512
O Σαακασβίλι την ώρα που επιβιβάζεται δια της βίας στο φορτηγάκι της SBU | Reuters

Εικόνες χάους στο Κίεβο με τη σύλληψη Σαακασβίλι [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 16:52
O Σαακασβίλι την ώρα που επιβιβάζεται δια της βίας στο φορτηγάκι της SBU
|Reuters

Εικόνες χάους στο Κίεβο με τη σύλληψη Σαακασβίλι [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 16:52

Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά την επιχείρηση σύλληψης του πρώην πρόεδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Σε ένα ακόμα επεισόδιο της διένεξής του με τον ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο, η κρατική υπηρεσία ασφαλείας SBU πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του για να τον συλλάβει, την ώρα που εκατοντάδες υποστηρικτές του έσπευδαν σε συμπαράστασή του.

Σε μια απόπειρα αυτοηρωποίησής του, ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας ανέβηκε στην ταράτσα του κτιρίου όπου διέμενε για να αποφύγει τη σύλληψη.

saaka2

Τελικά, όμως, άνδρες της SBU με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισέβαλαν στο κτίριο και κατέβασαν τον Σαακασβίλι από την ταράτσα, βγάζοντάς τον έξω δια της βίας, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες υποστηρικτών του που επιχείρησαν να εμποδίσουν τα οχήματα της ουκρανικής υπηρεσίας να απομακρυνθούν από το σημείο.

saak

Λίγο πριν από την έφοδο των ανδρών της SBU, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του από την ταράτσα του σπιτιού του, κατηγόρησε τον Ποροσένκο ότι είναι προδότης και κλέφτης.  Η δεύτερη απόπειρά του να μιλήσει στους οπαδούς του διεκόπη δια της βίας. Το συνέλαβαν και στη συνέχεια τον έβαλαν μέσα σε ένα μπλε φορτηγάκι. «Αυτό που κάνουν είναι ανομία μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου. Καλώ όλους τους Ουκρανούς να βγουν στους δρόμους και να διώξουν τους κλέφτες», φώναζε ο Σαακασβίλι, την ώρα που οι υποστηρικτές του περικύκλωναν το φορτηγό της USB εμποδίζοντας την απομάκρυνσή του.

Ακολούθησαν τραγελαφικές σκηνές με τους οπαδούς του να προσπαθούν να εμποδίσουν τη μεταγωγή του. Λίγο αργότερα το συγκεντρωμένο πλήθος κατάφερε να σταματήσει το φορτηγάκι της SBU και να βγάλει έξω τον συλληφθέντα. Αγνωστο γιατί, οι άνδρες της ουκρανικής υπηρεσίας που τον συνόδευαν δεν αντέδρασαν και τελικά ο Σαακασβίλι -ως άλλος ήρωας- απελευθερώθηκε και φυγαδεύθηκε υπό τις επευφημίες των υποστηρικτών του. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες επρόκειτο να μεταβεί στο κτίριο του ουκρανικού κοινοβουλίου για να ζητήσει την παραίτηση Ποροσένκο.

Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε τη στιγμή της απελευθέρωσής του από τους υποστηρικτές του:

saaka1

Η επιχείρηση για τη σύλληψη Σαακασβίλι είναι το τελευταίο επεισόδιο της διένεξής του με τις ουκρανικές αρχές από τότε που διορίστηκε κυβερνήτης της Οδησσού.

Παρά το αντιρωσικό του παρελθόν (την περίοδο της προεδρίας του στη Γεωργία), μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα ο κυβερνήτης Σαακασβίλι ήρθε σε ρήξη με τον πρώην σύμμαχό του, ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Τον Σεπτέμβριο ο 49χρονος Σαακασβίλι σκηνοθέτησε θεαματική επιστροφή στην Ουκρανία παραβιάζοντας μπλόκο στα σύνορα με την Πολωνία για να εισέλθει στη χώρα, παρά το γεγονός ότι του είχε αφαιρεθεί η ουκρανική ιθαγένεια και αντιμετώπιζε τον κίνδυνο απέλασής του στη Γεωργία.

Για τους υποστηρικτές του είναι ο «ατρόμητος σταυροφόρος» κατά της διαφθοράς, για τους επικριτές του ένας «επικίνδυνος» πολιτικός, υπερφίαλος και υπέρμετρα φιλόδοξος.

Ήδη στη Γεωργία αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για όσα κατηγορείται ότι έκανε ως πρόεδρος της χώρας, λίγα μόλις χρόνια μετά την «Επανάσταση των Ρόδων» -τη φιλοδυτική εξέγερση που ουσιαστικά τον έφερε στην εξουσία. Πολλοί είναι αυτοί που επιρρίπτουν τον Σαακασβίλι την κύρια ευθύνη για τον πόλεμο των πέντε ημερών με τη Ρωσία το 2008 για τη Νότια Οσετία, με οδυνηρές συνέπειες για τη Γεωργία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...