418
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Diego Vara

Βραζιλία: Τραυμάτισαν με μαχαίρι τον υποψήφιο πρόεδρο Μπολσονάρο

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2018, 23:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2018 07:35
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Diego Vara

Βραζιλία: Τραυμάτισαν με μαχαίρι τον υποψήφιο πρόεδρο Μπολσονάρο

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2018, 23:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2018 07:35

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο υπεβλήθη σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση μετά τον τραυματισμό του σε επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης την Πέμπτη

Ο γιος του Μπολσονάρο είχε αποκαλύψει νωρίτερα την Πέμπτη πως παρότι αρχικά διαβεβαίωνε ότι ο υποψήφιος υπέστη μόνο «επιφανειακά τραύματα», η κατάστασή του ήταν πολύ πιο σοβαρή από ό,τι παραδεχόταν.

Ο υποψήφιος είχε τελικά διάτρηση στο ήπαρ, στον πνεύμονα και στο έντερο. «Έχασε πολύ αίμα και έφθασε στο νοσοκομείο νεκρός», ανέφερε ο γιος του πολιτικού μέσω Twitter.

«Δυστυχώς, είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι νομίζαμε», συμπλήρωσε, καλώντας τους υποστηρικτές του πατέρα του να «προσευχηθούν».

Γιατροί και στελέχη του τόνισαν πως ο πολιτικός διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο να πεθάνει, πάντως πλέον βρίσκεται σε «σοβαρή, αλλά σταθερή» κατάσταση, έπειτα από την δίωρη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Ο Μπολσονάρ αναμένεται να χρειαστεί δύο μήνες για να αναρρώσει πλήρως και θα χρειαστεί να νοσηλευτεί από επτά ως δέκα μέρες.

Η αστυνομία, από την πλευρά της, έχει συλλάβει έναν ύποπτο, τα στοιχεία του δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η χωροφυλακή γνωστοποίησε ότι συνελήφθη ο Αντέλιου Μπίσπου ντε Ολιβέιρα, 40 ετών. Είπε πως διέπραξε την επίθεση για «προσωπικούς λόγους», διότι τον «διέταξε ο Θεός» να επιτεθεί στον πολιτικό αυτόν.

Στις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Globo TV από τη στιγμή της επίθεσης, διακρίνεται ο Μπολσονάρο, ενώ των μεταφέρουν στους ώμους οι υποστηρικτές του, εν μέσω ενός μεγάλου πλήθους στην πόλη Ζουίζ ντε Φόρα.

Κάποια στιγμή, ο πολιτικός βγάζει μια κραυγή πόνου, ενώ κάποιος τον μαχαιρώνει στην κοιλιακή χώρα, και μετά πέφτει προς τα πίσω, στα χέρια όσων τον τριγυρίζουν. Περνούν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να καταλάβει το πλήθος τι έχει συμβεί αλλά αμέσως μετά τον απομακρύνουν γρήγορα από το σημείο.

Ο Φερνάντο Χαντάντ, που πιθανότατα θα είναι ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργατών στις προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε «ντροπή και φρικαλεότητα» την επίθεση.

Ο Μπολσονάρο έχει θέσει στο επίκεντρο της εκστρατείας του την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα του. Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι αστυνομικοί θα πρέπει να μπορούν να σκοτώνουν κατά βούληση τους ύποπτους εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες ενώ επαίνεσε τη στρατιωτική δικτατορία, λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους.

Στις δημοσκοπήσεις, ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, προηγείται με ποσοστό 22%. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις πολιτικών αναλυτών, θα τον κέρδιζαν με άνεση σχεδόν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο.

Ο Μπολσονάρο θεωρείται πλέον φαβορί των εκλογών, μετά τον αποκλεισμό από τη διαδικασία του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος προηγούνταν χωρίς να πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία για είναι φυλακισμένος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...