543
H Μαργκρέτε δεν έχει κανένα πρόβλημα να εμφανιστεί δημόσια με δικές της δημιουργίες, όπως το πολύχρωμο αδιάβροχο πανωφόρι της | CreativeProtagon / EPA

Μαργκρέτε Β’ της Δανίας: Ο αντίποδας της εξαδέλφης Ελισάβετ

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2022, 18:05
H Μαργκρέτε δεν έχει κανένα πρόβλημα να εμφανιστεί δημόσια με δικές της δημιουργίες, όπως το πολύχρωμο αδιάβροχο πανωφόρι της
|CreativeProtagon / EPA

Μαργκρέτε Β’ της Δανίας: Ο αντίποδας της εξαδέλφης Ελισάβετ

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2022, 18:05

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η βασίλισσα Μαργκρέτε Β΄ της Δανίας, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο έκλεισε 50 χρόνια στο θρόνο, γίνεται η μοναδική βασίλισσα, που ασκεί χρέη ανώτατου άρχοντα. Ενώ, με μισό αιώνα και επτά μήνες στον θρόνο, γίνεται πλέον και η μακροβιότερη μονάρχης στην Ευρώπη. Ανέβηκε στον θρόνο το 1972 , διαδεχόμενη τον πατέρα της, Φρειδερίκο Θ’ και είναι αδερφή με την Άννα Μαρία, τη σύζυγο του τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου. Παράλληλα, έχουν μία ακόμα αδερφή, την πριγκίπισσα Βενεδίκτη.

Παρά το πένθος για τη βασίλισσα Ελισάβετ, η Μαργκρέτε της Δανίας, όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian, γιόρτασε το Σαββατοκύιακο το Χρυσό Ιωβηλαίο της με μέλη της έκπτωτης ελληνικής βασιλικής οικογένειας να δίνουν το “παρών” στο γκαλά που έγινε στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης. Η 82χρονη μονάρχης τίμησε τη μνήμη της τρίτης της ξαδέρφης, Ελισάβετ, τηρώντας ενός λεπτού σιγή, πριν από την επίσημη τελετή, η οποία ήταν να διοργανωθεί τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά είχε αναβληθεί λόγω κορονοϊού. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση και από το Παλάτι, ότι οι εορτασμοί θα είναι περιορισμένοι αυτή τη φορά, λόγω πένθους.

Η… θεριακλού βασίλισσα

Η βασίλισσα Daisy -για τους φίλους- είναι μανιώδης καπνίστρια. Φέρεται δε, σύμφωνα με την βρετανική “Daily Telegraph” να καπνίζει το ένα τσιγάρο, πίσω απ’ το άλλο. Ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως στο παρελθόν τουλάχιστον γέμιζε τα τασάκια στο παλάτι, με… ελληνικές γόπες! Συγκεκριμένα, η Μαργκρέτε κάπνιζε Καρέλια άφιλτρα, μια μάρκα τσιγάρων την οποία γνώρισε μάλλον όταν στα ανάκτορα έφθαναν τα προξενιά με τον τέως βασιλιά της Ελλάδος, για την αδερφή της. Αν και αποφεύγει πλέον να καπνίζει δημόσια, η βασίλισσα Μαργκρέτε είχε ερωτηθεί από έλληνα δημοσιογράφο γιατί καπνίζει άφιλτρα, απαντώντας με βιτριολικό χιούμορ ότι “η διαφορά μεταξύ τσιγάρων με φίλτρο και άφιλτρων είναι ότι τα πρώτα ρυπαίνουν τους δρόμους, ενώ τα δεύτερα όχι!”

Η βασίλισσα Μαργκρέτε αφικνείται στο γκαλά  για την 50η επέτειο της βασιλείας της στο Ανάκτορο Κρίστιανσμποργκ στην Κοπεγχάγη, την περασμένη Κυριακή /Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Είτε έχει αλλάξει τσιγάρα πια, είτε όχι, η βασίλισσα της Δανίας συνεχίζει να καπνίζει αρειμανίως, σε αντίθεση με το υπόλοιπο κράτος, το οποίο ακολουθεί με προτεσταντική ευλάβεια την παγκόσμια εκστρατεία, κατά του καπνίσματος. Ήδη από τον Αύγουστο του 2007 ακόμα, το κάπνισμα απαγορεύτηκε στη χώρα της, σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ιδιωτικούς και δημόσιους.

Είναι fashion icon!

Εκτός από το πάθος της για το κάπνισμα, η Μαργκρέτε παρέμεινε πιστή στα χόμπι και τα ενδιαφέροντά της, ακόμα και μετά την άνοδό της στο θρόνο. Σύμφωνα με τη Ντόιτσε Βέλε, ζωγραφίζει υπέροχα. Μάλιστα, με το ψευδώνυμο Ingahild Grathmer, έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία, συμπεριλαμβανομένης της δανικής έκδοσης του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”. Παράλληλα σχεδιάζει και γραμματόσημα.

Γνωστή ανά την υφήλιο χάρη στη σινιόν της και το τσιγάρο-προέκταση του χεριού της, η προσηνής Daisy κάνει μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας και σχεδιάζει εκκλησιαστικά άμφια, κοστούμια αλλά και θεατρικά σκηνικά. Η τελευταία της ενασχόληση ως σχεδιάστριας μόδας, είναι για μία παραγωγή του Netflix, σε σκηνοθεσία Bille August, βασισμένη στο μυθιστόρημα “Ehrengard” της Kάρεν Μπλίξεν, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει του χρόνου.

Παράλληλα, η Μαργκρέτε δεν έχει κανένα πρόβλημα να εμφανιστεί δημόσια με δικές της δημιουργίες, όπως το πολύχρωμο αδιάβροχο πανωφόρι της. Πρόκειται για ένα ρούχο, το οποίο η ίδια έχει ονομάσει “χαρούμενο αδιάβροχο”, επιθετικός προσδιορισμός που ταιριάζει γάντι και στην προσωπικότητά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News