856
Το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου μετά την έκρηξη | REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Μάλτα: Βρέθηκαν οι δολοφόνοι της Γκαλίζια, τώρα η σειρά των αφεντικών τους

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 17:06
Το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου μετά την έκρηξη
|REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Μάλτα: Βρέθηκαν οι δολοφόνοι της Γκαλίζια, τώρα η σειρά των αφεντικών τους

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 17:06

Τα εύσημα στην προκειμένη περίπτωση ανήκουν στο FBI καθώς δικά του στελέχη εντόπισαν ένα αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο που όπως φαίνεται θα οδηγήσει τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας της μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια ενώπιον της Δικαιοσύνης. Το απόγευμα της 16ης του περασμένου Οκτωβρίου, λίγο πριν το λευκό Peugeot 108 που οδηγούσε η δημοσιογράφος ανατιναχτεί στον αέρα, τρία κινητά τηλέφωνα σε σύνδεση με το δίκτυο της Triq il-Bidnija, της περιοχής που σημειώθηκε η δολοφονία, επικοινωνούν μεταξύ τους. Καταγράφεται η επικοινωνία δύο ανδρών που αναμένουν το πέρασμα του μοιραίου Peugeot από ένα συγκεκριμένο σημείο. Ένα τρίτο άτομο, σε απόσταση από το σημείο της έκρηξης, αποστέλλει ένα sms που πυροδοτεί τους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς που μετέτρεψαν το μικρό αυτοκίνητο σε μια πύρινη σφαίρα.

Για την σύλληψη των τριών ανδρών εργάστηκαν από κοινού και κάτω από απόλυτη μυστικότητα η μαλτέζικη Αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, η Europol αλλά και τρεις ομάδες ερευνητών από το εξωτερικό – του FBI και της ολλανδικής και φινλανδικής αστυνομίας – που συμμετείχαν στις έρευνες έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης του Τζόζεφ Μούσκατ. Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να διαλύσει κάθε υποψία περί πολιτικών μεθοδεύσεων κατά την πορεία των ερευνών.    

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί. Δέκα άτομα συνολικά έπεσαν στα χέρια των διωκτικών αρχών αλλά η προσοχή όλων – επισημαίνει σε εκτενές ρεπορτάζ η ιταλική Repubblica – είναι στραμμένη σε δύο αδέλφια, τον Αλφρεντ και τον Τζορτζ Ντετζιόρτζιο. Αμφότεροι έχουν βεβαρυμένο παρελθόν και απασχόλησαν πολλές φορές τις τοπικές Αρχές – για μια ληστεία 4 εκατομμυρίων ευρώ από παράρτημα της HSBC, για εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Δύο κοινοί εγκληματίες, οπότε, τα ονόματα των οποίων ήταν άγνωστα στις ευρωπαϊκές αστυνομίες, αλλά με ισχυρούς δεσμούς στη νησιωτική χώρα, σε τέτοιο βαθμό ώστε να διαθέτουν την ισχύ να σκοτώσουν μια διακεκριμένη δημοσιογράφο με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο. Μια δολοφονία κατά το πρότυπο της μαφίας, ως υπενθύμιση όσον αφορά το ποιος διατάζει στο νησί όπου όποιος τολμήσει να ταράξει τα νερά, απλά δολοφονείται.   

 REUTERS/Darrin Zammit Lupi
Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, το 2011

Εκείνο το απόγευμα της 16ης Οκτωβρίου, ο Άλφρεντ και ο Τζορτζ κρατούσαν στα χέρια τους τα κινητά που καταδίκασαν σε θάνατο την Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια. Ο ένας ενημέρωσε για την άφιξη του Peugeot ενώ ο άλλος το ανατίναξε. Αλλά την ώρα που πλέον δεν υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για τους δράστες της άνανδρης δολοφονίας, το ζήτημα εξακολουθεί να χρήζει διαλεύκανσης όσον αφορά τους εντολοδότες αλλά και τα κίνητρά τους. Έπειτα από δύο εβδομάδες τηλεφωνικών υποκλοπών και στενής παρακολούθησης των υπόπτων που τελικά συνελήφθησαν, οι Αρχές κατάφεραν να ανακαλύψουν πού κατασκευάστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός και ποιοι συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της δολοφονίας. Δεν γνωρίζουν, όμως, (ή δεν αποκαλύπτουν;) τους ηθικούς αυτουργούς.

2017-11-16T212436Z_1830308937_RC147F061E60_RTRMADP_3_MALTA-CARBOMB
Βαλέτα, 16 Νοεμβρίου. Εναν μήνα μετά τη δολοφονία της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια, διαδηλώτριες απαιτούν δικαιοσύνη (Reuters)

Από όσα έρθουν ή δεν έρθουν στο φως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες δεν εξαρτάται μόνον η απόδοση δικαιοσύνης στο όνομα της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια αλλά και το πολιτικό μέλλον  της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Μάλτας. Κατά τη διάρκεια των εκτενών ερευνών της, η 53χρονη δημοσιογράφος τούς είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη ως δεσμώτες της διαφθοράς, εκούσια θύματα της ισχύος και της επιρροής που ασκούν στη χώρα οι διάφορες μαφίες ολόκληρης της Ευρώπης αλλά και του Μαγκρέμπ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η σύλληψη των δέκα υπόπτων αποτέλεσε την αφορμή για ακόμα μια σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μούσκατ και την οικογένεια της Ντάφνε.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ενημέρωνε τα ΜΜΕ για την επιχείρηση της αστυνομίας, υπογραμμίζοντας την «προσωπική του δέσμευση και ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού να σύρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους δράστες του εγκλήματος», ευχαριστώντας, ταυτόχρονα, τις τοπικές αρχές και τους αλλοδαπούς ερευνητές για τις υπηρεσίες τους, η οικογένεια έδινε την δική της καταγγελτική ερμηνεία των γεγονότων: «ο πρωθυπουργός και η αστυνομία της Μάλτας παρέλειψαν να ενημερώσουν την οικογένεια για την εξέλιξη των ερευνών προτιμώντας να απευθυνθούν πρώτα στα Μέσα. Το οποίο αποδεικνύει πως η κύρια ανησυχία του πρωθυπουργού αφορά τη δημόσια εικόνα του […] Η οικογένεια ανησυχεί καθώς άλλα υποκείμενα που εμπλέκονται στη δολοφονία εξακολουθούν να  χαίρουν πολιτικής κάλυψης για εγκλήματα για τα οποία φέρουν την ευθύνη. Ούτε η εξέλιξη των ερευνών και ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθησαν από την αστυνομία της Μάλτας καθησυχάζουν την οικογένεια για την απόδοση δικαιοσύνης. Η σύγχυση μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και ερευνητών, σε μια υπόθεση με πολιτικές προεκτάσεις, αποτελεί μιa ενοχλητική περίσταση που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης όσον αφορά το αποτέλεσμα των ερευνών».

2017-11-16T212226Z_120157192_RC1963DA1730_RTRMADP_3_MALTA-CARBOMB
Μαλτέζοι εξακολουθούν να πενθούν την Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Έως αύριο το πρωί θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί οι συλλήψεις και να απαγγελθούν κατηγορίες. Και εκείνη τη στιγμή θα διαφανεί εάν κάποιος από τους συλληφθέντες θα επιλέξει να συνεργαστεί με τις Αρχές και ενδεχομένως να αποκαλύψει στοιχεία για την εμπλοκή πολιτικών στα Panama Papers, για τη δράση της ιταλικής μαφίας και των διακινητών προσφύγων και μεταναστών στο νησί, για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στις 60.000 off-shore εταιρίες της Μάλτας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...