175
Φιαλίδια με θετικά δείγματα της μετάλλαξης «Κένταυρος» | Shuttestock

Κορονοϊός: Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Κένταυρος» εντοπίστηκε στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 17:47
Φιαλίδια με θετικά δείγματα της μετάλλαξης «Κένταυρος»
|Shuttestock

Κορονοϊός: Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Κένταυρος» εντοπίστηκε στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 17:47

Το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Ομικρον ΒΑ.2.75.2, η οποία έχει πάρει από τους επιστήμονες το όνομα «Κένταυρος», εντοπίστηκε στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται την Τρίτη στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, μεταξύ των 664 δειγμάτων που εξετάστηκαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, απομονώθηκε ένα δείγμα με το στέλεχος Ομικρόν ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2).

Πρόκειται για το υπερμεταδοτικό στέλεχος «Κένταυρος», το οποίο έχει χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα στέλεχος «ενδιαφέροντος», καθώς έχει επικρατήσει σε περιορισμένο αριθμό χωρών.

Οι δύο πιο συχνές υποπαραλλαγές του στελέχους Ομικρον που απομονώθηκαν στην Ελλάδα είναι η Ομικρόν 4 και η Ομικρον 5, με τη συντριπτική πλειοψηφία να καταλαμβάνει η δεύτερη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα, έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, ή υπό διερεύνηση ή υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του κορονοϊού από 61.470 αλληλουχηθέντα δείγματα (60.737 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 733 από εισαγόμενα).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...