172
Οι σκαλωσιές και η περίφραξη περιμετρικά του ναού αναμένεται να απομακρυνθούν σύντομα | GettyImages

Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει ξανά απαλλαγμένη από «150 χρόνια σκόνης»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 11:41
Οι σκαλωσιές και η περίφραξη περιμετρικά του ναού αναμένεται να απομακρυνθούν σύντομα
|GettyImages

Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει ξανά απαλλαγμένη από «150 χρόνια σκόνης»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2022, 11:41

Τρία χρόνια και πέντε μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά (Απρίλιος του 2019) στο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώνονται και αναδεικνύουν μία ξεχωριστή εικόνα του ναού.

Σύμφωνα με τους Times, μάλιστα, το ιστορικό μνημείο είναι «στην καλύτερη του κατάσταση» απαλλαγμένο από «150 χρόνια σκόνης» που είχαν συσσωρευθεί στους τοίχους.

Πριν ακόμη σβηστεί η πυρκαγιά, οι γαλλικές Αρχές έλαβαν το ιλιγγιώδες ποσό των 846 εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές. Αποκαλύφθηκε ότι μέχρι στιγμής το έργο έχει κοστίσει συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειωτέον, η ανοικοδόμηση του ναού επιβραδύνθηκε λόγω της πανδημίας και της μόλυνσης του χώρου από σκόνη μολύβδου μετά την πυρκαγιά. Η απομάκρυνση «460 τόνων σκόνης μολύβδου» κόστισε 150 εκατ. ευρώ.

Κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησης οι υπεύθυνοι του έργου παρατήρησαν την έκταση της βρωμιάς που κάλυπτε το εσωτερικό του. Ο γάλλος υπουργός Πολιτισμού Ζαν-Μισέλ Γκιλμέντ χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» το να βλέπεις ένα άγαλμα να είναι ξανά λευκό.

Ο επικεφαλής του έργου και στρατιωτικός αξιωματικός Ζαν-Λουί Ζορζελέν δήλωσε στους Times ότι όταν η Παναγία των Παρισίων ανοίξει «θα τον δείτε όπως δεν τον έχετε ξαναδεί ποτέ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News