532
Ο νεαρός Χάμζα ως παιδί «κατηχήθηκε» καταλλήλως από τον πατέρα του, Οσάμα μπιν Λάντεν | Τwitter

Ο Οσάμα πέθανε αλλά ο Μπιν Λάντεν ζει – και απειλεί

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2019, 20:15
Ο νεαρός Χάμζα ως παιδί «κατηχήθηκε» καταλλήλως από τον πατέρα του, Οσάμα μπιν Λάντεν
|Τwitter

Ο Οσάμα πέθανε αλλά ο Μπιν Λάντεν ζει – και απειλεί

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2019, 20:15

Οι ΗΠΑ χρυσώνουν όποιον θα βοηθήσει στη σύλληψη του νεαρού Χάμζα μπιν Λάντεν, ο οποίος φέρεται να καθοδηγεί την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.

Ο Χάμζα, γιος του διαβόητου πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, επικηρύχθηκε από τις ΗΠΑ με το ποσόν του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ως εν δυνάμει ηγέτης της διαβόητης τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να καταβάλουν το ποσό σε όποιον θα συμβάλει στη σύλληψή του.

Το ποσόν δεν είναι εξαιρετικά μεγάλο αν συγκριθεί με τα 25 εκατομμύρια της επικήρυξης του Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, του τζιχαντιστή από την Αίγυπτο τον οποίον τα αραβικά ΜΜΕ θεωρούν αρχηγό της Αλ Κάιντα από το 2011. Ωστόσο είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι Αμερικανοί στη σύλληψη του νεαρού Μπιν Λάντεν.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος Rewards for Justice εμφανίστηκε η είδηση μαζί με τη σχετική αφίσα WANTED.

Αφισέτα με την επικήρυξη (State Department/Handout via REUTERS)

Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή, όπως έγραψε και η ιταλική Corriere della Sera, μια σαουδαραβική εφημερίδα έδωσε την πληροφορία ότι ο σαουδάραβας βασιλιάς ανακάλεσε ήδη την υπηκοότητα του Χάμζα.

Το μήλο της μηλιάς

Γεννημένος το 1986, ο Χάμζα μπιν Λάντεν είναι ο 11ος γιος του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν και «αναδύεται ως ηγέτης στο franchise της Αλ Κάιντα» γράφουν επακριβώς οι Αμερικανοί.

Ο νεαρός έχει κυκλοφορήσει στο Ιντερνετ μηνύματα ήχου αλλά και βίντεο με τα οποία καλεί τους οπαδούς του να ξεκινήσουν επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως και των δυτικών συμμάχων τους, και απειλεί με επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ θέλοντας να εκδικηθεί την εξόντωση του πατέρα του από αμερικανούς κομάντο τον Μάιο του 2011.

Οσάμα και Χάμζα μπιν Λάντεν (Twitter)

Ο Χάμζα έχει παντρευτεί την κόρη ενός από τους αεροπειρατές της αποφράδας 11ης Σεπτεμβρίου 2001, του αιγυπτίου τρομοκράτη ο οποίος ηγήθηκε της επιχείρησης εναντίον της Νέας Υόρκης και του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Κατά τους Αμερικανούς, η αναρρίχησή του Χάμζα στην ηγεσία της Αλ Κάιντα πιστοποιείται από το κατασχεθέν υλικό το οποίο βρέθηκε στο άντρο του πατέρα του στο Πακιστάν μετά την επιχείρηση εξόντωσής του – πρόκειται για κείμενα του Οσάμα μπιν Λάντεν από τα οποία συνάγεται ότι προόριζε τον γιο του για αντικαταστάτη του στην κορυφή της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η ιστορία της Αλ Κάιντα

Η Αλ Κάιντα ιδρύθηκε το 1988 ως οργάνωση χρηματοδότησης, στρατολόγησης, εκπαίδευσης και διάθεσης τζιχαντιστών προς υποστήριξη της αφγανικής αντίστασης κατά των Σοβιετικών.

Το 1996, η Αλ Κάιντα «κήρυξε πόλεμο» εναντίον των ΗΠΑ.

Η Αλ Κάιντα και οι υποστηρικτές της διεξήγαγαν τρεις βομβιστικές επιθέσεις με στόχο τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αντεν το 1992 και ανέλαβαν την ευθύνη για ανάλογες πολεμικές επιχειρήσεις στη Σομαλία το 1993. Η Αλ Κάιντα πραγματοποίησε πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις το 1998 σε αμερικανικές πρεσβείες (στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ελ Σαλάμ), ενώ το 2000 επετέθη κατά Αμερικανών στον λιμένα Αντεν της Υεμένης.

Το μεγάλο χτύπημα

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, 19 μέλη της Αλ Κάιντα έκαναν αεροπειρατεία και κατόπιν κατέστρεψαν τέσσερα επιβατικά αμερικανικά αεροπλάνα – δύο από αυτά τα έριξαν πάνω στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, ένα στο Πεντάγωνο και το τέταρτο σε έναν αγρό στην Πενσυλβανία.

Σχεδόν 3.000 άτομα (Αμερικανοί αλλά και πολίτες από άλλες 77 χώρες) σκοτώθηκαν σε αυτές τις απίστευτες επιθέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...