388
Η Νάνσι Πελόζι και ο Τσακ Σούμερ σε απόσπασμα από το βίντεο που προβλήθηκε στην οθόνη κατά τη δημόσια συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, την Πέμπτη | EPA/Jabin Botsford / POOL

Πώς η Πελόζι ανέλαβε δράση για να σωθούν βουλευτές και γερουσιαστές στο Καπιτώλιο – νέο βίντεο

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 12:00
Η Νάνσι Πελόζι και ο Τσακ Σούμερ σε απόσπασμα από το βίντεο που προβλήθηκε στην οθόνη κατά τη δημόσια συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, την Πέμπτη
|EPA/Jabin Botsford / POOL

Πώς η Πελόζι ανέλαβε δράση για να σωθούν βουλευτές και γερουσιαστές στο Καπιτώλιο – νέο βίντεο

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 12:00

Στο νέο βίντεο που δημοσιοποίησε η εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου για την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, η Νάνσι Πελόζι φαίνεται να επικοινωνεί με τον υπουργό Αμυνας, τη δήμαρχο της Ουάσινγκτον και τον κυβερνήτη του Μέριλαντ για να στείλουν ενισχύσεις.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε μεταφερθεί μαζί με άλλους βουλευτές, ανάμεσά τους και τον Τσακ Σούμερ, αρχηγό της πτέρυγας των Δημοκρατικών, στο Φορτ ΜακΝέαρ, ένα ασφαλές καταφύγιο, 3 χλμ. από το Καπιτώλιο.

Η Πελόζι ακούγεται με ψυχραιμία να ζητά από τους αρμόδιους να στείλουν αστυνομία και εθνοφυλακή για να διαλύσει τον όχλο, ενώ βλέπει στην τηλεόραση οπαδούς του Τραμπ να σπάνε παράθυρα και να εισβάλουν στο κτίριο του Καπιτωλίου. Στο βίντεο διαφαίνεται και η σύγχυση που επικρατούσε για τις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της πολιτείας και του δήμου.

Σύμφωνα με τον Guardian και αμερικανικά ΜΜΕ, τα πλάνα που δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τράβηξε η κόρη της Πελόζι, Αλεξάντρα, που είναι δημιουργός ντοκιμαντέρ.

«Πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος να διατηρήσουμε την αίσθηση στους ανθρώπους ότι υπάρχει κάποια ασφάλεια, κάποια σιγουριά πως η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει και ότι έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», ακούγεται να λέει στο βίντεο η Πελόζι.

Λίγο αργότερα, μία φωνή ακούγεται να λέει ότι αρκετοί βουλευτές στην αίθουσα συνεδριάσεων είχαν ήδη φορέσει μάσκες αερίων, προετοιμαζόμενοι για την πιθανότητα εισβολής. «Το πιστεύεις αυτό που γίνεται;» ακούγεται να λέει η Νάνσι Πελόζι στον βουλευτή των Δημοκρατικών, Τζιμ Κλάιμπερν. Η ώρα ήταν 2:45 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου, 2021

Τα πλάνα προβλήθηκαν την Πέμπτη, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο. Στη δημόσια συνεδρίαση, οι εννέα βουλευτές-μέλη της επιτροπής ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν ομόφωνα να κλητεύσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει ενόρκως για τον ρόλο του στα αιματηρά γεγονότα εκείνης της «μαύρης» ημέρας για την αμερικανική δημοκρατία.

Στο βίντεο φαίνεται πώς η Πελόζι και άλλοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων Ρεπουμπλικανών, αντέδρασαν στα επεισόδια. Η κάμερα καταγράφει τις προσπάθειες της προέδρου της Βουλής και άλλων ισχυρών μελών του Κογκρέσου να εξασφαλίσουν ενισχύσεις, απευθυνόμενοι σε υπηρεσίες που, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένες για το χάος που επικρατούσε.

Σε άλλο τμήμα της ηχογράφησης που εξασφάλισε το CNN, ο αρχηγός του προσωπικού ασφαλείας της Νάνσι Πελόζι τής λέει ότι οι μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν τον Ντόναλντ Τραμπ να έρθει στο Καπιτώλιο. Η Πελόζι απαντά: «Αν έρθει, θα τον διώξω με μπουνιές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...