323
O Μπαράκ Ομπάμα αναλαμβάνει δράση και με προεδρικό διάταγμα θέτει εμπόδια στη φοροαποφυγή. | REUTERS/Yves Herman

Ο Ομπάμα παίρνει το όπλο του μετά τα Panama Papers

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 12:23
O Μπαράκ Ομπάμα αναλαμβάνει δράση και με προεδρικό διάταγμα θέτει εμπόδια στη φοροαποφυγή.
|REUTERS/Yves Herman

Ο Ομπάμα παίρνει το όπλο του μετά τα Panama Papers

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2016, 12:23

Δράση κατά της φοροαποφυγής από το πλέον υψηλό επίπεδο, αυτό του προέδρου, αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers για τις εκτεταμένες, νομικά γκρίζες πρακτικές μέσω νομικών εταιρειών στον Παναμά και άλλους φορολογικούς παραδείσους.

Ο Λευκός Οίκος αργά την Πέμπτη ανακοίνωσε μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες θα υλοποιηθούν με προεδρικό διάταγμα (executive action) και θα αποσκοπούν ακριβώς στον περιορισμό της φοροαποφυγής. Ο πρόεδρος καλεί ακόμη το Κογκρέσο να ψηφίσει την σχετική νομοθεσία.

Το πρώτο πακέτο μέτρων ίσως δεν είναι όσο παρεμβατικό όσο θα ήθελαν όσοι κάνουν καμπάνια κατά της φοροαποφυγής. Εστιάζει πάντως σε μέτρα που θα φέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια και με τον τρόπο αυτό θα φέρουν στο φως πρακτικές φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής από τις offshore, επισημαίνει η Guardian.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • Διατάγματα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, την χρηματοδότηση τρομοκρατών αλλά και αυστηρότερους κανόνες διαφάνειας
  • Μέτρα ώστε οι ξένοι -δηλαδή οι μη Αμερικανοί- πολίτες να μην είναι σε θέση να κρύβουν την δραστηριότητά τους πίσω από ανώνυμες εταιρείες στις ΗΠΑ
  • Αυστηρότερους κανόνες για τις αναφορές των πρακτικών σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων των πελατών τους.

Πρόκειται για μία από τις πιο πλήρεις απαντήσεις σε όσα ήρθαν στο φως από διεθνή ομάδα δημοσιογράφων, σχολιάζει η Guardian, αν και επισημαίνει ότι η νομοθέτηση των μέτρων στις ΗΠΑ μπορεί να σκοντάψει σε διαφωνίες και αντιρρήσεις και λόγω της εκλογικής χρονιάς που διανύει η χώρα.

Στη σχετική του ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, οι αποκαλύψεις από τα λεγόμενα Panama Papers έφεραν το ζήτημα της παράνομης οικονομικής δραστηριότητας και της φοροαποφυγής στο προσκήνιο». Προσθέτει ότι «τα Panama Papers υπογραμμίζουν τη σημασία των προσπαθειών που κατέβαλαν οι ΗΠΑ στο εσωτερικό και με τους εταίρους τους στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση αυτών των κοινών προκλήσεων.

Λίγο μετά την δημοσίευση των πρώτων στοιχείων τον Απρίλιο ο Μπαράκ Ομπάμα έλεγε ότι το παγκόσμιο πρόβλημα της φοροαποφυγής είναι «τεράστιο και ακόμη περισσότερο», όπως τόνιζε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι πολλές από τις ενέργειες που γίνονται για να μην καταβληθούν φόροι είναι «νόμιμες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...