322
Ο Τζο Μπάιντεν υπό το «βλέμμα» του Αβραάμ Λίνκολν στον Λευκό Οίκο. Η βασική του μέριμνα είναι η ανάσχεση της διασποράς της Covid-19 | REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τζο Μπάιντεν διορθώνει το «λάθος» του Τραμπ – Για να εμποδίσει περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 09:06
Ο Τζο Μπάιντεν υπό το «βλέμμα» του Αβραάμ Λίνκολν στον Λευκό Οίκο. Η βασική του μέριμνα είναι η ανάσχεση της διασποράς της Covid-19
| REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τζο Μπάιντεν διορθώνει το «λάθος» του Τραμπ – Για να εμποδίσει περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 09:06

Μία από τις εκκρεμότητες που του δημιούργησε ο ύστερος Ντόναλντ Τραμπ, την τελευταία ημέρα της προεδρικής θητείας του, επιχειρεί να κλείσει άρον άρον ο Τζο Μπάιντεν. Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλει εκ νέου, από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ στους περισσότερους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Αυτό δήλωσε το βράδυ της Κυριακής αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν θα επεκτείνει μάλιστα την απαγόρευση στους ταξιδιώτες που βρίσκονταν πρόσφατα στη Νότια Αφρική, εξαιτίας των πληροφοριών ότι μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, που κατά τα φαινόμενα είναι ακόμη πιο μεταδοτικά, διαγνώστηκαν στις ΗΠΑ, εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η απόφαση αυτή του προέδρου των ΗΠΑ εντάσσεται στο σχέδιό του για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, εν μέσω της έξαρσής της στη χώρα, που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, τόσο ως προς τα κρούσματα του SARS-CoV-2 (25,1 εκατ.) όσο και ως προς τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 (πάνω από 419.000).

Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε την Παρασκευή ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ενδέχεται να «ξεπεράσουν κατά πολύ τους 600.000» στις ΗΠΑ.

Από τις πρώτες ημέρες, αφότου ανέλαβε την εξουσία την περασμένη Τετάρτη, ο νέος πρόεδρος κατέστησε αυστηρότερους τους κανόνες για τη χρήση μάσκας και έδωσε εντολή να τίθενται σε καραντίνα όλοι όσοι μεταβαίνουν στις ΗΠΑ αεροπορικώς.

Τη 19η Ιανουαρίου 2021, πρακτικά την τελευταία του πλήρη ημέρα στο αξίωμα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ότι η απαγόρευση εισόδου στους αλλοδαπούς ταξιδιώτες που έρχονται από μεγάλο μέρος της Ευρώπης και από τη Βραζιλία επρόκειτο να αρθεί την 26η του τρέχοντος μηνός, όμως η εκπρόσωπος του Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι η προεδρική εντολή αυτή θα ακυρωνόταν αμέσως.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει αρχικά, την 31η Ιανουαρίου 2020, την απαγόρευση εισόδου σε αλλοδαπούς ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα, για να ανασχεθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Το μέτρο επεκτάθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες τη 14η Μαρτίου της περασμένης χρονιάς.