ύφεσης, η οποία επιδεινώνεται από την εκτίναξη του πληθωρισμού και το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Τα κρατικά παντοπωλεία, όπου οι Κουβανοί παραδοσιακά προμηθεύονται τις μερίδες τους σε βασικά είδη διατροφής όπως ρύζι, φασόλια, αλάτι, ζάχαρη, καφέ και, κυρίως, βρεφικό γάλα, αδειάζουν όλο και περισσότερο.

Παράλληλα, μικρά καταστήματα έχουν ξεφυτρώσει σε όλο το νησί, αφού οι αρχές επέτρεψαν σε μικρές και μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις να ανοίξουν, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ελλείψεις.

Αλλά με τους κρατικούς μισθούς να είναι πλέον τόσο χαμηλοί, ακόμα και 10 δολάρια τον μήνα, όταν μετριούνται σε σχέση με τις ισοτιμίες του νομίσματος της μαύρης αγοράς, τα προϊόντα σε αυτά τα ιδιωτικά καταστήματα είναι απρόσιτα για όποιον δεν έχει πρόσβαση σε χρήματα από το εξωτερικό ή σε σκληρό νόμισμα από δουλειές στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις.

Η Μπέατρις Τζόνσον, η πρώτη γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος του Σαντιάγο, απευθύνθηκε στο πλήθος στο Σαντιάγο από μια ταράτσα, λέγοντας στους διαδηλωτές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία συγκρότησης ενός «καλαθιού τροφίμων» που θα περιλαμβάνει ρύζι και ζάχαρη.

Αργότερα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαδηλωτές άκουσαν τις εξηγήσεις της για την δύσκολη κατάσταση «με προσοχή» και «σεβασμό».

Η προσέγγισή της ήταν πολύ διαφορετική από την αντίδραση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων διαδηλώσεων τον Ιούλιο του 2021, κατά τις οποίες συνελήφθησαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Τότε, ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κάλεσε «όλους τους επαναστάτες να βγουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν την επανάσταση».

Ο κουβανός πρόεδρος κατηγόρησε για τις διαδηλώσεις της Κυριακής τους «εχθρούς της επανάστασης», τους «πολιτικούς-μετριότητες» και τους «τρομοκράτες» στη νότια Φλόριντα.

Η κουβανική κυβέρνηση κατηγορεί το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ, που εφαρμόζεται εδώ και 64 χρόνια, για την οικονομική κατάσταση της Κούβας.

Πέρα από την πρωτεύουσα, την Αβάνα, όπου ζει και εργάζεται η συντριπτική πλειονότητα των διπλωματών, των ξένων μέσων ενημέρωσης και των επιχειρηματιών, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Κουβανοί είναι όλο και πιο ζοφερή.

Η επίσημη ισοτιμία του κουβανικού πέσο έναντι του δολαρίου είναι 24 προς ένα, αλλά στη μαύρη αγορά, φτάνει τα 325.

Πρόσφατα, η τιμή της βενζίνης πενταπλασιάστηκε, ενώ το ΑΕΠ βρίσκεται 10% κάτω από το επίπεδο του 2019.

Μεγάλες ουρές στην Αβάνα, από οδηγούς που περιμένουν να βάλουν βενζίνη – REUTERS/Norlys Perez

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των τουριστών που έρχονται στο νησί από την Ευρώπη και τον Καναδά, μια σημαντική πηγή εσόδων, παραμένει στάσιμος, σύμφωνα με την εταιρεία Tourism Analytics με έδρα την Αρούμπα.

Τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Οικονομίας Αλεχάντρο Γκιλ εκδιώχθηκε για «σοβαρά λάθη» και αργότερα τέθηκε υπό κυβερνητική έρευνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...