390
Ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Umit Bektas

Παραλήρημα Ερντογάν: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2022, 19:39
Ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη
|REUTERS/Umit Bektas

Παραλήρημα Ερντογάν: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2022, 19:39

Ακόμα μία προκλητική δήλωση από τον τούρκο πρόεδρο, που ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης. με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 99 ετών από τη σύναψη της συνθήκης.

«Με την υπογραφή της συνθήκης πριν από 99 χρόνια η Τουρκία πέτυχε τα δικαιώματα της “τουρκικής μειονότητας” στη Θράκη και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα συστηματικά παραβιάζει το δικαιώματα της “τουρκικής μειονότητας”, αλλά και άλλους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης. Η Τουρκία παρακολουθεί όλους τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, που όπως γράφουν και οι New York Times, συνεχίζει απτόητος το εθνικιστικό του παραλήρημα, στην προσπάθειά του να αποσπάσει την προσοχή των τούρκων πολιτών από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που τους έχει προκαλέσει με την κακή του διακυβέρνηση,

«Οι αριθμοί δείχνουν ποιος σέβεται και εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λωζάννης», απάντησε το Σάββατο η Αθήνα στην Αγκυρα με αφορμή ανακοίνωσή της για τη μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη.

Αναλυτικά, η προκλητική δήλωση Ερντογάν:

«Σήμερα τιμούμε την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι διομολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της “τουρκικής μειονότητας” που παρέμενε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας.

Στα 99 χρόνια από την υπογραφή της, η Τουρκία ακολουθεί σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης.

Ωστόσο, την τελευταία περίοδο, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της “τουρκικής μειονότητας” , αγνοούνται ή υποσκάπτονται σκόπιμα από την Ελλάδα.

Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και πίστης στην Συνθήκη.

Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή της και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους.

Καθώς η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης και της Τ/Δημοκρατίας μας, εδραιώνει επίσης την αποτελεσματική της θέση στις περιφερειακές και παγκόσμιες υποθέσεις.

Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, τιμώ τη μνήμη του Γκαζή Μουσταφά Κεμάλ, του ιδρυτή της Τ/Δημοκρατίας μας, των συμπολεμιστών του και των αγίων μαρτύρων μας και θυμάμαι τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News