418
O Νίκος Κοτζιάς έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία | Alexandros Michailidis / SOOC

Κοτζιάς προς Τουρκία: Στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να κάνει περιπάτους

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2018, 17:01
O Νίκος Κοτζιάς έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία
|Alexandros Michailidis / SOOC

Κοτζιάς προς Τουρκία: Στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να κάνει περιπάτους

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2018, 17:01

Μήνυμα στην Τουρκία πως πρέπει να «συνέλθει» και να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα όπου μπορεί να κάνει «διάφορους περιπάτους» ή «διάφορες καταλήψεις» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στον απόηχο της στήριξης που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας και στην Κύπρο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε πως η Ελλάδα είναι μία οργανωμένη χώρα που διαθέτει όλα τα μέσα να υπερασπιστεί την επικράτειά της, και δεν θα επιτρέψει στην Άγκυρα να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο όπως το πράττει στη Συρία και στο Ιράκ. «Όπως λέω πάντα του Ερντογάν, “κοίταξε να δεις, ο Αλλάχ σου σας έριξε εδώ δίπλα στην Ελλάδα και πρέπει να αποφασίσεις να συμπεριφερθείς ως ένας φιλειρηνικός πιστός και όχι σαν κάποιος φιλοπόλεμος άπιστος”», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση πως οι «τσαμπουκάδες» στα κυπριακά νερά δεν μπορούν να ανατρέψουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας.

Στη συνέχεια, σημείωσε με νόημα ότι οι επόμενες έρευνες για υδρογονάνθρακες θα συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείας και τη Γαλλία – αρχής γενομένης από γεωτρύπανα της αμερικανικής Exxon – εκτιμώντας ότι το τουρκικό Ναυτικό δεν θα μπορέσει να επαναλάβει την έκνομη συμπεριφορά του.

Ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε πάντως ότι η Ελλάδα πρέπει να λειτουργεί ως παράγοντας αποκλιμάκωσης των προκλήσεων της Τουρκίας, διότι διαφορετικά θα παίζει το παιχνίδι έντασης που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την αντίληψή του ότι η Τουρκία είναι μία «νευρική δύναμη» με πολλά εσωτερικά προβλήματα, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα αλαζονείας και ανασφάλειας. Ακόμα, άφησε αιχμές για την τουρκική επέμβαση στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, όπου τα τουρκικά όπλα μετά από έξι εβδομάδες δεν έχουν τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν.

«Εμείς πρέπει να αποδεικνύουμε σε όλη τη διεθνή κοινότητα ποια είναι η φιλειρηνική δύναμη, που είμαστε πράγματι εμείς, να προσπαθούμε να κατεβάσουμε τους τόνους από πλευράς Τουρκίας και να μην εξάγει πάνω στο κορμί της Ελλάδος την κρίση», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του κ. Κοτζιά ήλθε μία ημέρα μετά το μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος Ντόναλντ Τουσκ, προς την Αθήνα και τη Λευκωσία απέναντι στις τουρκικές ενέργειες. Στην πιο απτή κίνησή τους οι εταίροι προειδοποίησαν ότι μπορεί να ματαιώσουν την σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου στη Βάρνα ενώ κάλεσαν την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες πράξεις της.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι πρόκειται για την «ισχυρότερη δήλωση που έχει γίνει από πλευράς ΕΕ όσον αφορά την Τουρκία», προσθέτοντας ότι είναι σαφώς πιο αυστηρή από την τοποθέτηση που είχε γίνει μετά την κρίση στα Ίμια το 1996.